Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 1 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 7 april 2023.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 01-02-2023

Reisregels algemeen: 

Alle landelijke coronamaatregelen zijn voorbij in Duitsland.
Op 2 februari 2023 is de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer in heel Duitsland afgeschaft. Sinds 
1 maart 2023 hoefden medewerkers in de gezondheidszorg en bewoners van zorginstellingen geen masker meer te dragen. En sinds 7 april 2023 hoeven ook bezoekers aan zorginstellingen en artsenpraktijken geen mondkapje meer op.

Een aantal deelstaten (o.a. Beieren en Saksen-Anhalt) had de mondkapjesplicht al eerder voor het streekvervoer afgeschaft. Nu hoeven reizigers in de andere deelstaten en in het landelijke, interregionale vervoer (intercitytreinen, flixbussen) ook geen mondkapje meer te dragen. In het vliegverkeer gold sinds 1 oktober 2022 geen mondkapjesplicht meer. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid

Sinds 1 maart geldt voor ziekenhuizen en zorginstellingen geen testplicht meer. Bewoners, medewerkers en bezoekers hoeven ook geen masker meer te dragen. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid

Bij inreizen vanuit het buitenland is momenteel geen coronabewijs nodig, staat in de inreisverordening. Ook aanmelden en quarantaine is niet nodig. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid. Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt.

Ga direct naar:

Welke reisregels gelden voor Duitsland?

De Nachweispflicht - de plicht voor iedereen ouder dan 12 jaar om een coronabewijs te hebben bij inreizengold tot 1 juni 2022. Momenteel geldt die niet meer. Nederland is al sinds 3 maart 2022 geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland. De aanmeld- en quarantaineplicht is daarmee vervallen.

Zie voor meer informatie ook het Bundesgesundheitsministeriumde FAQ van de Bundesregierung en het RKI 

Over de Duitse Nachweispflicht:  

De  3G-regel bij inreizen geldt niet meer. 

- Vaccinatiebewijs
Als vaccinatiebewijs (Impfnachweis) geldt in Duitsland een digitaal of papieren bewijs in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans van een volledige vaccinatie. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties (dus twee inentingen plus een booster) als volledig gevaccineerd, of na twee inentingen en een bewijs van doorgemaakte coronabesmettingSinds 1 juni 2022 accepteert Duitsland ook de vaccins van buiten de EU, mits ze door de WHO erkend zijn.

Lees meer over de vereisten voor een vaccinatiebewijs in de infectieziektenwet.

- Herstelbewijs
Als herstelbewijs (Genesenennachweis) geldt in Duitsland een papieren of digitaal bewijs van een doorgemaakte corona-infectie in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Het bewijs van de infectie moet minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ's van het ministerie van Gezondheid

 Wie zich heeft laten vaccineren met Johnson & Johnson, in Nederland bekend als Janssen, moet na minstens vier weken een tweede vaccinatie met een mRNA-vaccin zoals Moderna of Biontech/Pfizer krijgen. Pas een derde vaccinatie geldt als boostervaccinatie (Auffrischimpfung in het Duits). 

De internationale QR-code in de coronacheck-app wordt in Duitsland geaccepteerd. U kunt ook op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw DigiD. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt in Duitsland ook het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort, geaccepteerd. 
Zie voor meer info ook Rijksoverheid.nl
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Voor wie Duitsland binnenkomt uit een virusvariantengebied gelden strengere regels, zoals een aanmeld- en soms ook een quarantaineplicht. Lees meer 
Als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Welke reisregels gelden voor Nederland?

Nederland hanteert als reisadvies voor Duitsland kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Lees hier meer over de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info

 

Bij specifieke vragen kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter. Het RKI heeft een handige tool waarmee u op basis van postcode of plaatsnaam de gegevens van het Gesundheitsamt kunt zoeken. 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. 
Op 2 februari 2023 is de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer afgeschaft. Zowel in het regionale als in het landelijke, interregionale vervoer (intercitytreinen, flixbussen) hoeven reizigers geen mondkapje meer te dragen. 
Sinds 1 maart geldt voor ziekenhuizen en zorginstellingen geen testplicht meer. Bewoners en medewerkers van zorginstellingen hoeven sindsdien ook geen masker meer te dragen, maar voor bezoekers van artsenpraktijken, klinieken en verzorgingshuizen gold tot 7 april nog wel een FFP2-mondkapjesplicht. Deze plicht is op 7 april 2023 vervallen.

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december 2020 begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde kanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen.  

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. De Epidemie-Fall is op 25 november 2021 afgelopen. Daarom is het Infektionsschutzgesetz in november 2021 aangepast, om de belangrijkste coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis te voorzien. De wet is ook daarvoor en daarna verschillende keren aangepast, in maart 2022 werden de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Per 1 oktober 2022 geldt een vernieuwde Infectieziektenwet.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede en de derde coronagolf, die in het najaar van 2020 en het begin van 2021 kwamen, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen waren gevaccineerd en er veel met sneltests werd getest, daalde het aantal besmettingen in Duitsland in het voorjaar van 2021 flink en werden steeds meer versoepelingen mogelijk. In het najaar van 2021 stegen de besmettingscijfers weer flink en werden strengere maatregelen weer van kracht. In het voorjaar van 2022 kwamen er weer versoepelingen.

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

A. Kerkhof - 21 december 2021 14:55

Goedemiddag, Wij zijn van plan om volgende week 3 dagen naar Berlijn te gaan. Onze 3 kinderen zijn jonger dan 12 jaar oud, niet gevaccineerd en hebben geen Covid gehad. Klopt het dat ze dan bij aankomst 5 dagen (dus gedurende ons gehele verblijf) in quarantaine moeten?

Reageer
Wiebke Pittlik A. Kerkhof - 21 december 2021 15:23

Dat klopt. Zie de inreisregels voor Duitsland. Groet, de redactie

Esther - 21 december 2021 11:34

Goedemorgen! Ik kom er niet uit en kan het niet terugvinden: onze nederlandse klanten vertrekken 22 december 2021 en hebben 1 overnachting bij luchthaven dusseldorf voor vertrek op 23-12-21 vanaf Dusseldorf naar Egypte: Moeten ze nu wel of niet vooraf registreren via einreiseanmeldung voor vertrek naar het overnachtingshotel?? Het verblijf zal korter zijn dan 24 uur maar wel met overnachting?? Ik hoor het heel graag!! Alvast hartelijk dank!

Reageer
Wiebke Pittlik Esther - 21 december 2021 12:40

Als het om een overnachting gaat, zal het niet onder grensverkeer of transitverkeer vallen, dus aanmelden lijkt ons verstandig. Maar zo precies weten wij dat ook niet. Groet, de redactie

Jesper - 21 december 2021 10:57

Ben je in Duitsland ook volledig gevaccineerd met één dosis na een besmetting, net als in Nederland?

Reageer
Alexandra - 20 december 2021 20:45

Hallo allemaal!Ik vlieg vanuit Amsterdam naar Athene door Μünchen.Ik vlieg dus transit en ik blikf in de duitse vliegveld minder dan 1 uur.Ik ben gevaccineerd met 2 dosis.Voor griekenland ga ik een antigen sneltest doen.Vraagt duitsland ook een pcr of sneltest of is het oke mijn vaccinatiebewijs?

Reageer
anniek - 19 december 2021 20:43

Als ik een boosterprik haal in duitsland na een jansen vaccinatie in Nederland en ik ga meteen naar de apotheek om deze bij te laten werken is deze QR code in de duitse app meteen geldig of duurt dit 14 dagen?

Reageer
Joop anniek - 1 januari 2022 20:14

Meteen geldig, vergeet niet je jansen vaccinatie ook in de duitse app te krijgen. Als dat niet lukt vraag de arts of ze een qr code kunnen maken van je jansen vaccin

Corrie - 19 december 2021 16:52

Geldt het 2g-beleid in restaurants (Hessen) ook voor kinderen onder de 12?
Of moeten zij verplicht testen voor restaurantbezoek of kunnen ze zo mee?

Reageer
Mira - 19 december 2021 15:53

Is testen voor Nederlanders nog steeds gratis? Wij zijn gevaccineerd maar moeten ook een test om ergens binnen te komen.

Reageer
Lisette Krijt - 19 december 2021 14:34

Wij willen graag de feestdagen naar duitsland. Man en ik zijn gevaccineerd en kinderen van 4 en 2 niet. Moeten wij getest worden en zoja hoelang geldt de test in Duitsland?

Reageer
NS - 19 december 2021 13:48

Hoelang is een vaccinatie geldig in Duitsland??
Onze zoon heeft 23 december 2020 corona gehad en 7 juni 2021 vaccinatie

Reageer
Nolina - 19 december 2021 10:09

Onze zoon heeft vorig jaar december Corona gehad en heeft afgelopen zomer 1 vaccinatie Phizer gekregen. Mogen wij nu naar Duitsland

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger