
Adellijke familie Hohenzollern eist bezittingen op
Kort nieuws - 16 juli 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Pruisische adellijke familie Hohenzollern eist bezittingen terug van de deelstaten Berlijn en Brandenburg. Die tonen zich onaangenaam verrast door het grote aantal kunst- en archiefstukken en vastgoed dat de Hohenzollerns willen hebben.
Het Huis Hohenzollern en de deelstaten Berlijn en Brandenburg onderhandelen al jaren achter de schermen over de bezittingen van de familie. De deelstaten en de centrale overheid voeren de gesprekken onder meer om dure processen te voorkomen en uit angst dat de familie uitgeleende kunst uit musea terughaalt.
De gesprekken verliepen lange tijd constructief, maar nu is de toon veranderd, berichten Duitse media. De Hohenzollerns stellen sinds dit voorjaar maximale eisen, zoals compensatie voor onteigende kastelen, woonrecht in andere kastelen en villa's en het eigendom van schilderijen, beelden, munten en meubels. Die zijn grotendeels in het bezit van de Stiftung Preußische Schlösser und Gärten, de Stiftung preußischer Kulturbesitz en het Deutsches Historisches Museum.
De verdragen over de kunstuitleen aan musea liepen in 2015 af. De familie heeft ze niet verlengd. Zo kan ze als ze wil kunststukken terughalen. De verontwaardiging daarover in Duitsland is groot, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Bovendien wil de familie inhoudelijke invloed op een nog te openen Hohenzollernmuseum, dat met belastinggeld moet worden betaald. Ook dat valt bij velen verkeerd. Lees meer bij Süddeutsche.de en Tagesspiegel.de
Lees meer over 'Maatschappij':

Spanning rond Duitse herdenking WO II op 8 mei
Duitsland staat op 8 mei stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar deze 'Tag der Befreiung' is een beladen dag.

Berlijn opent opvanghuis voor arbeidsmigranten
De onderkomens van arbeidsmigranten in Berlijn zijn soms zo erbarmelijk dat de politie ze er direct weghaalt.

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.
Reacties
Geen reacties aanwezig