Duitsland voert pardonregeling in
Nieuws
Achtergrond - 13 maart 2007
Duitsland voert een pardonregeling in voor gedoogde asielzoekers die al langer dan zes jaar in Duitsland leven. Dat is het resultaat van topoverleg gisteravond tussen de regeringspartners CDU en SPD.
Het compromis houdt de kern overeind van een voorstel dat de regeringspartijen eind vorig jaar lanceerden. Dat is goed nieuws voor een groep van 180 duizend gedoogde asielzoekers die al jarenlang in Duitsland woont, maar nog geen duidelijkheid heeft over haar status. Zij krijgen een verblijfsvergunning. Wel zijn aan de vergunning een aantal voorwaarden verbonden. Asielzoekers moeten vóór 2009 werk gevonden hebben. Daarnaast moeten ze de Duitse taal machtig zijn en bereid zijn aan integratiecursussen mee te doen.
Tegen het voorstel bestond veel weerstand vanuit door de CDU en CSU geregeerde deelstaten. Vooral Beieren, Baden-Württemberg en Nedersaksen hadden grote bezwaren. Ze waren bang dat de pardonregeling een grote druk op de sociale voorzieningen zou leggen.
Om de conservatieve deelstaten tegemoet te komen, hebben de regeringspartijen afgesproken dat het generaal pardon geen extra kosten met zich mag meebrengen. Zo worden uitkeringen van de 180 duizend asielzoekers niet verhoogd. Ook hoeven ze niet op ouderschapsgeld te rekenen voordat ze werk gevonden hebben. Gezinshereniging is niet toegestaan, een punt waar met name de scheidende Beierse minister-president Edmund Stoiber (CSU) zich tevreden over toonde. Om gedwongen huwelijken te voorkomen, is het de immigranten en hun toekomstige partners verboden trouwen als ze jonger zijn dan achttien jaar.
De oppositie in het Duitse parlement heeft het compromis direct onder vuur genomen. De inbreng van onderhandelaars Stoiber en Christian Wulff (CDU Nedersaksen), geselde de FDP als “populisme van het onderste niveau.” De Groene Bondsdagfractie noemde het “wereldvreemd” dat asielzoekers eerst werk moeten vinden en dan pas een verblijfsvergunning krijgen. Al met al een “armzalig compromis”, concludeerde Grünen-voorzitter Claudia Roth.
In Nederland heeft de coalitie van premier Balkenende in het regeerakkoord ook een pardonregeling opgenomen. Dat geldt voor asielzoekers die vóór 1 april 2001 een asielaanvraag hebben ingediend en daarna in (nood)opvang verbleven. De afspraak in het regeerakkoord moet nog worden uitgewerkt in een definitieve regeling.
Die Welt
Opposition attackiert "schäbigen" Kompromiss
Wer in Deutschland bleiben will, braucht Arbeit
Süddeutsche Zeitung
Beckstein und das Bleiberecht: "Bei uns zieht auch nach Stoiber nicht die neue Milde ein"
Reacties
Geen reacties aanwezig