Duitslandweb logo Duitslandweb

Voorbeschouwing: tv-debat Merkel-Steinbrück
Kanselierskandidaten CDU en SPD tegelijk te zien op vier zenders

Achtergrond - 29 augustus 2013

Het liefst wilde kanselier Merkel helemaal geen debat. SPD-lijsttrekker Steinbrück wilde er twee. Het compromis: één, zoals ook bij de vorige verkiezingen. Het is zondag te zien bij zowel de publieke omroepen ARD en ZDF als bij de commerciële zenders RTL en ProSieben. In Amsterdam is het debat live te volgen bij De Balie. Een voorbeschouwing van programmamaker Jelmer Uitentuis.

Voorbeschouwing: tv-debat Merkel-Steinbrück
© dpa/picture-alliance

Wie het enige Duitse verkiezingsdebat moest modereren zorgde ook voor politiek getouwtrek. De SPD sprak zich uit tegen Stefan Raab van ProSiebenSat1 uit, die vooral bekend is als entertainer. Toen Merkel zei dat ze zich niet met die keuze wilde bemoeien, trok ook Steinbrück zijn kritiek weer in. Dus zien we straks Raab samen met Anne Will (ARD), Maybrit Illner (ZDF) en Peter Kloeppel (RTL), alle drie ervaren politieke journalisten.

Wat kunnen we verwachten? Steinbrück staat al maanden op achterstand in de peilingen, zijn campagne lijkt een zooitje en het lukt hem maar niet om door de teflonlaag van Merkel heen te breken. Hij zoekt al weken naar de juiste aanval op zijn tegenstrever. Ondertussen werkt hij geen enkel thema echt goed uit.

Minimumloon 

Deze campagne zou bijvoorbeeld kunnen gaan over het minimumloon. Daar lag ook alle ruimte. Een algemeens wettelijk minimumloon is voor de CDU en de FDP echt een moeilijk punt: ze willen er eigenlijk niet aan. De SPD heeft het, net als de Groenen en Die Linke, in het programma staan. Er is in Duitsland sprake van een groeiende kloof tussen arm en rijk. De afgelopen tijd was er een aantal documentaires op tv te zien over uitgebuite werknemers bij bijvoorbeeld webwinkels als Zalando en Amazon. Dit thema krijgt echter nauwelijks aandacht, ookal doet Steinbrück zijn best. Vanmorgen kondigde hij aan dat mocht hij de verkiezingen winnen, een algemeen wettelijk minimumloon van 8,50 euro het eerste is dat hij gaat invoeren.

Tv-debat in De Balie
Volg het tv-debat live in De Balie in Amsterdam en de analyse na afloopt met Otto Fricke (Bondsdaglid FDP); Rudi Hoogvliet (woordvoerder minister-president van Baden-Württemberg Winfried Kretschmann) en oud-wereldkampioen debatteren Lars Duursma. Sophie Derkzen (Vrij Nederland, uitwisselingsjournalist bij Die Zeit) en Jelmer Uitentuis (Politieke Junkies) leiden de avond.
Wil je erbij zijn? Mail redactie@duitslandweb.nl wie jouw favoriet is: Merkel of Steinbrück.

De SPD heeft er voor gekozen om Merkel aan te vallen. Die aanval is nodig, want anders gaat de SPD sowieso verliezen. Welke thema's Steinbrück en Merkel gaan bespreken, is tot nu toe nog onduidelijk. Er zijn onderwerpen genoeg waar Steinbrück Merkel op zou kunnen aanpakken: op het NSA-spionageschandaal en de manier waarop Merkel de Duitse burger laat bespieden. Op de groeiende inkomensongelijkheid. Op de huurverhogingen. Op gelijke rechten voor homoseksuelen. Allemaal mogelijkheden om duidelijk te maken waar de twee van elkaar verschillen.

'Klartext'

De kans is groot dat het zondag ook over de eurocrisis gaat. Daar liggen de twee Kanzlerkandidaten inhoudelijk dichter bij elkaar. Merkel, koningin van het afwachten, zal zondag vooral wachten wat komt. Haar antwoorden zullen een beetje saai en voorspelbaar lijken, terwijl Steinbrück de aanval kiest. Tot nu toe komt Steinbrück vooral met algemeenheden over wat er niet goed zou zijn in het beleid van Merkel. Niet snel genoeg, niet echt daadkrachtig. Voor de meeste Duitsers is het weinig overtuigend.

Maar er is één onderdeel van de campagne van de SPD dat Steinbrück wel eens zou kunnen gaan gebruiken: hij noemt zijn eigen beschrijvingen Klartext. Ofwel: duidelijke taal. En om nu te zeggen dat Merkel uitblinkt in duidelijkheid... nee. Dus: ik gok op een aanvallende Steinbrück die regelmatig dingen zegt als: “Was wollen Sie damit sagen? Bitte erklären Sie, wie Sie das genau meinen! Ich kann mit dieser Umschreibung nichts anfangen, so wie auch die Bürger und Bürgerinnen zu Hause nicht.” Om haar kiezers niet voor het hoofd te stoten, vermijdt Merkel graag de echte dilemma's.

Het enige dat Merkel dan hoeft te doen is rustig antwoord geven, af en toe een grapje maken en zich niet laten verleiden tot eindeloze verhandelingen over allerlei details. Ze moet vooraf bedenken wat ze wil zeggen en wat niet. Gaat dat lukken? We zullen zien. Een prima uitgangspositie voor een interessant debat.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger