Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerst Bondsdagzitting: irritaties en heel veel extra stoelen

Kort nieuws - 24 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Daar maakt nu ook de AfD deel van uit. Dat zorgt voor irritaties: FDP-leden willen niet naast de AfD zitten en de AfD wil dat een van haar parlementariërs de openingstoespraak houdt.

Het is in Duitsland traditie dat de oudste parlementariër de openingtoespraak houdt in de eerste zitting van een nieuw gekozen Bondsdag, als er nog geen voorzitter is gekozen. Dat zou de 77-jarige AfD'er Von Gottberg zijn. Eerder dit jaar is die regeling veranderd: nu krijgt de afgevaardigde die het langst Bondsdaglid is het woord. Dat is FDP'er Solms. De AfD wil dat de nieuwe regeling weer wordt teruggedraaid. 

De verkiezingen van de vice-voorzitters kan ook spannend worden. Elke partij heeft een eigen vice-voorzitter, de AfD draagt Albrecht Glaser voor. Maar die heeft uitspraken over de islam gedaan die volgens de andere partijen in strijd zijn met de vrijheid van religie in Duitsland. De vraag is daarom of hij genoeg stemmen krijgt om vice-voorzitter te kunnen worden.

De FDP maakte voor de eerste Bondsdagzitting bezwaar tegen de indeling van het parlement. De liberalen willen niet naast de AfD zitten. Voor de eerste zitting van vandaag hebben ze dat nu toch geaccepteerd, maar overwegen daarover alsnog een debat.

Voorgedragen voor het voorzitterschap is voormalig minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU). Voor die keuze is een ruime meerderheid in het parlement, hoewel de AfD heeft aangekondigd tegen hem te stemmen. De huidige Bondsdag is met 709 zetels de grootste ooit. Er moesten 78 stoelen worden bijgezet om iedereen een plek te geven. In Duitsland ligt door het ingewikkelde kiesstelsel het aantal parlementsleden niet vast.

Het duurt nog even voor de Bondsdagleden echt aan de slag kunnen. De kantoorruimtes moeten nog worden verdeeld. En de verschillende commissies kunnen pas worden gevormd als er een regering is. Maar de coalitieonderhandelingen zijn nog maar net begonnen en duren nog wel even. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger