Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerst Bondsdagzitting: irritaties en heel veel extra stoelen

Kort nieuws - 24 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Daar maakt nu ook de AfD deel van uit. Dat zorgt voor irritaties: FDP-leden willen niet naast de AfD zitten en de AfD wil dat een van haar parlementariërs de openingstoespraak houdt.

Het is in Duitsland traditie dat de oudste parlementariër de openingtoespraak houdt in de eerste zitting van een nieuw gekozen Bondsdag, als er nog geen voorzitter is gekozen. Dat zou de 77-jarige AfD'er Von Gottberg zijn. Eerder dit jaar is die regeling veranderd: nu krijgt de afgevaardigde die het langst Bondsdaglid is het woord. Dat is FDP'er Solms. De AfD wil dat de nieuwe regeling weer wordt teruggedraaid. 

De verkiezingen van de vice-voorzitters kan ook spannend worden. Elke partij heeft een eigen vice-voorzitter, de AfD draagt Albrecht Glaser voor. Maar die heeft uitspraken over de islam gedaan die volgens de andere partijen in strijd zijn met de vrijheid van religie in Duitsland. De vraag is daarom of hij genoeg stemmen krijgt om vice-voorzitter te kunnen worden.

De FDP maakte voor de eerste Bondsdagzitting bezwaar tegen de indeling van het parlement. De liberalen willen niet naast de AfD zitten. Voor de eerste zitting van vandaag hebben ze dat nu toch geaccepteerd, maar overwegen daarover alsnog een debat.

Voorgedragen voor het voorzitterschap is voormalig minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU). Voor die keuze is een ruime meerderheid in het parlement, hoewel de AfD heeft aangekondigd tegen hem te stemmen. De huidige Bondsdag is met 709 zetels de grootste ooit. Er moesten 78 stoelen worden bijgezet om iedereen een plek te geven. In Duitsland ligt door het ingewikkelde kiesstelsel het aantal parlementsleden niet vast.

Het duurt nog even voor de Bondsdagleden echt aan de slag kunnen. De kantoorruimtes moeten nog worden verdeeld. En de verschillende commissies kunnen pas worden gevormd als er een regering is. Maar de coalitieonderhandelingen zijn nog maar net begonnen en duren nog wel even. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger