Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 28 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 28 september 2022.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 28-09-2022

Reisregels algemeen: 

Inreizen in Duitsland kan zonder coronabewijs. Vanaf 1 oktober geldt de aangepaste infectieziektenwet, waardoor een aantal regels wijzigen.

Vanaf 1 oktober 2022 geldt de aangepaste infectieziektenwet. In het Duitse openbaar vervoer geldt dan overal (trein en regionaal OV) een FFP2-mondkapjesplicht voor iedereen ouder dan 14 jaar. Voor kinderen tussen 6 en 14 jaar is een chirurgisch mondkapje verplicht. In het vliegverkeer geldt vanaf 1 oktober geen mondkapjesplicht meer.

In ziekenhuizen en zorginstellingen gaat bovenop de FFP2-mondkapjesplicht een testplicht gelden. Ook bij de dokter is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.

Als in een deelstaat veel nieuwe coronagevallen zijn en de zorg bijvoorbeeld in de knel komt, dan kunnen deelstaten volgens de nieuwe infectieziektenwet extra maatregelen nemen, zoals een mondkapjesplicht in publieke binnenruimten of een testplicht in horeca en culturele instellingen of op scholen. Momenteel is dat nog niet gebeurd.

Bij inreizen vanuit het buitenland is momenteel geen coronabewijs nodig, staat in de inreisverordening. Ook aanmelden en quarantaine is niet nodig.  Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid. Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt

Nederland ziet geen bijzondere risico's voor reizigers die terugkeren uit Duitsland. Lees bij nederlandwereldwijd.nl meer over het Nederlandse reisadvies voor Duitsland en bekijk hier de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Ga direct naar:

Welke reisregels gelden voor Duitsland?

De Nachweispflicht - de plicht voor iedereen ouder dan 12 jaar om een coronabewijs te hebben bij inreizengold tot 1 juni 2022. Momenteel geldt die niet meer. Nederland is al sinds 3 maart geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland. De aanmeld- en quarantaineplicht is daarmee vervallen.

Zie voor meer informatie ook het Bundesgesundheitsministeriumde FAQ van de Bundesregierung en het RKI 

Het RKI heeft sinds 1 juni de categorie hoogrisicogebied opgeheven. Strenge reisregels blijven wel gelden voor landen waar andere virusvarianten heersen, maar daar valt Nederland niet onder.  

Over de Duitse Nachweispflicht:  

De  3G-regel bij inreizen geldt niet meer. 

- Vaccinatiebewijs
Als vaccinatiebewijs (Impfnachweis) geldt in Duitsland een digitaal of papieren bewijs in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans van een volledige vaccinatie. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties (dus twee inentingen plus een booster) als volledig gevaccineerd, of na twee inentingen en een bewijs van doorgemaakte coronabesmettingSinds 1 juni 2022 accepteert Duitsland ook de vaccins van buiten de EU, mits ze door de WHO erkend zijn.

Lees meer over de vereisten voor een vaccinatiebewijs in de infectieziektenwet.

- Herstelbewijs
Als herstelbewijs (Genesenennachweis) geldt in Duitsland een papieren of digitaal bewijs van een doorgemaakte corona-infectie in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Het bewijs van de infectie moet minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ's van het ministerie van Gezondheid

 Wie zich heeft laten vaccineren met Johnson & Johnson, in Nederland bekend als Janssen, moet na minstens vier weken een tweede vaccinatie met een mRNA-vaccin zoals Moderna of Biontech/Pfizer krijgen. Pas een derde vaccinatie geldt als boostervaccinatie (Auffrischimpfung in het Duits). 

De internationale QR-code in de coronacheck-app wordt in Duitsland geaccepteerd. U kunt ook op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw DigiD. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt in Duitsland ook het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort, geaccepteerd. 
Zie voor meer info ook Rijksoverheid.nl
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Voor wie Duitsland binnenkomt uit een virusvariantengebied gelden strengere regels, zoals een aanmeld- en soms ook een quarantaineplicht. Lees meer 
Als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

Deelstaten kunnen aanvullende coronamaatregelen nemen. De coronaregels kunnen per regio verschillen. Lees hieronder over de regels van de verschillende deelstaten

De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Welke reisregels gelden voor Nederland?

Nederland hanteert als reisadvies voor Duitsland kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Lees hier meer over de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit (hoog)risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info

Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter. Het RKI heeft een handige tool waarmee u op basis van postcode of plaatsnaam de gegevens van het Gesundheitsamt kunt zoeken. 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties. Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit virusvariantengebieden naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht. Vanaf 1 oktober geldt in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen bovendien een testplicht. De deelstaten hebben afgesproken dat ook in het regionale openbaar vervoer het dragen van medische mondkapjes verplicht is. Deelstaten kunnen bij oplopende besmettingen aanvullende maatregelen nemen, zoals een mondkapjesplicht in publieke ruimten of de horeca. Dan kan overigens een uitzondering gelden voor mensen die minder dan drie maanden geleden een boostervaccinatie hebben gehad of zijn genezen van Covid19.

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december 2020 begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde kanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen.  

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. De Epidemie-Fall is op 25 november 2021 afgelopen. Daarom is het Infektionsschutzgesetz in november 2021 aangepast, om de belangrijkste coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis te voorzien. De wet is ook daarvoor en daarna verschillende keren aangepast, in maart 2022 werden de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Per 1 oktober 2022 geldt een vernieuwde Infectieziektenwet.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede en de derde coronagolf, die in het najaar van 2020 en het begin van 2021 kwamen, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen waren gevaccineerd en er veel met sneltests werd getest, daalde het aantal besmettingen in Duitsland in het voorjaar van 2021 flink en werden steeds meer versoepelingen mogelijk. In het najaar van 2021 stegen de besmettingscijfers weer flink en werden strengere maatregelen weer van kracht. In het voorjaar van 2022 kwamen er weer versoepelingen.

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. 

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

Jac - 11 januari 2022 15:54

Goedemiddag, Ik heb Corona (langer als half jaar geleden) gehad en heb 1 vaccinatie gehad . Ik heb geen verder bewijs dat ik corona gehad hebt.
Ik heb op mijn internationale bewijs 1/1 vaccinatie staan.
Mag ik op vakantie naar Duitsland?
Bedankt

Reageer
Emma Jac - 27 januari 2022 18:05

Ik heb ook hetzelfde, als ik met een scanner met code scan met land Duitsland krijg ik wel een groen teken. Er staat bij ook 1/1. Het is toch zo dat het dan compleet is. Als je geen herstelbewijs hebt gehad en maar 1 vaccinatie krijg je toch 1/2?

Dennis Jac - 25 januari 2022 20:37

Ik heb hetzelfde en kwam in december overal naar binnen met 1-1. (Pfizer en besmetting) Als Duitsland nu wil dat iedereen 2 vaccinaties en booster moet hebben hebben veel mensen een probleem die in Nederland als “volledig gevaccineerd” bekend staan.

Wiebke Pittlik Jac - 11 januari 2022 16:09

Als u slechts 1 vaccinatie kunt aantonen dan geldt u niet als gevaccineerd. U kunt dan wel naar Duitsland, maar u moet dan in quarantaine bij aankomst. Groet, de redactie

Carmen - 11 januari 2022 15:44

Hallo,

Een vraag. Ik en vrienden overnachten 1 dag in Duitsland. Voor de horeca geld een 2G+ regel, hierbij moet naast vaccinatie/genezen een PCR test gedaan worden. Zelf ben ik 2x gevaccineerd en recent genezen van corona, waardoor ik nog positief kan testen bij een PCR test. Ik kan nergens uitzonderingen vinden voor recent genezen. Betekent dit dat ik dus niet naar een restaurant kan?

Reageer
Wiebke Pittlik Carmen - 11 januari 2022 16:14

Dit zou u moeten nagaan in de deelstaat waar u overnacht. Wie dubbel gevaccineerd is en recent genezen, wordt bijvoorbeeld in Noordrijn-Westfalen gelijkgesteld aan geboosterd. U moet de recente besmetting dan wel kunnen aantonen. Hoe dit in andere deelstaten is uitgewerkt, weten we op dit moment niet. Groet, de redactie

Jan - 10 januari 2022 20:58

Heb in juni t janssen vaccin gehad en 6 jan booster met Pfizer vaccin ( is dit in duitsland geldig als 2g plus .)

Reageer
Danielle S Jan - 15 januari 2022 13:28

Ik heb dit ook, Janssen en in nov booster gehad. Ik ben nu in Duitsland en kom bij 2Gplus nergens binnen. Ze zeggen dat ik maar 2 vaccins hen gehad en dus geen booster..

Jennifer Willemsen - 10 januari 2022 15:36

ALs er ergens een 2G+ beleid geld doe je dan een pcr test of is dat zn soort sneltest?

Reageer
Wiebke Pittlik Jennifer Willemsen - 11 januari 2022 16:16

Dit kan een sneltest zijn, die worden op veel plaatsen aangeboden. Groet, de redactie

Ronald - 9 januari 2022 18:36

Jansen en Jansen in combinatie met een andere vaccinatie geldt dus niet als geboosterde in Duitsland :(

Reageer
Roy - 9 januari 2022 10:12

Hoi , wij zijn chauffeurs die af en toe 1 overnachting hebben. (Slapen in de truck). We zijn tussen 24-36 uur weer het land uit. Als we ons willen douchen en eten onderweg , welke regels gelden dan ?? Gevaccineerd , genezen en getest ? Of vervalt het testen als je geboosterd bent ? Gr Roy

Reageer
Marja Verburg Roy - 26 januari 2022 17:22

Met een booster vervalt de testplicht voor de horeca. Om Duitsland binnen te komen heeft u als u gevaccineerd bent geen negatieve test nodig. Mvg, de redactie

Dashney - 7 januari 2022 09:28

Wij willen naar centro oberhausen.. mijn zoon is 5 en dochter 7.. kan dat zonder testen op en neer ?

Reageer
Marieke Dashney - 7 januari 2022 12:01

Je hoeft ze iig niet aan te melden of in quarantaine als je tenminste niet langer dan 24 uur blijft. Maar testen denk ik wel? Ik zou ff de hotline van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bellen, dan weet je het zeker: 0049 211 9119 1001

Jasmin - 6 januari 2022 21:15

Hi! Ik wil uiteten in Duitsland maar snap de regels niet helemaal. Ik heb corona gehad iets langer dan 180 dagen geleden en ben 3 maanden later 1x gevaccineerd, wat hier als volledig gevaccineerd telt. Is dit voldoende om uiteten te kunnen in Duitsland nu? Ik heb vandaag mijn tweede prik gehaald maar dat is dus nog geen 14 dagen geleden.

Reageer
Wiebke Pittlik Jasmin - 7 januari 2022 11:37

Beste Jasmin, het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat mensen de grens over gaan om uit eten te gaan omdat hier de restaurants dicht zijn. De restaurants zijn dicht om verspreiding van het virus af te remmen. Als u dan naar een restaurant in Duitsland gaat, kunt u het virus alsnog verder verspreiden, of juist oplopen. Duitsland bespreekt vandaag nieuwe maatregelen, waaronder een 2g+-beleid voor de horeca, dat betekent alleen toegang voor gevaccineerden met een test. Dat doen ze niet voor niks.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger