Alledaags Berlijn in eigenwijze online-prenten
Amsterdamse kunstenaars tekenen hoofdstad 'van binnen uit'
Achtergrond - 18 september 2006
(18 september 2006) De Amsterdamse kunstenaars Suus en Saar hebben zo hun eigen kijk op Berlijn. Eigenwijs, vrolijk. Boordevol ideeën. Met potlood en penseel schilderen de twee vriendinnen elke dag intieme portretjes van hun Berlijnse leven.
Suus en Saar zijn geen luie kunstenaars. Per dag maken ze een prent of twee, soms meer. De collectie vignetjes op hun site is inmiddels een forse verzameling geworden. Op een frisse, lichtvoetige manier geven de twee vriendinnen hun visie op het dagelijks leven in de miljoenenstad. Daarbij gaan ze in de eerste plaats af op wat ze zien, van maatschappelijke analyses houden de twee zich verre.
Toeristische attracties van Berlijn komen niet in hun online-prentenboek voor. In plaats daarvan: een avondje in een Japans sushirestaurant. Lopen over de Warschauer Strasse. Een schets van een voorbijganger in zak en as. De boze buurman. De impressies van de twee Amsterdammers, getekend met het oog van een buitenstaander en met aandacht voor het sprekende detail, zijn grappig, soms ontroerend. Elke prent is voorzien van een luchtig commentaar. "In de Wrangelstrasse in Kreuzberg krijgt iedereen zin in pizza", of "Je komt het Friedrichshainpark alleen in als je verliefd bent, of sportief".
Hun keuze voor de Oost-Berlijnse wijk Friedrichshain, bekend om zijn alternatieve scène, bleek een gelukkige. "We zijn helemaal verknocht geraakt aan de wijk. Je kunt hier zoveel dingen doen die eigenlijk niet mogen, maar waar niemand op let", zegt Saar. "De sfeer is relaxed en open. Inspiratie is niet moeilijk te vinden. We gaan gewoon de straat op." Een groep hangende punkers met honden op een straathoek of een avondje drinken met de buren op het vermolmde balkon van hun appartement leveren al stof tot tekenen.
Bovenbuurjongen
In hun zoektocht naar inspiratie ontdekken de twee ondernemende artiesten stukjes vergeten stad waar zelfs de meest ervaren bezoeker van op zou kijken. Zoals het totaal overwoekerde DDR-attractiepark Spreepark, ten noorden van het Plänterwald. Sinds 2001 is het park gesloten, bezweken onder een schuldenlast van elf miljoen euro. Suus en Saar ontdekten het bij toeval. Urenlang zwierven de twee rond tussen vergane draaimolens en door onkruid geteisterde treinbaantjes. Hoog boven het spookpark torent nog steeds het reuzenrad, ooit de grootste publiekstrekker, nu verstild en roestig.
Punkers, een vertrouwd gezicht rond de stations en de pleinen van Berlijn, zijn eveneens een dankbaar onderwerp voor een vrolijke schets. Suus lacht: "Als je langsloopt, bedelen ze om geld. Dat verbaasde me, omdat het allemaal nog jonge mensen zijn. Laatst heb ik er eentje gevraagd waarom hij toch bedelde. 'Waarom niet?', was zijn enige antwoord." Bij het doorgronden van het schimmige circuit van Berlijnse undergroundfeesten zijn de buren van de twee vriendinnen van grote waarde. De bovenbuurjongen bijvoorbeeld. "Die is DJ en organiseert illegale feesten op afgelegen plekken. Hij neemt ons vaak mee. Zo kom je op plekken waar je anders nooit zou komen. We zien Berlijn van binnenuit." Een prent van een feest onder een donkere spoorbrug is het bewijs.
Als het aan de twee vriendinnen ligt, is hun creatieve verblijf in Berlijn nog maar het begin. Andere metropolen lonken. Tokio bijvoorbeeld. Of Istanbul. Met een beetje geluk hopen Suus en Saar hun werk te kunnen uitgeven. Tot dat moment kunnen belangstellenden terecht op hun website. De originelen bekijken kan ook: in de Orange Galerie in de Wühlischstrasse 37 in Berlijn hebben de twee een expositie ingericht. Die is tot half oktober te bezichtigen.
Bekijk alle tekeningen van Suus en Saar op www.groetenuitberlijn.nl
Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.
Reacties
Geen reacties aanwezig