Sussen en Sturen
Duitsland bij Iran-besprekingen VN

Achtergrond - 4 april 2006

(4 april 2006)  Duitsland bemoeit zich intensief met de internationale crisis rond het Iraanse nucleaire programma. Het land praat mee en wordt gehoord. Dat is geen toeval. Dankzij Merkel mag Duitsland weer meedoen.

De aanwezige ministers benadrukten het belang van een diplomatieke oplossing van het conflict met Iran. Deze poging tot een vreedzame beslechting van het meningsverschil past bij de rol van Duitsland als vredesstichter op het speelveld van de naoorlogse internationale betrekkingen - een andere belangrijke verklaring voor de Duitse aanwezigheid bij de VN-bijeenkomst.

Duitsland is de enige grote mogendheid die zo sterk de rol van bemiddelaar op zich neemt: normaal gesproken vervullen minder invloedrijke landen als Nederland of Finland deze functie. De reden ligt in de geschiedenis: na de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland zichzelf als blijk van rekenschap over haar schulden – en onder druk van de overwinaars – deze taak opgelegd. Na het tijdperk-Schöder, waarin Duits eigenbelang de boventoon voerde, heeft het land onder Merkel zijn traditionele rol als susser en stuurder bij internationale conflicten weer op zich genomen.

Carina de Jonge promoveert in München en schrijft regelmatig voor het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger