DDR-verwerking in boeken
Leestips voor 9 november
Achtergrond - 8 november 2012
Vrijdag 9 november gedenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur 23 jaar geleden. Duitslandweb grijpt de gelegenheid aan om recent verschenen -hoofdzakelijk Nederlandstalige- boeken met het thema 'DDR en daarna' op een rij te zetten.
‘De gedeelde hemel’ van Christa Wolf
Van Gennep Amsterdam, 2012
De klassieker Der geteilte Himmel van de Oost-Duitse schrijfster Christa Wolf stamt uit 1963 en werd in de DDR herhaaldelijk verboden. Deze zomer verscheen een Nederlandse vertaling. De relatie van hoofdpersoon Rita met Manfred komt onder druk te staan door verschillende visies op het Oost-Duitse bewind. Recensie Vrij Nederland.
‘In tijden van afnemend licht’ van Eugen Ruge
Uitgeverij De Geus, 2012
In Zeiten des Abnehmenden Lichts van Eugen Ruge won vorig jaar de prestigieuze Deutscher Buchpreis en is deze zomer in Nederlandse vertaling verschenen. De debuutroman gaat over vier generaties Duitsers en geeft een beeld van het leven in de DDR.Recensie Atheneum Boekhandel.
‘De dag waarop de DDR mijn moeder meenam’ van Katrin Behr
Artemis & Co, 2012
In dit autobiografische boek omschrijft Katrin Behr de dramatische gevolgen van de gevangenschap van haar moeder in de DDR. Behr wordt van haar familie gescheiden en ontmoet pas na de Wende haar moeder weer. De kloof tussen moeder en dochter lijkt onoverbrugbaar geworden.
‘Het paradijs, opgroeien na de val van de muur’ van Andrea Hunniger
Atlas Contact, 2012
Andrea Hunniger is vijf jaar als de Berlijnse Muur valt. Ze groeit op in Oost-Duitsland. Haar ouders zwijgen over de DDR terwijl zij steeds nieuwsgieriger wordt. Haar boek is een portret van de generatie die de DDR alleen uit de herinneringen van ouders kent. Het verscheen deze zomer in het Nederlands. Filmpje: Andrea Hunniger leest voor uit haar boek (Duits).
‘Dritte Generation Ost’ van Michael Hacker, Stephanie Maiwald e.a.
Christoph Links Verlag, 2012
Dit boek is geschreven door 33 auteurs, geboren tussen 1975 en 1985, die in Oost-Duitsland opgroeiden. Ze schrijven over hun herkomst, verleden en toekomst. Bekijk hier een filmpje over het boek. 26 november is in Rotterdam een thema-avond van deze 'Dritte Generation Ost'.
‘Oost-Berlijns Dagboek’ van Egbert Jacobs
Gibbon Uitgeefagentschap, 2011
Egbert Jacobs was ambassadeur in Oost-Berlijn tijdens de val van de Berlijnse Muur. Hij was de laatste Nederlandse ambassadeur in Oost-Berlijn en hield tussen maart 1989 en oktober 1990 dit dagboek bij. Vandaag, 8 november, spreekt hij op een culturele avond in Berlijn over zijn ervaringen.
‘Quadriga. Een eindspel’ van F. Springer
Querido, 2010
De schrijver F. Springer was onder zijn echte naam Carel Jan Schneider van 1985 tot 1989 de Nederlandse ambassadeur in Oost-Berlijn. De roman ‘Quadriga’ speelt zich af in de DDR. Een Nederlandse journalist gaat op zoek naar zijn verloren Oost-Duitse geliefde.
Aanvullingen? Reageer!
Lees meer over 'DDR':
Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR
Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingsysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.
'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR
Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.
'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie
Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.
Nieuwe ronde in debat over DDR
Historicus Katja Hoyer schreef een boek over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer als ‘afwijking’ van de West-Duitse norm worden gezien, vindt ze.
Reacties
Joehoe! Maxim Leo - Haltet euer Herz bereit. Bitte meine Herren!