Duitslandweb logo Duitslandweb

Rijksdagbrand: nieuwe vondst pleit Van der Lubbe vrij

Kort nieuws - 29 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Volgens een onlangs gevonden document, was het niet de Nederlander Marinus van der Lubbe die in 1933 de Rijksdag in brand stak. Het document blaast een oude discussie nieuw leven in.

De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd door de nazi's veroordeeld voor de brand in de Rijksdag en is in 1934 onthoofd. Of hij de brand daadwerkelijk heeft aangestoken is nooit helemaal duidelijk geworden, en ook is onduidelijk of hij dan hulp had.

Een voormalig lid van de nazi-knokploeg SA, Hans-Martin Lennings, heeft in 1955 een verklaring afgegeven bij de notaris waarin hij stelt dat hij Marinus van der Lubbe naar de Rijksdag bracht op die avond in februari 1933. Hij deed dit volgens de verklaring in opdracht van nazi-parlementariër en SA-lid Karl Ernst. Bij aankomst rook hij al een brandlucht. Ook zag hij rook. Het was daarom niet Marinus van der Lubbe die het gebouw heeft aangestoken, aldus Lennings. Deze verklaring is pas onlangs gevonden in het archief van Hannover.

Interessant aan de verklaring is volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung vooral dat het de theorie waarschijnlijker maakt dat het de nazi's waren die de Rijksdag hebben aangestoken, en die vervolgens Van der Lubbe voor de brand hebben laten opdraaien. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Henk Smout - 4 augustus 2019 13:57

Het relevante document is te vinden op https://www.haz.de/Nachrichten/Fotostrecken-Nachrichten/Wer-war-der-wahre-Brandstifter .

Reageer
Wiebke Pittlik Henk Smout - 5 augustus 2019 17:15

Dank voor de link! Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger