Duitslandweb logo Duitslandweb

Interesse in Duits
Scholierenblog

Achtergrond - 27 januari 2011

Zonder twijfel ben ik bij mij op school de grootste liefhebber van de Duitse taal en van Duitsland. Niet gek dus dat ik volgend jaar voor een studie Duits kies. Maar het aantal mensen dat Duits wil studeren, is al enkele jaren erg laag. Ik onderzocht waar de desinteresse bij veel leerlingen vandaan komt.

Interesse in Duits
© flickr.com/cc

Wat blijkt? Scholieren vinden de Duitse taal niet mooi, maar wel makkelijk en nuttig. Als het aankomt op kennis van het land, is het nog wel een hele opgave om aan te geven wie de Bundespräsident van Duitsland is.

In de bovenbouw van het middelbaar onderwijs kiezen de meeste scholieren een taal: Frans of Duits. Meer dan de helft van de leerlingen die voor Duits heeft gekozen, zegt dit niet uit interesse voor de taal te hebben gedaan, maar omdat ze liever geen Frans leren. Duits is wel makkelijk, vinden ze. Maar de taal is dan weer niet interessant genoeg om in de vrije tijd een Duits boek te lezen of naar de Duitse radio te luisteren.

Bier, Bratwurst en oorlog

Dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds bij de jongeren leeft als het gaat om het Duitslandbeeld, verraste mij. Iemand omschreef zijn Duitslandbeeld als volgt: “Het zijn bierdrinkende en Bratwurst-etende mensen en feestvierders en zijn om de zoveel tijd toe aan oorlog”. Een andere scholier vindt het oorlogsverleden juist interessant en weer een andere scholier zegt: “Het is een leuk, mooi land met gezellige mensen en een leuke band (Tokio Hotel)”.

Maar weinig scholieren willen in de toekomst iets doen met de Duits of Duitsland. Dat is niets nieuws. Opvallender vind ik dat degenen die wél iets willen doen met de taal of het land, ambitieuze plannen hebben. Een scholier “wil graag piloot worden, als het kan bij de KLM. Als dat niet lukt ga ik in Duitsland het bij een vliegtuigmaatschappij proberen”. Een andere scholier “wil graag in Zwitserland gaan studeren”. Ook andere scholieren die voor Duits kiezen zeggen dat ze de taal óf voor hun studie nodig hebben, óf ervoor kiezen om zich later verstaanbaar te maken in het Duits.

Toch zijn er genoeg scholieren die later niets meer met de Duitse taal te maken willen hebben ( zo’n 87 procent). Van deze grote groep geeft 90 procent aan óf geen interesse in Duitsland te hebben, óf dat ze Duits kozen omdat het moest en ze absoluut geen Frans wilden hebben.

Kennis

Als het gaat om de kennis van scholieren over Duitsland valt er nog heel wat te verbeteren. 1 tot 2 leerlingen op de 10 wisten dat Christian Wullf de Bundespräsident is. Ook wisten maar weinig leerlingen dat 3 oktober de Tag der Einheit (Dag van de Duitse eenheid) is. Maar liefst 7 op de 10 leerlingen trapten in de val dat het Oktoberfest in München op deze dag start. Daarnaast dachten ook enkele scholieren dat Duitsland ruim 94 miljoen inwoners heeft, terwijl dat er ‘slechts’ 82 miljoen zijn.

Al met al merk doen er maar weinig scholieren ook inderdaad graag iets met Duits of weten iets van Duitsland. Nu begrijp ik ook waarom er maar zo weinig scholieren voor een studie Duits aan een Nederlandse universiteit kiezen! Je kunt iedere nieuwe student Duits wellicht zelfs een aanwinst noemen voor het vak. Volgend jaar ben ik dan wel zo’n aanwinst!

Aan de betreffende enquête hebben alle scholieren Duits uit Atheneum-5 van het ds. Pierson College meegewerkt, in totaal 60 leerlingen.

Kees van Ruremonde is redacteur van de scholierenredactie van Duitslandweb. Hij zit in 6 atheneum van het ds. Pierson College in 's-Hertogenbosch.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Mythes en misverstanden over talenstudies

Mythes en misverstanden over talenstudies

Moet je per se leraar worden na een talenstudie? Germanist Trixie Hölsgens beantwoordt deze en andere vragen over talenstudies.


Lees meer

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.


Lees meer

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger