Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 9 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 18 augustus.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 28-06-2022

Reisregels algemeen: 

Sinds 1 juni 2022 is geen coronabewijs meer nodig bij het inreizen in Duitsland. Vanaf 1 oktober geldt iemand pas als volledig gevaccineerd na drie corona-vaccinaties.

Vanaf 1 oktober 2022 geldt de aangepaste infectieziektenwet. Daaraan wordt momenteel nog gewerkt. Minister van Gezondheid Karl Lauterbach stelt voor dat de mondkapjesplicht blijft gelden in delen van het openbaar vervoer en in het vliegverkeer. Ook wil hij een mondkapjesplicht en een testplicht in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Mensen met een boostervaccinatie die niet ouder is dan drie maanden of een genezenenbewijs hoeven niet te testen als ze een ziekenhuis of instelling bezoeken.

Gezien de huidige epidemiologische situatie is bij inreizen vanuit het buitenland geen coronabewijs nodig, staat in de inreisverordening. Dit geldt zeker tot 1 oktober (eerder was dit 1 september). 

Nederland geldt al sinds 3 maart niet meer als hoogrisicogebied voor Duitsland. Daarom geldt er sindsdien geen aanmeld- en quarantaineplicht meer. Ook de Nachweispflicht - de plicht om een coronabewijs te hebben bij inreizen - is  opgeheven. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid. Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt

In het Duitse landelijke openbaar vervoer (Fernverkehr) geldt een mondkapjesplicht. Ook in vliegtuigen van en naar Duitsland geldt nog steeds een mondkapjesplicht. 

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Lees bij nederlandwereldwijd.nl meer over het Nederlandse reisadvies voor Duitsland en bekijk hier de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Ga direct naar:

Welke reisregels gelden voor Duitsland?

De Nachweispflicht - de plicht voor iedereen ouder dan 12 jaar om een coronabewijs te hebben bij inreizengold tot 1 juni 2022. In de zomermaanden gold de Nachweispflicht niet, en ook in de nieuwe plannen voor de herfst komt deze plicht niet voor. 

Nederland is al sinds 3 maart geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland. De aanmeld- en quarantaineplicht is daarmee vervallen.

Zie voor meer informatie ook het Bundesgesundheitsministeriumde FAQ van de Bundesregierung en het RKI 

Het RKI heeft per 1 juni de categorie hoogrisicogebied opgeheven. Strenge reisregels blijven wel gelden voor landen waar andere virusvarianten heersen, maar daar valt Nederland nu niet onder.  

Over de Duitse Nachweispflicht:  

De  3G-regel bij inreizen geldt niet meer. 

- Vaccinatiebewijs
Als vaccinatiebewijs (Impfnachweis) geldt in Duitsland een digitale of papieren bewijs in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans van een volledige vaccinatie. De meest recente inenting moet minstens 14 dagen oud zijn, maar mag niet ouder dan 270 dagen zijn. Na 270 dagen is een boostervaccinatie nodig voor een geldig vaccinatiebewijs. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties als volledig gevaccineerd. Sinds 1 juni 2022 accepteert Duitsland ook de vaccins van buiten de EU, mits ze door de WHO erkend zijn.

Lees meer over de vereisten voor een vaccinatiebewijs in de infectieziektenwet. We baseren dit op informatie van het Paul-Ehrlich-Institut, dat richtlijnen over soorten vaccins en doses opstelt. Zie voor meer info de aanpassingen van de Einreiseverordnung en de FAQ's van het ministerie van Gezondheid

- Herstelbewijs
Als herstelbewijs (Genesenennachweis) geldt in Duitsland een papieren of digitaal bewijs van een doorgemaakte corona-infectie in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Het bewijs van de infectie moet minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ's van het ministerie van Gezondheid

 Wie zich heeft laten vaccineren met Johnson & Johnson, in Nederland bekend als Janssen, moet na minstens vier weken een tweede vaccinatie met een mRNA-vaccin zoals Moderna of Biontech/Pfizer krijgen. Pas een derde vaccinatie geldt als boostervaccinatie (Auffrischimpfung in het Duits). Mensen die 1 prik met Janssen hebben gehad, gelden als niet volledig gevaccineerd. Update 12-3: Minister Kuipers van Gezondheid heeft laten weten dat mensen met het Janssen-vaccin vanaf 16 maart een afspraak kunnen maken voor een derde inenting, zodat ze aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Lees meer

De internationale QR-code in de coronacheck-app wordt in Duitsland geaccepteerd. U kunt ook op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw DigiD. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt in Duitsland ook het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort, geaccepteerd. 
Zie voor meer info ook Rijksoverheid.nl
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Voor wie Duitsland binnenkomt uit een virusvariantengebied gelden strengere regels, zoals een aanmeld- en soms ook een quarantaineplicht. Lees meer 
Als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

Deelstaten kunnen aanvullende coronamaatregelen nemen. De coronaregels kunnen per regio verschillen. Lees hieronder over de reisregels van de verschillende deelstaten

Houdt u er rekening mee dat in Duitsland medische mondkapjes verplicht kunnen zijn, zoals in het openbaar vervoer. Een mondkapjesplicht kan soms ook gelden in andere publieke ruimtes, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. In sommige deelstaten zijn alleen FFP2-mondkapjes toegestaan. 

De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Welke reisregels gelden voor Nederland?

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Lees hier meer over de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Zie ter voorbereiding ook de checklist bij terugreizen naar Nederland 
Voor vragen over het Nederlandse reisadvies kunt u bellen met (+31) 247 247 247.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit (hoog)risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info

Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter. Het RKI heeft een handige tool waarmee u op basis van postcode of plaatsnaam de gegevens van het Gesundheitsamt kunt zoeken. 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties en met veel coronabesmettingen (Hochinzidenzgebiete). Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit virusvariantengebieden naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het landelijke openbaar vervoer (Fernverkehr) en in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals FFP2-maskers, verplicht. De EU heeft de mondkapjesplicht in vliegtuigen weliswaar opgeheven, maar voor vluchten van en naar Duitsland blijft een mondkapje verplicht. In het regionale openbaar vervoer en in ziekenhuizen en zorginstellingen kan het dragen van medische mondkapjes ook verplicht zijn. De coronaregels zijn door de centrale overheid en de deelstaten besloten, maar de deelstaten bepalen welke regels zij handhaven. Deelstaten waar veel besmettingen voorkomen of waar een gevaarlijke variant rondgaat, kunnen extra maatregelen invoeren, de zogenoemde Hotspot-regeling. Lees meer op de site van de Bundesregierung

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december 2020 begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde kanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc., het afgelasten van evenementen en de toegangsregels voor horeca en bijeenkomsten vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen.  

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. De Epidemie-Fall is op 25 november 2021 afgelopen. Daarom is het Infektionsschutzgesetz in november 2021 aangepast, om de belangrijkste coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis te voorzien. De wet is ook daarvoor en daarna verschillende keren aangepast, in maart 2022 werden de meeste coronamaatregelen afgeschaft.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede en de derde coronagolf, die in het najaar van 2020 en het begin van 2021 kwamen, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen waren gevaccineerd en er veel met sneltests werd getest, daalde het aantal besmettingen in Duitsland in het voorjaar van 2021 flink en werden steeds meer versoepelingen mogelijk. In het najaar van 2021 stegen de besmettingscijfers weer flink en werden strengere maatregelen weer van kracht. In het voorjaar van 2022 kwamen er weer versoepelingen.

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. 

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

P - 3 januari 2022 16:43

Dag! Ik had mijn 2e vaccinatie op 10 juni. Ik wil naar Berlijn deze week maar heb mijn booster pas later. Hoe zit het met mijn QR code is deze nog gewoon geldig?

Reageer
Marieke P - 7 januari 2022 11:48

Volgens mij heeft Duitsland nog geen booster-eisen (zoals Oostenrijk bijv). Bij de FAQ staat "Wer genesen oder vollständig geimpft ist, muss nicht in Quarantäne, wenn ein entsprechender Nachweis vorliegt." Dus niks over boosters. Je voldoet dan ook aan de 2G-eis alleen bij 2G+ moet je wel nog een test doen (dat hoeft als je geboosterd bent meestal niet, dan kun je gewoon naar binnen). Bronnen: https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/faq-reisen-1735032 https://www.br.de/radio/bayern

Kim Walma - 31 december 2021 12:22

Ik heb mijn eerste prik ergens in december 2021 gehad. De tweede krijg ik op 6 januari. Hopelijk heb ik op tijd mijn bewijs. Ik vlieg namelijk op 4 februari vanuit Koln naar Azië. Heb ik trouwens dan ook een boosterprik nodig? Of zijn deze twee vaccinaties voldoende?

Reageer
Marieke Kim Walma - 7 januari 2022 11:52

Volgens de Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung geen probleem: je moet minstens 2 weken geleden je tweede prik hebben gehad om "vollständig geimpft" te zijn, booster hoeft niet. Bron: https://www.infektionsschutz.de/coronavirus/fragen-und-antworten/regelungen-fuer-geimpfte-und-genesene/#tab-4849-1

Marit - 30 december 2021 21:45

Hoi,
Mag je naar Duitsland als je 1x gevaccineerd bent en corona hebt gehad? In Nederland ben je dan volledig gevaccineerd, maar geldt dit in Duitsland ook?

Reageer
Ay - 29 december 2021 21:53

Hallo,

Met hoeveel verschillende huishoudens mag er per auto gereisd worden?

Reageer
Tanja - 29 december 2021 10:24

Ik heb een vraag, sinds wanneer is Duitsland begonnen met vaccinatie van kinderen ouder dan 12. Welke maand?
Bedankt

Reageer
Jo - 29 december 2021 09:47

Hallo is kort grensverkeer minder dan 12 uur voor ongevaccineerden mogelijk zonder testen?

Reageer
Jo - 29 december 2021 09:38

Vraag: is kort grensverkeer mogelijk tot 24 uur in deelstaten NRW en Niedersachsen?

Reageer
Dikra - 28 december 2021 19:07

Wij vliegen 21 februari via dusseldorf naar istanbul. Heb begrepen dat je vanaf 1 februari gevaccineerd moet zijn. Kunnen wij alsnog via dusseldorf ongevaccineerd vliegen?

Reageer
Joop Dikra - 1 januari 2022 20:09

Helaas voor jullie. Ongevaccineerden zitten ze niet op te wachten dus dat vliegen gaat niet door. Dat snap je zelf denk ik ook wel.

Van den wyngaerde kristel - 28 december 2021 10:42

Wij reizen vanuit tenerife naar duitsland keulen met vliegtuig nadien gaan we met de wagen naar belgie waar we wonen.Wat moeten we precies invullen het plf formulier graag antw

Reageer
johan Van den wyngaerde kristel - 29 december 2021 12:20

Alles uitprinten en meenemen

Sanne - 26 december 2021 14:46

Hallo,
Ik ga over een paar dagen 4 dagen naar Duitsland en heb het inreis formulier ingevuld en vaccinatie bewijs geüpload... echter heb ik hier via mail geen bevestiging formulier van gehad om bij eventuele controle te tonen. Heb wel het bestand pdf gedownload van registratie maar hier staat dan nog geen vaccinatie bewijs bij. Is er nog een bevestiging van het gehele formulier wat je krijgt om te laten zien bij een eventuele controle?

Reageer
johan Sanne - 29 december 2021 12:21

Alles uitprinten en meenemen

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger