SPD zou CDU en CSU willen scheiden
Nieuws

Achtergrond - 22 september 2005

(22 september 2005) De patstelling die sinds de verkiezingen is ontstaan, vormt een vruchtbare voedingsbodem voor allerhande speculatie. Volgens de Süddeutsche Zeitung wil de SPD van bondskanselier Gerhard Schröder dat de verkiezingsresultaten van CDU en CSU los van elkaar worden beschouwd. Hiertoe zou de partij het huishoudelijk reglement van de Bondsdag willen aanpassen. De SPD wordt dan de grootste fractie in de Bondsdag, waarmee Schröder zijn aanspraak op het kanselierschap en het initiatief van de SPD in de coalitieonderhandelingen kan legitimeren.

De SPD wil volgens de Süddeutsche Zeitung een eind maken aan de regel die bepaalt dat de christen-democratische partijen CDU en CSU een gezamenlijke fractie in de Bondsdag mogen vormen. Deze regel, die bekend is komen te staan als de ‘Lex Union’, werd eind jaren zestig aan het huishoudelijk reglement van de Bondsdag toegevoegd, omdat beide partijen sinds de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland hun politieke programma delen en elkaar in geen enkele deelstaat beconcurreren. De CSU stelt zich alleen in de zuidelijke deelstaat Beieren verkiesbaar, de CDU in de rest van het land

Het vermeende plan van de SPD heeft tot uiterste verontwaardiging geleid bij de christen-democraten. Vice-voorzitter van de CDU/CSU-fractie Wolfgang Schäuble verweet de sociaal-democraten een “gebrek aan democratische cultuur”. CDU-politicus Friedbert Pflüger stelde dat “deze handelswijze trekjes draagt van een putsch”. Volgens hem is het niets anders dan een truc van de SPD om aan de macht te blijven.

SPD-voorzitter Franz Müntefering heeft het bestaan van een dergelijk voornemen vandaag ontkend. De SPD heeft volgens Müntefering geen enkel plan om de vorming van fracties "te belemmeren of verhinderen, en is ook niet van plan dit te gaan doen".

Ondertussen wordt zowel de positie van Schröder als die van Angela Merkel (CDU/CSU) steeds openlijker ter discussie gesteld. Merkel wordt met name door de CSU verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende verkiezingsresultaten. De Süddeutsche Zeitung heeft uit de mond van CSU-voorzitter Edmund Stoiber opgetekend dat Merkel met haar “koude en harteloze taal” veel kiezers zou hebben afgeschrikt.

Als eerste SPD-politicus heeft de vroegere partijvoorzitter Björn Engholm bondskanselier Schröder opgeroepen af te treden. Met zijn weigering het kanselierschap uit handen te geven, zou Schröder volgens Engholm eventuele coalitiegesprekken tussen SPD en CDU/CSU bij voorbaat blokkeren. Ook Merkel zou er volgens Engholm in het belang van de coalitieonderhandelingen beter aan doen het veld te ruimen, zo verklaarde hij tegenover de Lübecker Nachrichten.

Morgen staat een eerste gesprek tussen SPD en CDU/CSU gepland, waarbij zowel Schröder en Müntefering als Merkel en Stoiber rond de tafel gaan zitten.

Süddeutsche.de
SPD will Unionsfraktion sprengen
"Die wollte das so"
Engholm: Schröder und Merkel müssen weg

Die Welt.de
Müntefering dementiert Pläne über Spaltung der Union

FAZ.NET
Sollen neue Spielregeln Schröder die Macht sichern?

Spiegel Online
Union wirft SPD Putschversuch vor

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger