Pofalla's kruistocht
Christendemocraten willen crucifix in overheidsgebouwen

Achtergrond - 27 september 2007

(27 september 2007) De roep van een aantal christendemocraten om verplichte crucifixen in overheidsgebouwen klinkt wat achterhaald: de Beierse deelstaatregering moest al in 1995 een dergelijke regeling uit de schoolwetgeving schrappen. Waarom halen CDU en CSU dit onderwerp nu toch weer van stal?

Ook in het huidige crucifixdebat is er sprake van legitimatiedwang bij de christendemocraten. Tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung sprak Pofalla begin deze maand duidelijke taal: de CDU wil voor de volgende regeringsperiode geen grote coalitie meer. Daarom is het broodnodig om haar eigen profiel aan te scherpen. Een herbezinning op de 'c' in de partijnaam ligt daarbij voor de hand. Net als de CSU in 1995 verklaart de CDU bij monde van Pofalla daarom nu de waarden waarop de Duitse democratie berust, voor het gemak tot unieke christelijke verworvenheden.

Voor de herbezinning van de CDU op haar burgerlijk-conservatieve profiel valt zeker iets te zeggen. Zo lijkt het streven van CDU en CSU om 'de enige partij rechts van het midden' te zijn het versterkt opkomen van extreemrechtse bewegingen tegen te gaan - een gevaar, dat zich juist bij een grote coalitie vaak voordoet.

Stemgedrag

Of zij daarvoor nu uitgerekend weer het crucifix als middel moet gebruiken, is echter maar de vraag. De rechtssituatie wat betreft religieuze symbolen in de openbare ruimte is eenduidig - geen wonder dus, dat op het internet allerlei wilde theorieën over het zogenaamd democratievijandige karakter van de CDU de ronde doen. Bovendien richt Pofalla zich met zijn oproep maar aan een kleine groep personen. Zo ziet hij niet alleen christelijke stromingen die crucifixen veroordelen over het hoofd, ook verspeelt hij met zijn fixatie op christelijke symbolen de aansluiting bij de Duitse moslimbevolking. Deze zou anders wellicht openstaan voor het conservatieve gedachtegoed van de CDU, zoals wel aan het stemgedrag van moslims in andere Europese landen is te zien.

De meeste andere Duitsers lopen trouwens ook niet warm voor de herinvoering van het crucifix in openbare ruimtes. in een enquête van weekblad Focus geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan tegen het plan te zijn. Desondanks bestaat geen aanleiding tot cultuurpessimisme: in de meeste Beierse scholen hangt tot op de dag van vandaag een crucifix.

Carina de Jonge promoveert in München en schrijft regelmatig voor het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger