Minister bindt de strijd aan met Duitse dikkerds
Nieuws

Achtergrond - 20 april 2007

(20 april 2007) Een nieuwe studie toont aan dat Duitsland meer dikkerds herbergt dan enig ander Europees land. Minister Seehofer (CSU) wil de trend keren door het ongezonde eetpatroon van de Duitser fundamenteel te veranderen.

door de redactie

Engeland en Tsjechië, die jarenlang de lijst van ‘dikste’ landen aanvoerden, zijn door Duitsland van de troon gestoten. Volgens een onderzoek van de International Association for the Study of Obesity (IASO), dat aanstaande zondag openbaar wordt gemaakt, heeft Duitsland het grootste percentage zwaarlijvige inwoners van heel Europa. Wel 75,4 procent van de Duitse mannen en 58,9 van de Duitse vrouwen kampen met overgewicht. Een derde van de dikke mannen en de helft van de dikke vrouwen is zelfs ziekelijk zwaarlijvig. De president van de Europese tak van de IASO, Vojtech Hainer, noemde deze getallen extreem hoog.

Ook Horst Seehofer (CSU), minister van Landbouw en Consumentenbelangen, uitte zijn bezorgdheid over de cijfers. “De toename van overgewicht en zwaarlijvigheid is vooral vanwege de gevolgen voor de volksgezondheid een ernstig maatschappelijk probleem”, aldus de minister. Seehofer wil het probleem aanpakken met “een zeer omvangrijke preventieve strategie”, waar niet alleen de politiek en de wetenschap bij worden betrokken, maar ook bijvoorbeeld vakbonden en sportclubs. In mei wil Seehofer de speerpunten van het nieuwe regeringsbeleid presenteren.

De grote lijnen van Seehofers voorstel zijn nagenoeg bekend. Seehofer wil beter informeren over gezonde voeding, het eten in kantines verbeteren en mensen tot meer bewegen aanzetten. Het programma zal zich vooral op kinderen richten. Ook de voedselindustrie zal op haar verantwoordelijkheid worden aangesproken. Het voedsel “dat op veel scholen wordt aangeboden, is bijna mishandeling”, aldus partijgenoot Wolfgang Zöller. Volgens een rapport van het Robert Koch Instituut is 15 procent van de Duitse kinderen tussen de drie en de zeventien jaar te dik.

Over de oorzaak van de zwaarlijvigheid bestaat geen twijfel: bier, vet en gebrek aan beweging. Dikke mensen hebben een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen en diabetes. Deze klachten kosten ziekenverzekeraars jaarlijks een derde van hun budget: zo’n 15 miljard euro.

Echt nieuw zijn de resultaten van het jongste onderzoek niet. Duitsers kampen - net als andere westerse landen - al jaren met het probleem van overgewicht en ook in Duitsland wordt al veel langer geëxperimenteerd met projecten op scholen. Maar dat Duitsland zich wat overgewicht betreft nu kan meten met de Verenigde Staten, komt voor velen als een onaangename verassing.

FAZ.net
Turnen mit den kleinen „Kalorienbomben“ 

Süddeutsche.de
Ran an den Speck

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger