ARD en ZDF zenden Tour niet meer uit
Nieuws
Achtergrond - 18 juli 2007
(18 juli 2007) Duitslands grootste publieke zenders ARD en ZDF stoppen per direct met uitzenden van de Tour de France. Dit kondigden de omroepen aan kort nadat bekend werd dat T-Mobile wielrenner Patrik Sinkewitz was betrapt op doping.
ARD-programmadirecteur Günter Struve en ZDF-hoofdredacteur Nikolaus Brender lieten vandaag in een verklaring weten voorlopig te stoppen met de liveuitzendingen “totdat de zaak Patrik Sinkewitz is opgehelderd.” Met de principiële stap willen de twee tv-stations een bijdrage leveren aan een schone wielersport. De Duitse zenders hadden negentig uur live-verslag van de Tour gepland.
T-Mobile heeft aangekondigd na afloop van de Tour te bekijken of het nog door wil als sponsor van de gelijknamige wielerploeg. Woordvoerder Christian Frommert van T-Mobile sprak van een “enorme tegenslag, met name omdat Patrik Sinkewitz een van de jonge renners was waar wij onze hoop op hadden gevestigd.”
De twee tv-zenders zijn niet de enige Duitse media die grote moeite hebben met de besmeurde sport. De Berliner Zeitung besteedt deze Tour nauwelijks aandacht aan de sportieve kant van het wielrennen. Wielerberichten stopt de redactie diep weg in het sportkatern. Op de website van de krant haalde het bericht over het besluit van ARD en ZDF daarentegen wel de voorpagina.
Sinkewitz (26) werd bij een onaangekondigde dopingcontrole op 8 juni betrapt op een te hoge waarde van het hormoon testosteron. Dat maakte de Duitse wielerbond BDR (Bund Deutscher Radfahrer) vandaag bekend. Sinkewitz, die in het ziekenhuis ligt na een botsing met een toeschouwer na afloop van de achtste etappe, is door zijn team T-Mobile met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. De renner had onlangs nog het anti-dopingmanifest van de internationale wielerunie UCI ondertekend.
ARD en ZDF trekken met hun besluit de consequentie uit hun eerdere belofte te stoppen met de Tour als er nog één keer een geval van doping zou voorkomen. De ZDF overwoog al voor het begin van de Tour zich terug te trekken, toen dopingbekentenissen van verschillende (oud-) wielrenners van T-Mobile elkaar in hoog tempo opvolgden. Schrijnend is dat de ploeg na de affaires om tourwinnaars Jan Ullrich en Bjarne Riis aankondigde een scherp anti-dopingbeleid te gaan voeren.
Hoewel de ARD zich het harnas van een moraalridder aanmeet, was de rol van Duitslands eerste zender in de wielersport lange tijd omstreden. Van 1998 tot 2004 was de ARD sponsor van het T-Mobile team, toen nog Deutsche Telekom. Zoals de bekentenissen van renners als Jörg Jaksche duidelijk hebben gemaakt, viel dit precies in de periode waarin doping gemeengoed was binnen de wielerformatie. Journalisten van de ARD kregen het verwijt hun onafhankelijkheid te hebben opgeofferd voor het commerciële belang. De zender bagatelliseerde het dopingprobleem en tourverslagen van de ARD waren nauwelijks verholen marketinginstrumenten voor de wielersport. Een bekende wielerjournalist van de ARD bleek zelfs voor T-Mobile te werken. In de ogen van haar critici trapte de zender veel te laat (31 december 2004) op de noodrem en trok zich terug als sponsor.
De Nederlandse tv-zender NOS blijft de Tour wel uitzenden. Mediadirecteur Jan de Jong, zelf op weg naar Frankrijk, noemde de beslissing van de Duitse zenders "hypocriet en buitenproportioneel''. De NOS zou zo'n stap nooit zetten, sprak de mediadirecteur. "Als er een nieuw geval van doping wordt ontdekt, moet je de sport niet bestraffen. Als je dat doet, verhuist de dopingdiscussie juist weer naar achterkamertjes'', aldus De Jong. Hij geeft het wielrennen "het voordeel van de twijfel".
Patrik Sinkewitz heeft vol ongeloof op de dopingberichten gereageerd. “Ik? Ik weet van niets. Dit kan toch niet waar zijn.” Mocht de wielrenner bij de contra-expertise nogmaals positief worden bevonden, dan dreigt ontslag uit de T-Mobile ploeg, een tweejarige schorsing en een forse geldboete.
Twee weken geleden nam de Duitse Bondsdag een anti-dopingwet aan, die echter vooral gericht is tegen handel in de verboden middelen. Doping gebruikende sporters pakt de wet niet aan.
Reacties
Geen reacties aanwezig