Tien jaar Duitslandweb in tien hoogtepunten
Analyses, columns, interviews en gadgets
Achtergrond - 8 februari 2012
Duizenden artikelen verschenen op Duitslandweb sinds de start in 2002. Van nieuwsberichten en interviews tot columns en reportages. Uit deze overvloed aan content heeft de redactie een top tien samengesteld van de treffendste analyses, de grappigste columns en de handigste toepassingen. De hoogtepunten van tien jaar Duitslandweb (in willekeurige volgorde).
1. Van filosoof Peter Sloterdijk tot SPD-voorzitter Kurt Beck, van schrijver Martin Walser tot DDR-dissident Roland Jahn. Duitslandweb interviewde het afgelopen decennium een keur aan Duitse politici, dichters en denkers, onder wie een aantal van de belangrijkste opiniemakers.
2. Waarom is multiculti in Nederland een besmet woord en in Duitsland niet? Hoe beïnvloedt het Duitse verleden de huidige omgang met terroristische dreigingen? Duitslandweb zocht in tien jaar tijd antwoorden op de meest actuele vragen. Dus ook: Waarom was Johannes Heesters in Duitsland altijd veel populairder dan in Nederland?
3. Wanneer werd Hitler rijkskanselier? Wat was de Duitse Bond? Duitslandweb heeft de chronologie van de Duitse geschiedenis gevat in een interactieve tijdbalk. Om snel een overzicht te krijgen van de belangrijkste gebeurtenissen. En voor uitgebreidere informatie is er het naslagwerk.
4. Het gras maaien op zondag, je baas met ‘je’ aanspreken: een vergissing is snel gemaakt. Duitsers en Nederlanders hebben alleen al vanwege de gedeelde grens veel met elkaar te maken. Daarbij zijn kleine en grotere ergernissen niet te voorkomen, zoals Duitslandweb geregeld mocht optekenen.
5. Het bleek de ideale stof voor een persoonlijke column: je belevenissen als Nederlander in Duitsland. Want ze discussiëren daar zo breedsprakig. Ze houden zich stil in de wachtkamer van de dokter. Of ze slaan je dood met bureaucratische rompslomp. Alle Nederlanders in Duitsland hebben zo hun ervaringen. Andersom trouwens ook.
6. Voetbal. De best bekeken dossiers op Duitslandweb gingen over voetbaltoernooien van de afgelopen jaren: de EK’s van 2004 en 2008 en de WK’s van 2006 en 2010. Want het Duitse elftal is altijd een titelkandidaat en wie wil er nu niet weten of Kahn nog altijd het doel verdedigt of waar Özil is opgeleid. En altijd de moeite waard: de mening van Willem van Hanegem.
7. Een land dat zo uitgebreid stilstaat bij de zestigste verjaardag van zijn grondwet, moet zich wel erg bewust zijn van zijn eigen geschiedenis. Dit rechtvaardigt de prominente plek op Duitslandweb voor de Duitse omgang met het recente verleden, of het nu gaat om de Tweede Wereldoorlog of de DDR.
8. Nergens is dat Duitse verleden zo zichtbaar in het straatbeeld als in Berlijn. En niet alleen dankzij de Muur of de Führerbunker. Wandelend door de Duitse hoofdstad struikel je ook over sporen van de Pruisische geschiedenis en de keizertijd. Als je ze weet te vinden. Ons dossier Berlijn: geschiedenis op straat kan daarbij met talloze verhalen en een interactieve kaart helpen.
9. Vrijheid volgens de familie Maier uit Dresden. Aan de hand van vader Franz, moeder Martha en de tweelingbroers Johannes en Mattias krijgen scholieren in deze WebQuest niet alleen een beeld van de Duitse geschiedenis in de twintigste eeuw, maar ook wat het betekent om ‘vrij’ te zijn.
10. Europa toonde zich de afgelopen tien jaar steeds vaker als een auto die pruttelend tot stilstand kwam. Vaak stond Duitsland weer op om hem aan te duwen. In geen ander Europees land is de Unie immers met zoveel economische en ideologische doelen verbonden. De betekenis van de EU in Duitsland – en van het ‘Duitse trekpaard’ voor Europa – vormt al sinds het begin een van de zwaartepunten van Duitslandweb.
Reacties
Geen reacties aanwezig