''Vreemd dat er geen echt debat over euro is"
Carola Schouten (ChristenUnie) over de Duitse verkiezingen
Achtergrond - 13 september 2013
Tijdens de Duitse verkiezingen wordt er maar nauwelijks gediscussieerd over de euro. Dat vindt financieel woordvoerder Carola Schouten van de ChristenUnie maar vreemd, zegt ze op Duitslandnieuws.nl. Ze wenst ook meer debat tussen de Duitse politieke partijen.
Hoe kijkt u naar de Duitse verkiezingen?
Het is altijd interessant om te zien wat er bij de buren gebeurt. Dus op hoofdlijnen volg ik het zeker. De ChristenUnie is een kleine fractie, dus we kunnen niet gestructureerd deze verkiezingen volgen. Maar persoonlijk doe ik dat wel, en ik weet zeker dat mijn collega-Kamerleden dat ook doen, want het is wel belangrijk.
Wat valt u vooral op?
Als woordvoerder financiën ben ik vooral benieuwd naar het debat rond de euro en Europa. Maar als ik naar de grootste partijen als het CDU en de SPD kijk, dan zie ik dat er maar over gesproken wordt. Ook tijdens het tv-debat tussen Merkel en Steinbrück was het nauwelijks een thema. Dat vind ik vreemd.
Voelt u zich verwant aan een bepaalde partij in Duitsland?
Er bestaat natuurlijk geen Duitse ChristenUnie, dus ik denk dat we het meeste hebben met het CDU. Maar bij verschillende andere partijen zie je natuurlijk ook politici die er voor uit komen dat ze christen zijn.
Katrin Göring-Eckardt, mede-fractievoorzitter van Die Grünen bijvoorbeeld?
Ja, zij heeft ook nog eens een hoge positie binnen de Duitse kerk. Dat is wel een bijzondere combinatie natuurlijk; politiek en kerk.
Moet dat kunnen?
Ik vind van wel. Bij ons zijn de meeste politici als privépersoon ook kerkelijk actief. Weliswaar in een bescheiden rol omdat we niet meer tijd hebben. Zelf ben ik bijvoorbeeld betrokken bij het jeugdwerk binnen mijn kerk.
Wat vindt u van het politieke debat in Duitsland?
De discussie is heel anders dan in Nederland. Daar gaat het economisch goed en dus wordt er veel gesproken over een minimumloon. Hier zijn we vooral over bezuinigen aan het praten. De toon van de debatten verschilt daardoor heel erg.
Zijn de verkiezingen in Duitsland niet een beetje saai?
Nou, inderdaad! In Nederland is er in de laatste weken voor de verkiezingen bijna dagelijks een debat.
Is dat niet te veel van het goede?
Nee! In Nederland kom je zo goed te weten wat de standpunten van de partijen zijn. Je krijgt een veel breder overzicht. In Duitsland is er één duel tussen de grootste partijen, een dag later tussen de kleine partijen. Ik had graag gezien dat ze met z’n allen in discussie zouden gaan. En vaker graag. Daar wil ik dan horen wat de ideeën voor het land zijn. Een echte visie. Nu hebben we eigenlijk alleen maar de personen Merkel en Steinbrück gezien, veel minder de partijen waar ze voor staan.
Wie moet er winnen?
Ik hoop op een goede mix tussen het CDU en de SPD, een grote coalitie dus. En wat mij betreft mogen Die Grünen daar ook nog wel bij, omdat zij een aantal mooie standpunten hebben. Maar dat zal wel geen realistische gedachte zijn.
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig