CSU-leider Stoiber onder vuur
Nieuws

Achtergrond - 21 december 2006

(21 december 2006) Edmund Stoiber, CSU-leider en minister-president van Beieren, ligt onder vuur. Thuis wordt hij beschuldigd van spionage, vanuit Berlijn verwijt men hem niet loyaal genoeg te zijn aan het regeringsbeleid.

Vice-kanselier Franz Müntefering (SPD) liet in een interview in weekblad Focus niets aan duidelijkheid te wensen over: CSU-leider Stoiber dient zich niet te gedragen alsof hij op gelijke hoogte staat met kanselier Angela Merkel (CDU). Met zijn voortdurende kritiek op de hervorming van het gezondheidsstelsel schaadt Stoiber zowel het beleid als de autoriteit van Merkel. “Het is niet goed voor het regeren en niet goed voor het land dat de CSU op deze manier bezig is”, aldus Müntefering.

De hervormingsplannen van het gezondheidsstelsel zijn van het begin af aan afgestemd met de minister-presidenten van de deelstaten, zegt de vice-kanselier in het interview. Desalniettemin hebben vooral de leiders van door de CDU geregeerde deelstaten steeds opnieuw kritiek op de plannen. “Dat is een probleem voor de CDU/CSU en voor het land”, aldus Müntefering. “Wat we daarvan kunnen leren is dat het klaarblijkelijk niet de moeite waard is van tevoren in grote informele onderhandelingsrondes tussen centrale overheid en deelstaten beslissingen te nemen.”

De hervormingsplannen worden niet aangepast als het aan de vice-kanselier ligt. Zowel het gezondheidsfonds als de nieuwe regels voor particuliere verzekeringen, waar Stoiber en zijn collega’s kritiek op hebben, liggen vast. “Ik ga er vanuit dat we in de coalitie op één lijn zitten en daar ook gezamenlijk voor staan”, zegt Müntefering. "Stoiber dient, als leider van de kleinere partij CSU, de dominantie van de CDU te accepteren."

Ook in Stoibers eigen deelstaat Beieren rommelt het. Gabriele Pauli, CSU-bestuurder in het district Fürth, beschuldigt Stoiber van spionage. De regeringsleider zou systematisch hebben geprobeerd informatie over haar privéleven los te peuteren. Een bekende van Pauli zou steeds weer vragen over haar hebben moeten beantwoorden, bijvoorbeeld of ze een alocholprobleem zou hebben of misschien interessante liefdesaffaires.

Stoibers woordvoerder ontkent de beschuldiging. Er was wel met een bekende van Pauli gesproken, en in dat gesprek ging het ook over haar als persoon, maar dat was geen spionage. Er was gesproken over de kritiek die Pauli heeft geuit op Stoiber, aldus de officiële reactie.

Pauli is lid van het CSU-bestuur en daardoor niet geheel onbelangrijk binnen de partij. Ze vindt dat Stoiber bij de deelstaatverkiezingen in 2008 niet langer lijsttrekker dient te zijn, en dat heeft ze de laatste tijd ook duidelijk laten weten. Daarmee verwoordde ze wat veel anderen binnen de CSU eigenlijk ook vinden, maar niet zo duidelijk durven te zeggen. Tot nog toe heeft Stoiber aanvallen op zijn leiderschap steeds weten af te weren. De vraag is of dat nu weer lukt.

Beierse media duiken op de strijd die volgens hen achter de schermen woedt. Er zouden meer CSU-politici door Stoiber onder druk zijn gezet, melden zij, en de peilingen geven aan dat Stoibers CSU wel eens onder de traditionele 50 procent zou kunnen eindigen in 2008. Tot nog toe kon de CSU in Beieren altijd alleen regeren.

Focus Online
Müntefering sieht CSU als Problem

FAZ.NET
Stoiber-Kritikerin weder „ausgespäht noch bespitzelt“

ZDF Heute.de
Müntefering: Stoiber fehlt es an Loyalität

Handelsblatt.com
Münchener Rosenkrieg
Müntefering attackiert Stoiber

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger