'In Duitsland had Mauro kunnen blijven'
Nieuwe regeling voor geïntegreerde minderjarige asielzoekers

Achtergrond - 31 oktober 2011

De Tweede Kamer debatteert morgen over Mauro, de jonge alleenstaande asielzoeker die volgens minister Leers van Integratie geen recht heeft op een verblijfsvergunning en na negen jaar in Nederland terug moet naar Angola. In Duitsland is sinds 1 juli van dit jaar een regeling van kracht die zorgt dat jongeren als Mauro kunnen blijven.

'In Duitsland had Mauro kunnen blijven'
© Campact
De organisatie Campact voert actie voor jonge asielzoekers.

“Goed geïntegreerde jongeren” die als alleenstaande minderjarige asielzoeker naar Duitsland zijn gekomen maar geen verblijfsvergunning hebben gekregen, mogen sinds 1 juli 2011 toch in Duitsland blijven als ze aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten ze tussen de 15 en de 20 jaar oud zijn, voor hun 14e naar Duitsland zijn gekomen, minstens zes jaar in Duitsland hebben gewoond en naar school zijn gegaan. Dat zegt Niels Espenhorst van het Bundesfachverband Unbegleitete Minderjährige Flüchtlinge in München tegen Duitslandweb. “Volgens deze nieuwe wet zou Mauro in Duitsland mogen blijven”, aldus Espenhorst. Voor veel alleenstaande minderjarige asielzoekers geldt de nieuwe Duitse wet overigens niet, omdat de meesten van hen op hun 16e of 17e naar Duitsland komen.

Unbegleitete minderjährige Flüchtlinge (UMF)

In Duitsland heten alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) unbegleitete minderjährige Flüchtlinge (UMF). Asielbeleid is in het federale Duitsland ook een zaak van de zestien deelstaten, aldus Espenhorst. De Duitse asielprocedure is centraal geregeld, maar de praktijk is per deelstaat verschillend.

Minderjarige vluchtelingen die de asielprocedure niet succesvol hebben doorlopen, worden tot hun 18e gedoogd, legt Espenhorst uit. Daarna kunnen ze alsnog worden uitgezet, maar het verschilt per deelstaat en per gemeente of dat ook daadwerkelijk gebeurt. “De tendens is dat de meeste minderjarige asielzoekers ook na hun 18e hier blijven”, aldus Espenhorst. “Maar de dreiging blijft altijd boven hun hoofd hangen dat ze kunnen worden uitgezet omdat er voor hen geen verblijfsrechtregeling is. Dat geldt nu bijvoorbeeld voor veel Kosovaren, die in de jaren negentig als minderjarigen naar Duitsland zijn gekomen. Zij dreigen nu alsnog te worden teruggestuurd. Of dat daadwerkelijk gebeurt, hangt van de deelstaat af waar ze wonen.”

VN-verdrag voor de rechten van het kind

Minderjarige asielzoekers die in Duitsland arriveren, worden door de Duitse jeugdzorg opgevangen en begeleid. Als ze daar terecht komen. De Duitse politie heeft vorig jaar 282 minderjarige asielzoekers opgepakt. 197 van hen werden aan de Duitse jeugdzorg overgedragen. De overige alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn teruggestuurd naar het land van herkomst of naar het land waar ze voor ze naar Duitsland kwamen waren. Dat blijkt uit het antwoord van de Bondsregering op vragen die Die Linke 11 oktober stelde, meldde de linkse krant taz vandaag.

De meeste unbegleitete minderjährige Flüchtlinge werden opgepakt op vliegvelden en aan de grens met Frankrijk, meldt de taz. Het merendeel van hen komt uit Afghanistan.

De manier waarop Duitsland minderjarige asielzoekers terugstuurt, druist in tegen het VN-Verdrag voor de rechten van het Kind, meldt de taz. Duitsland tekende dat verdrag vorig jaar. Minderjarige asielzoekers horen een voogd toegewezen te krijgen voor ze kunnen worden teruggestuurd. Dat is volgens de krant in veel gevallen niet gebeurd.

Campagne

Daarnaast worden in Duitsland kinderen van 16 en 17 niet als minderjarige vluchtelingen gezien, maar als volwassen asielzoekers behandeld. Zij tellen dus niet mee in de Duitse statistieken van opgepakte alleenstaande minderjarige asielzoekers, aldus de taz. In werkelijkheid ligt dat aantal daarom hoger dan blijkt uit de cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft de krant.

Zo’n 40 Duitse en internationale organisaties als het Rode Kruis en Amnesty International voeren sinds deze zomer campagne om de rechten van de minderjarige asielzoekers in Duitsland te verbeteren. Ze willen dat er geen kinderen meer in vreemdelingendetentie worden gezet, dat er een aparte asielprocedure voor minderjarigen komt en dat kinderen van 16 tot en met 18 niet meer de volwassen asielprocedure moeten doorlopen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger