Politiek reageert op asielzoekerskwestie
Achtergrond - 20 augustus 2015Terwijl extreem-rechts opzien baart met brandstichtingen, burgerwachten en demonstraties, zwengelt minister van Binnenlandse Zaken De Maizière de discussie aan of asielzoekers niet te veel verblijfsgeld krijgen. Het thema vluchtelingen beheerst de media deze weken.
Minister de Maizière bezoekt een registratiecentrum voor vluchtelingen in Beieren
Minister Thomas de Maizière (CDU) maakte woensdag bekend dat de prognose voor het aantal asielzoekers dat naar Duitsland komt, is bijgesteld naar 800.000. In de eerste zes maanden van dit jaar meldden zich 218.000 vluchtelingen en migranten. Dat zou betekenen dat er de komende maanden bijna 100.000 mensen per maand opvang zoeken in Duitsland. Bijna 40 procent van de mensen die nu naar Duitsland komt, heeft de nationaliteit van een van de Balkanlanden, blijkt uit de cijfers van het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf).
Kanselier Merkel pleitte er zondag in een interview met de ZDF voor dat de Europese landen gezamenlijk bepalen welke landen veilig zijn, zodat mensen die geen asiel krijgen snel worden teruggestuurd en lange procedures worden voorkomen. Het Bamf ontmoedigt asielzoekers uit Servië en Albanië om naar Duitsland te komen. Een tekst op Facebook legt mensen op de Balkan in hun eigen taal uit dat 99,8 procent van hun asielaanvragen in Duitsland wordt afgewezen. Eerder deze maand baarde Duitsland opzien met een video (bekijk bij Spiegel Online) van de Bundespolizei die mensen op de Balkan ervan moet weerhouden naar Duitsland te komen.
Zakgeld
De discussie over het leefgeld dat asielzoekers krijgen, wordt al langer gevoerd (zie bv. Süddeutsche Zeitung). Het zakgeld van 143 euro dat een asielzoeker per maand krijgt zolang hij op een uitspraak wacht, is niet veel lager dan een maandloon in bijvoorbeeld Kosovo of Albanië, zeggen De Maizière en zijn Beierse collega Joachim Hermann (CSU). Het is daardoor voor mensen uit deze landen een optie om naar Duitsland te gaan om een paar maanden van dat leefgeld te profiteren.
Maar om deze discussie juist nu te voeren, nu de gemoederen zo verhit zijn over de sterke stijging van het aantal asielzoekers, noemt SPD-vice-voorzitter Manuela Schwesig populistisch. De Maizière speelt daarmee in op xenofobe sentimenten, zegt ze in een artikel op Spiegel Online.
Extreem-rechts geweld
In Duitsland werden in 2014 meer dan duizend rechtsextremistische geweldsdelicten gepleegd, werd eerder deze week bekend. Ook berichtten Duitse media vorige week over extreem-rechtse burgerwachten in het openbaar vervoer in het Oost-Duitse Freital en het West-Duitse Dortmund. Deze groepen neo-nazi’s zouden patrouilleren in het ov om de orde te handhaven. De foto’s daarvan veroorzaakten veel ophef en media-aandacht.
De website Deutschlandfunk berichtte niet over de burgerwachten, maar publiceerde een paar dagen later wel een commentaar: de redactie had na ampel beraad besloten het nieuws niet te melden omdat ze zich niet wil laten instrumentaliseren door extreem-rechts. De groepering in Dortmund had de foto’s namelijk zelf op Facebook gezet en wil volgens Deutschlandfunk zo instemming en nieuwe leden vinden.
Nog een zorgelijk bericht kwam uit het Oost-Duitse dorp Jamel, dat bekend staat als neonazi-dorp. Een kunstenaarsechtpaar dat zich niet uit het dorp wil laten verjagen en oproept tot verdraagzaamheid moest toezien hoe de schuur van de boerderij waar ze wonen in vlammen opging. Brandstichting.
Hulp aan vluchtelingen
Tegelijk lijken meer mensen dan ooit zich in te zetten voor vluchtelingen. Bij alle opvangcentra zijn grote groepen vrijwilligers actief. De initiatieven voor hulp aan vluchtelingen zijn talloos (zie ook dit artikel). Zoals bij zoveel thema’s is de Duitse maatschappij op dit onderwerp gepolariseerder dan de Nederlandse.
Lees meer:
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig