Onenigheid binnen regering over Iranbeleid
Nieuws

Achtergrond - 13 februari 2006

(13 februari 2006) De Duitse regeringspartijen SPD en CDU ruziën over het Iranbeleid. Kanselier Angela Merkel (CDU) riep het Westen vorige week op tot handelen tegen Iran als dat nodig is. SPD-voorzitter Matthias Platzeck bekritiseerde Merkels uitspraken en sluit elke vorm van militair ingrijpen uit. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD), op weg naar het Midden-Oosten, probeert de zaak te sussen

Merkel deed haar inmiddels omstreden uitspraken tijdens een veiligheidsconferentie in München vorige week. Zij vergeleek het huidige conflict met Iran over atoomwapens met de 'appeasement'-politiek van de westerse landen tegen Adolf Hitler in de jaren dertig. Die was erop gericht een oorlog koste wat kost te voorkomen. In 1938 zag Hitler daarom tijdens een conferentie die ook in München plaatsvond zijn territoriale eisen ingewilligd. Merkel is voor een harde lijn van de westerse landen tegen Iran.

Iran heeft inmiddels een geplande bijeenkomst in Rusland afgezegd vanwege de "nieuwe situatie". Daarmee doelt het land op de beslissing van het internationaal atoomagentschap IAEA om de strijd over het Iraanse atoombeleid door te verwijzen naar de VN-veiligheidsraad.

In Duitsland zelf wordt nu over het Iranbeleid van de regering gediscussieerd. SPD-politici bekritseerden afgelopen weekeinde de vergelijking die Merkel trok met nazi-Duitsland en vrezen dat het dreigen met harde maatregelen een militaire oplossing van het conflict alleen maar dichterbij brengt. "Militaire opties moeten van tafel", zo oordeelde SPD-voorzitter Platzeck gisteren. CDU-minister van Defensie Franz-Josef Jung viel hem bij: "Het is nu niet het tijdstip om over militaire mogelijkheden te spreken."

Andere politici, zowel van CDU als SPD, willen daarentegen net als Merkel een militair ingrijpen niet meer uitsluiten, als onderhandelingen tot niets leiden. Toch is er volgens minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) geen sprake van onenigheid binnen de regeringspartijen. Merkel heeft met haar opmerkingen niet alvast een Duitse deelname aan een mogelijk militair ingrijpen willen voorbereiden, zo zei de minister. "Mevrouw Merkel is net als ik voor diplomatieke oplossingen".

Weliswaar gaf Steinmeier toe dat de onderhandelingen met Iran op dit moment op een dood spoor zijn geraakt, "maar we moeten nu geen vragen beantwoorden die niet aan de orde zijn". Praten over militaire opties kunnen onderhandelingen negatief beïnvloeden. Dat zegt de minister te willen voorkomen.

Gisteren vertrok de minister naar Het Midden-Oosten, waar hij de komende dagen Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië bezoekt. Het is zijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten als minister van Buitenlandse Zaken. Vandaag zal hij met de Israëlische interim-premier Ehud Olmert onder meer spreken over de verkiezingsoverwinning van Hamas in de Palestijnse gebieden en over de gevolgen van het conflict met Iran voor de veiligheid in het Midden-Oosten. Steinmeier benadrukte voor zijn vertrek dat Duitsland "aan de kant van Israël" staat. Net als Merkel vorige maand wil hij niet met Hamas praten zolang deze organisatie Israël niet erkent.

FAZ.NET
Berlin besorgt über „Militäroptionen”
Iran sagt Verhandlungen mit Moskau ab

Spiegel Online
SPD-Politiker schwenken auf Merkel-Linie
"Deutschland steht an Israels Seite"
Iran verschiebt Verhandlungen mit Russland

ZDF Heute.de
"In einer Sackgasse"

Die Welt
Steinmeier: Deutschland „fest an der Seite Israels“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger