Pegida demonstreert zondag in Utrecht
Achtergrond - 8 oktober 2015Pegida-oprichter Lutz Bachmann is zondag als spreker aangekondigd in Utrecht op een protestbijeenkomst van Pegida Nederland. Verschillende organisaties plannen tegenacties. Pegida, vorig jaar in Duitsland opgericht, is tegen ‘de islamisering van het avondland’.
Pegida Nederland had voor zondag een protestmars door Utrecht gepland, maar die is woensdag door de gemeente verboden uit angst voor verstoring van de openbare orde. Pegida mag alleen protesteren op het Vredenburg. Tegenacties van onder meer de Internationale Socialisten mogen alleen op het Janskerkhof plaatsvinden, meldt RTV Utrecht.
De protestmars staat donderdag nog steeds aangekondigd op de Facebookpagina van Pegida Nederland. Facebook is het communicatiemiddel van Pegida zowel in Duitsland als in Nederland. Daar zet de beweging haar standpunten uiteen. De beweging is vooral vóór heel veel: voor de toelating van oorlogsvluchtelingen, voor meer geld voor de politie, voor “het ten uitvoer leggen van de bestaande wetgeving inzake asiel en uitzetting”, voor een “zero-tolerance-beleid tegen criminele asielzoekers en migranten”, voor “het behoud en de bescherming van onze christelijk-joodse westerse cultuur” en voor het behoud van Nederlandse waarden en normen.
Extreem-rechts
Punten waar, net als in Duitsland, veel mensen het mee eens zijn en die ook in programma’s van andere partijen zijn te vinden. Toch lukt het Pegida in Duitsland niet zich te distantiëren van rechts-extremisten. Bij demonstraties lopen steeds weer ook neonazi’s en NPD’ers mee en worden vluchtelingen, opvangkampen en journalisten aangevallen. Die associatie met extreem-rechts wordt ook veroorzaakt door Pegida-oprichter Lutz Bachmann zelf, die zondag in Utrecht als spreker is aangekondigd.
Bachmann stapte in januari van dit jaar op bij Pegida nadat er ophef was ontstaan over een foto op zijn Facebook-pagina waarop hij als Hitler was afgebeeld. Ook noemde hij buitenlanders “ongedierte” en “tuig”. Eind februari werd hij echter weer tot voorzitter gekozen nadat andere organisatoren waren opgestapt, mede omdat ze het niet met Bachmanns invloed op de beweging eens waren. Op een demonstratie eind september noemde hij asielzoekers criminelen. Inmiddels loopt er een zaak wegens haatzaaien tegen hem. Bachmann is eerder al veroordeeld geweest voor diefstal en drugsdelicten en heeft meerdere jaren vastgezeten.
Geert Wilders
Pegida’s hoogtepunt in Duitsland was in januari van dit jaar, toen tussen de 15.000 en 25.000 mensen op de wekelijkse Montagsdemonstrationen in Dresden af kwamen. In april sprak PVV-leider Geert Wilders de Pegida-demonstranten in Dresden toe. Daar kwamen zo’n 10.000 mensen op af. Wilders bekritiseerde de “islamisering van de samenleving” en Merkels uitspraak dat de islam bij Duitsland hoort.
Mede door het interne geruzie nam het aantal demonstranten in het voorjaar snel af. Maar de afgelopen weken is de toeloop door de vluchtelingencrisis in Duitsland weer groter geworden. Sinds september organiseert Bachmann weer wekelijkse protestbijeenkomsten in Dresden. Vorige week waren daar weer ruim 7000 demonstranten, afgelopen maandag naar schatting 9.000.
Dresden
Pegida heeft zich in Duitsland steeds nadrukkelijk geprofileerd als een burgerbeweging, niet als politieke partij. Toch kondigde Bachmann deze zomer aan dat hij met Pegida volgend jaar wil meedoen aan verschillende deelstaatverkiezingen.
De Pegida-demonstraties in Duitsland concentreren zich in rond Dresden en Leipzig. In andere Duitse steden zijn ook afdelingen opgericht, zoals Bogida (Bonn), Mügida (München) en Dügida (Düsseldorf), maar die hebben nooit zoveel mensen de straat op gekregen. Het aantal tegendemonstranten was in andere steden vaak groter dan de Pegida-aanhang.
Ook in Utrecht roepen verschillende organisaties op tot tegendemonstraties, zoals de Internationale Socialisten. Andere organisaties als ‘Laat ze niet lopen’ en ‘Utrecht voor iedereen’ zijn speciaal in het leven geroepen om zondag tegenacties te organiseren. Ze hebben posters in de stad geplakt en informeren over hun plannen op hun websites.
Lees meer over 'Maatschappij':
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen
De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.
Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?
Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.
Israël-kritiek is taboe in Duitsland
Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.
Reacties
Geen reacties aanwezig