Merkel bezoekt Erdogan, Bondsdagleden eisen dat ze kritiek uit
Kort nieuws - 1 februari 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Merkel bezoekt donderdag president Erdogan in Turkije. Merkel is op doorreis naar de EU-top in Malta, waar het onder meer over het Europese vluchtelingenbeleid gaat. Met Erdogan en minister-presidehnt Yilderim wil de kanselier het over de vluchtelingendeal van de EU met Turkije hebben. Voor de EU is de deal een belangrijk onderdeel van het vluchtelingenbeleid. Erdogan heeft meerdere keren gedreigd de deal op te zeggen. Hij wil dat de EU de beloofde visa voor Turken sneller regelt en vindt dat de Duitse regering te weinig doet tegen de Koerdische PKK en de Gülen-beweging in Duitsland. Ook is Turkije geïrriteerd over de Duitse kritiek op de maatregelen die Turkije na de mislukte coup van vorig jaar heeft genomen. Toen werden tienduizenden mensen opgepakt en zijn de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting ingeperkt. Erdogans critici zien de parlementaire democratie en rechtsstaat in gevaar. Eind maart of begin april is er een referendum in Turkije, dat Erdogan nog meer macht moet geven. Verschillende Bondsdagleden willen dat Merkel Erdogan donderdag aanspreekt op zijn autoritaite bewind. Ook is er kritiek op de timing van Merkels bezoek, kort voor het referendum. Dat zou als ondersteuning van Erdogans koers kunnen worden uitgelegd. Lees meer bij FAZ.net en Focus Online
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig