Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 9 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 18 augustus.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 28-06-2022

Reisregels algemeen: 

Sinds 1 juni 2022 is geen coronabewijs meer nodig bij het inreizen in Duitsland. Vanaf 1 oktober geldt iemand pas als volledig gevaccineerd na drie corona-vaccinaties.

Vanaf 1 oktober 2022 geldt de aangepaste infectieziektenwet. Daaraan wordt momenteel nog gewerkt. Minister van Gezondheid Karl Lauterbach stelt voor dat de mondkapjesplicht blijft gelden in delen van het openbaar vervoer en in het vliegverkeer. Ook wil hij een mondkapjesplicht en een testplicht in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Mensen met een boostervaccinatie die niet ouder is dan drie maanden of een genezenenbewijs hoeven niet te testen als ze een ziekenhuis of instelling bezoeken.

Gezien de huidige epidemiologische situatie is bij inreizen vanuit het buitenland geen coronabewijs nodig, staat in de inreisverordening. Dit geldt zeker tot 1 oktober (eerder was dit 1 september). 

Nederland geldt al sinds 3 maart niet meer als hoogrisicogebied voor Duitsland. Daarom geldt er sindsdien geen aanmeld- en quarantaineplicht meer. Ook de Nachweispflicht - de plicht om een coronabewijs te hebben bij inreizen - is  opgeheven. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid. Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt

In het Duitse landelijke openbaar vervoer (Fernverkehr) geldt een mondkapjesplicht. Ook in vliegtuigen van en naar Duitsland geldt nog steeds een mondkapjesplicht. 

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Lees bij nederlandwereldwijd.nl meer over het Nederlandse reisadvies voor Duitsland en bekijk hier de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Ga direct naar:

Welke reisregels gelden voor Duitsland?

De Nachweispflicht - de plicht voor iedereen ouder dan 12 jaar om een coronabewijs te hebben bij inreizengold tot 1 juni 2022. In de zomermaanden gold de Nachweispflicht niet, en ook in de nieuwe plannen voor de herfst komt deze plicht niet voor. 

Nederland is al sinds 3 maart geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland. De aanmeld- en quarantaineplicht is daarmee vervallen.

Zie voor meer informatie ook het Bundesgesundheitsministeriumde FAQ van de Bundesregierung en het RKI 

Het RKI heeft per 1 juni de categorie hoogrisicogebied opgeheven. Strenge reisregels blijven wel gelden voor landen waar andere virusvarianten heersen, maar daar valt Nederland nu niet onder.  

Over de Duitse Nachweispflicht:  

De  3G-regel bij inreizen geldt niet meer. 

- Vaccinatiebewijs
Als vaccinatiebewijs (Impfnachweis) geldt in Duitsland een digitale of papieren bewijs in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans van een volledige vaccinatie. De meest recente inenting moet minstens 14 dagen oud zijn, maar mag niet ouder dan 270 dagen zijn. Na 270 dagen is een boostervaccinatie nodig voor een geldig vaccinatiebewijs. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties als volledig gevaccineerd. Sinds 1 juni 2022 accepteert Duitsland ook de vaccins van buiten de EU, mits ze door de WHO erkend zijn.

Lees meer over de vereisten voor een vaccinatiebewijs in de infectieziektenwet. We baseren dit op informatie van het Paul-Ehrlich-Institut, dat richtlijnen over soorten vaccins en doses opstelt. Zie voor meer info de aanpassingen van de Einreiseverordnung en de FAQ's van het ministerie van Gezondheid

- Herstelbewijs
Als herstelbewijs (Genesenennachweis) geldt in Duitsland een papieren of digitaal bewijs van een doorgemaakte corona-infectie in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Het bewijs van de infectie moet minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ's van het ministerie van Gezondheid

 Wie zich heeft laten vaccineren met Johnson & Johnson, in Nederland bekend als Janssen, moet na minstens vier weken een tweede vaccinatie met een mRNA-vaccin zoals Moderna of Biontech/Pfizer krijgen. Pas een derde vaccinatie geldt als boostervaccinatie (Auffrischimpfung in het Duits). Mensen die 1 prik met Janssen hebben gehad, gelden als niet volledig gevaccineerd. Update 12-3: Minister Kuipers van Gezondheid heeft laten weten dat mensen met het Janssen-vaccin vanaf 16 maart een afspraak kunnen maken voor een derde inenting, zodat ze aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Lees meer

De internationale QR-code in de coronacheck-app wordt in Duitsland geaccepteerd. U kunt ook op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw DigiD. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt in Duitsland ook het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort, geaccepteerd. 
Zie voor meer info ook Rijksoverheid.nl
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Voor wie Duitsland binnenkomt uit een virusvariantengebied gelden strengere regels, zoals een aanmeld- en soms ook een quarantaineplicht. Lees meer 
Als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

Deelstaten kunnen aanvullende coronamaatregelen nemen. De coronaregels kunnen per regio verschillen. Lees hieronder over de reisregels van de verschillende deelstaten

Houdt u er rekening mee dat in Duitsland medische mondkapjes verplicht kunnen zijn, zoals in het openbaar vervoer. Een mondkapjesplicht kan soms ook gelden in andere publieke ruimtes, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. In sommige deelstaten zijn alleen FFP2-mondkapjes toegestaan. 

De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Welke reisregels gelden voor Nederland?

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Lees hier meer over de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Zie ter voorbereiding ook de checklist bij terugreizen naar Nederland 
Voor vragen over het Nederlandse reisadvies kunt u bellen met (+31) 247 247 247.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit (hoog)risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info

Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter. Het RKI heeft een handige tool waarmee u op basis van postcode of plaatsnaam de gegevens van het Gesundheitsamt kunt zoeken. 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties en met veel coronabesmettingen (Hochinzidenzgebiete). Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit virusvariantengebieden naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het landelijke openbaar vervoer (Fernverkehr) en in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals FFP2-maskers, verplicht. De EU heeft de mondkapjesplicht in vliegtuigen weliswaar opgeheven, maar voor vluchten van en naar Duitsland blijft een mondkapje verplicht. In het regionale openbaar vervoer en in ziekenhuizen en zorginstellingen kan het dragen van medische mondkapjes ook verplicht zijn. De coronaregels zijn door de centrale overheid en de deelstaten besloten, maar de deelstaten bepalen welke regels zij handhaven. Deelstaten waar veel besmettingen voorkomen of waar een gevaarlijke variant rondgaat, kunnen extra maatregelen invoeren, de zogenoemde Hotspot-regeling. Lees meer op de site van de Bundesregierung

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december 2020 begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde kanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc., het afgelasten van evenementen en de toegangsregels voor horeca en bijeenkomsten vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen.  

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. De Epidemie-Fall is op 25 november 2021 afgelopen. Daarom is het Infektionsschutzgesetz in november 2021 aangepast, om de belangrijkste coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis te voorzien. De wet is ook daarvoor en daarna verschillende keren aangepast, in maart 2022 werden de meeste coronamaatregelen afgeschaft.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede en de derde coronagolf, die in het najaar van 2020 en het begin van 2021 kwamen, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen waren gevaccineerd en er veel met sneltests werd getest, daalde het aantal besmettingen in Duitsland in het voorjaar van 2021 flink en werden steeds meer versoepelingen mogelijk. In het najaar van 2021 stegen de besmettingscijfers weer flink en werden strengere maatregelen weer van kracht. In het voorjaar van 2022 kwamen er weer versoepelingen.

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. 

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

anniek - 19 december 2021 20:43

Als ik een boosterprik haal in duitsland na een jansen vaccinatie in Nederland en ik ga meteen naar de apotheek om deze bij te laten werken is deze QR code in de duitse app meteen geldig of duurt dit 14 dagen?

Reageer
Joop anniek - 1 januari 2022 20:14

Meteen geldig, vergeet niet je jansen vaccinatie ook in de duitse app te krijgen. Als dat niet lukt vraag de arts of ze een qr code kunnen maken van je jansen vaccin

Corrie - 19 december 2021 16:52

Geldt het 2g-beleid in restaurants (Hessen) ook voor kinderen onder de 12?
Of moeten zij verplicht testen voor restaurantbezoek of kunnen ze zo mee?

Reageer
Mira - 19 december 2021 15:53

Is testen voor Nederlanders nog steeds gratis? Wij zijn gevaccineerd maar moeten ook een test om ergens binnen te komen.

Reageer
Lisette Krijt - 19 december 2021 14:34

Wij willen graag de feestdagen naar duitsland. Man en ik zijn gevaccineerd en kinderen van 4 en 2 niet. Moeten wij getest worden en zoja hoelang geldt de test in Duitsland?

Reageer
NS - 19 december 2021 13:48

Hoelang is een vaccinatie geldig in Duitsland??
Onze zoon heeft 23 december 2020 corona gehad en 7 juni 2021 vaccinatie

Reageer
Nolina - 19 december 2021 10:09

Onze zoon heeft vorig jaar december Corona gehad en heeft afgelopen zomer 1 vaccinatie Phizer gekregen. Mogen wij nu naar Duitsland

Reageer
N versteeg - 18 december 2021 15:17

Hallo,
Ik vlieg vanaf Duitsland naar Hongarije toe en ik ben één keer gevaccineerd met Pfizer, omdat ik al eerder corona heb gehad. Mag ik hier mee ook Duitsland inreizen?

Reageer
Wieke kooijman - 17 december 2021 22:58

Accepteert Duitsland bij de 2G maatregel het Jansen vaccin?

Reageer
Ingrid Wieke kooijman - 19 december 2021 18:47

Waar ben je weggestuurd? En kan je bv wél een winkel in?

Jan Wieke kooijman - 18 december 2021 23:40

Ik ben weggestuurd omdat ik een Janssenvaccine had. Enkel geldig inclusief negatieve test werd mij verteld.

Ray - 17 december 2021 09:14

Hallo, Wij gaan eerdaags naar Oostenrijk en reizen en overnachten in Duitsland Gezin van 4 waarvan 3 gevaccineerd zijn, de 4e is een kind van 11 jaar die zoals bekend in Nederland nog niet gevaccineerd kunnen worden. Als je nu de regels erop na leest zal het kind van 11 jaar 5 dagen in quarantaine moeten als we in het overnachtingshotel komen ?
Het hotel zelf geeft aan dat er in het hotel een zelftest gedaan wordt en dat dit voldoende is
Moeten we nu wel of niet ons aanmelden einreiseanmeld

Reageer
Michiel Ray - 17 december 2021 13:40

Ik lees mee, want ik heb dezelfde vraag. In de tekst staat dat overnachten niet mag, maar sommige hotels (zoals in deze reactie) zeggen van wel. Wat is juist?

Janine - 16 december 2021 19:45

Normaliter vieren we kerst bij familie in Duitsland. Nu zijn wij als volwassenen volledig ingeënt, maar de kinderen 7, 4, en 1 jaar oud natuurlijk niet. Begrijp ik het goed dat we op bezoek mogen komen zonder quarantaine voor de kinderen als we binnen 72 uur weer terug zijn?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger