Duitslandweb logo Duitslandweb

Kinderen als verspreiders?
Verschillen in aanpak van corona in Duitsland en Nederland

Achtergrond - 24 april 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom

Welke rol spelen jonge kinderen bij de verspreiding van het corona-virus? Nederland en Duitsland nemen bij deze vraag diametraal verschillende posities in. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meent dat het risico dat kinderen corona verspreiden zeer gering is, maar het Duitse Robert Koch Institut (RKI) ziet in kinderen juist een belangrijke ‘vermenigvuldiger’ van het virus.

Kinderen als verspreiders?
© DIA
Een basisschoolklas

Dit verschil in opvatting heeft een direct gevolg voor de aanstaande heropening van scholen in beide landen. In Nederland openen vanaf 11 mei alle basisscholen, maar in Duitsland geldt de versoepeling vanaf 4 mei vooralsnog alleen voor de examenklassen en het laatste jaar van de basisschool. Daarna zullen stapsgewijs - en nauwlettend gemonitord - de andere klassen weer openen. (Dit artikel is aangepast op 25/3 om toe te voegen dat ook het afsluitjaar van de basisschool (Grundschule) op 4 mei weer naar school gaat in de meeste deelstaten)

Het verschil in opvatting over de rol van kinderen bij de virusverspreiding werd afgelopen week bij persconferenties in beide landen over de komende versoepelingen duidelijk. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel spelen ‘kinderen onderling mogelijk niet zo’n grote rol bij de verspreiding van Covid’, zei hij op 21 april bij zijn persconferentie met Mark Rutte. En volgens Rutte blijkt ‘uit alle gegevens die inmiddels zijn verzameld in Nederland en daarbuiten dat jonge kinderen minder snel besmet raken en dat het ziekterisico voor deze groep gering is.’ De basisscholen kunnen daarom open: ‘We menen dat dit besluit verantwoord is.’

Het RIVM baseert zich op de uitkomsten van internationaal en eigen onderzoek. Allereerst zou daaruit volgens het RIVM blijken dat het aantal kinderen tot tien jaar dat ziek wordt door het corona-virus wereldwijd relatief gering is, en dat de ziekte meestal niet ernstig verloopt. Ten tweede zijn deze kinderen in gezinnen waarin corona voorkomt nooit de zogeheten ‘bronpatiënt’, dat wil zeggen: degenen die als eerste ziek worden en daarna de rest van de familie aansteken. ‘In de gevallen dat kinderen in een familie besmet zijn geraakt, zijn het steeds de ouders geweest die de kinderen hebben aangestoken en niet andersom’, zegt Van Dissel.

Ze hebben nauwelijks symptomen als hoesten of koorts, maar ze dragen het virus wel met zich mee.

In Duitsland, dat tot nu toe internationaal opvalt door een succesvolle crisisaanpak, ziet men dit anders. Lars Schaade, adjunct-directeur van het Duitse Robert Koch Institut, het adviesorgaan van de bondsregering, ging bij zijn persconferentie op vrijdag 24 april zelfs expliciet op de Nederlandse positie in. Recent onderzoek in Nederland had laten zien dat aan kinderen als verspreiders ‘geen grote rol’ worden toegekend, zei Schaade, maar het RKI staat daar sceptisch tegenover: ‘Er zijn ook andere onderzoeken die een andere richting op wijzen’.

Hoewel jonge kinderen inderdaad weinig met corona-klachten bij een dokter komen, blijkt volgens Schaade uit een analyse van de contactonderzoeken die worden uitgevoerd als in Duitsland iemand besmet is, dat zeven procent van de kinderen in deze contactonderzoeken besmet is (geweest) met het virus - ongeveer net zoveel als volwassenen. Ze hebben nauwelijks symptomen als hoesten of koorts, maar ze dragen het virus wel met zich mee. Schaade vergelijkt het corona-virus wat dat betreft met de griep, die ook vaak door kinderen wordt overgedragen.

Het RKI adviseert daarom dat juist de jongere jaargangen van de basisschool thuis moeten blijven. Ook blijven de meeste Kindergärten - waar kinderen tot en met zes jaar heen gaan - tot 1 augustus dicht, behalve voor alleenstaande ouders en ouders uit ‘systeemrelevante beroepen’. Deze jonge kinderen kunnen zich niet aan de hygiëne-maatregelen houden, zoals afstand houden en handen wassen. In Duitsland mogen de deelstaten zelf beslissen hoe ze hun onderwijs geven, maar tot nu toe zijn deze aanbevelingen overal overgenomen.

Baseren beide landen zich op verschillende onderzoeken?

De vraag is natuurlijk hoe twee buurlanden een diametraal andere positie bij een dergelijk cruciaal thema in kunnen nemen. Baseren beide landen zich op verschillende onderzoeken?

Volgens RIVM-woordvoerder Loes Hartman is dat niet het geval. Volgens haar heeft het verschil ermee te maken dat er eigenlijk nog maar beperkt informatie over het virus bestaat, en dat verschillende landen die verschillend interpreteren. Nederland en Duitsland maken met dezelfde gegevens een ‘andere maatschappelijke afweging’, zegt ze. Je zou het een cultuurverschil kunnen noemen: het Duitse RKI gaat met dezelfde hoeveelheid informatie ervan uit dat het ‘glas half leeg is, en het RIVM halfvol’.

Lars Schaade van het RKI bevestigt dat er geen ‘eenduidige gegevens’ zijn, en volgens de Duitse onderzoeker is het daarom veiliger ervan uit te gaan dat kinderen wel voor overdracht kunnen zorgen. De Nederlandse onderzoekers zien ‘op dit moment geen reden’ om daarvan uit te gaan, zegt Hartman. Sterker: volgens de Nederlandse onderzoekers is de schade voor de kinderen groter als ze thuisblijven dan als ze naar school gaan. Als blijkt dat het allemaal toch anders verloopt, worden de maatregelen weer teruggedraaid, zegt ze.

Alleen; dat betekent niet dat Nederland nu per se minder voorzichtig zou zijn dan Duitsland, zegt Hartman. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld, zitten nu al de laatste jaargangen van de middelbare school weer in de klas - omdat de centrum-rechtse regering daar snel terug naar de normaliteit wil. In Nederland zijn de middelbare scholen nog niet open. Daar geldt de grootste voorzichtigheid juist de tieners, zegt Hartman.

Dat gaat er niet om dat ze hun handen niet zouden wassen, maar dat ze vaker reizen om naar hun school te komen. Hun scholen liggen vaak verder weg van hun ouderlijk huis, en ze nemen vaker de bus of de trein. Mochten deze leeftijdsgroepen toch verspreiders blijken te zijn, dan verspreiden ze het virus over een geografisch veel grotere schaal. Maar hoe het de komende weken allemaal zal verlopen, weet niemand nog precies, zegt ze: ‘We varen op zicht’.

Reacties

Niene - 9 mei 2020 18:13

Ik ben op geen enkel gebied deskundig en hoef ook geen beslissingen te nemen die de hele samenleving aangaan... Ik probeer voor mijzelf zo open mogelijk informatie te verzamelen, maar ik raak de draad kwijt... Ik krijg geen eenduidig antwoord op mijn vraag of het verstandig is om de kinderopvang en de scholen weer te openen....Er spelen zoveel meer belangen dan het welzijn van de kinderen en de gezondheid in het algemeen bij deze versoepeling.

Reageer
cindy - 1 mei 2020 19:52

Mijn man is diabeet en is chronisch long patient dus zit in de risico groep. Wat als mijn zoon in mei weer naar school gaat, per ongeluk ongemerkt besmet raakt en het ongemerkt mee naar huis neemt en dan ons kan besmetten? Hun worden niet zo ziek of bijna niet dus merk je het niet zo snel als hij besmet is, maar als er een paar dagen later opeens iemand ziek word is het dus te laat. Maar op deze vraag word nergens antwoord opgegeven. Is het dan verstandig 2x per week wel of niet naar school?

Reageer
Ardon cindy - 1 mei 2020 21:00

Wij zitten hier in dezelfde situatie. Ben zelf ook longpatient. Wij doen onze zoon niet naar school en zien het eerst 3 weken aan. Als na drie weken geen meldingen zijn of berichten over verspreiding onder kinderen naar volwassenen, dan pas gaat hij weer naar school. We laten hem dus in eerste instantie eerst nog 3 weken thuis.

Mevr. Tes - 1 mei 2020 14:07

Over Corona is te weinig bekend. Het is een totaal nieuw virus.In Nederland waren de besmettingsaantallen het grootst in Brabant ik vermoed door Carnaval. Overvolle straten dicht op elkaar en cafés met slechte ventilatie is één van de manieren zover we nu weten om besmet te raken. Nu dan straks op basisscholen is dat toch precies hetzelfde dicht op elkaar in één ruimte en ook van dezelfde toiletten gebruik moeten maken. Anderhalve meter afstand houden hoeft ook niet onder de 12 ongelovelijk!

Reageer
Mevr. Tes - 1 mei 2020 13:14

Er werd ook geschreven in het N.O.S nieuws dat na een maand word gekeken hoevéél Corona gevallen er zijn ontstaan bij basisscholen en of het dan wel of niet wijs is om vanaf 1 Juni het voortgezet onderwijs ook naar school te laten gaan. Daaruit kunnen wij al opmaken dat het een probeersel is over de rug van afhankelijke jonge kinderen die nog geen besef hebben van wat er daadwerkelijk aan de hand is..die jonge kinderen horen we toch juist voor 100% te beschermen tegen deze nieuwe Corona virus

Reageer
J. Snijder Mevr. Tes - 11 mei 2020 21:34

Het ellendige in dit alles is dat de kinderen ongemerkt het virus op hun ouders kunnen overbrengen die er mogelijk aan zullen komen te overlijden !!!
Hoe leg je dát dan uit aan je kind ??
Ook kan een andere situatie ontstaan waar grootouders elke week een deel van de oppas verzorgen en besmet raken, die maken vanwege hun vaak hogere leeftijd eerder kans op overlijden, stel dat die besmet raken door hun kleinkind, wat voor een drama zal dat worden, het kind zal zijn leven lang dat meedragen.

Wiebke Pittlik Mevr. Tes - 1 mei 2020 15:15

Uw twijfels worden breed gedeeld, maar wat wel duidelijk is, is dat kinderen veel minder vaak ziek worden van dit virus. Voor henzelf is het dus niet gevaarlijk (op een enkele uitzondering na). Het is proberen in voorzichtige stapjes inderdaad. Mvg, de redactie

Mevr.Tes - 1 mei 2020 13:10

De onderwijzers plus de (speciaal) basisschool kinderen en dus ook de ouders lopen dan risico om het virus te krijgen en misschien dan zelfs onbewust door te geven. Kinderen vergeten afstand houden ook vaker dan volwassenen en hebben onderling sneller lichamelijk contact bij het spelen. Als iemand besmet raakt is het maar de vraag hoe je lichaam erop reageert en wij hebben niet de behoefte om dit te gaan uitproberen.

Reageer
L.A.M.Rood - 30 april 2020 16:45

waarom lees ik hier niets over Zweden en Denemarken die basisschoolkinderen gewoon naar school laten gaan, in het geval van Zweden zijn de basisscholen nooit gesloten geweest!

Reageer
Wiebke Pittlik L.A.M.Rood - 1 mei 2020 15:10

Omdat u op de journalistieke website van het Duitsland Instituut bent, Duitslandweb. Mvg, de redactie

Marja - 30 april 2020 15:51

Laten we het gewoon bij de naam noemen: kinderen thuis is een hindernis om ouders volledig te laten deelnemen aan het economisch verkeer. Het gaat niet om besmettelijkheid, maar om de centen.

Reageer
Lia - 26 april 2020 22:52

Onbegrijpelijk. Als kinderen geen risico vormen, waarom dan in kleine groepen naar school IPV school volledig open? Waarom wel Social distancing tussen en volwassenen? Waarom mag bij leerlingenvervoer de chauffeur een uur op minder dan anderhalve meter afstand van kinderen zitten die bovendien niet van hetzelfde huishouden zijn? Waarom valt de chauffeur niet onder testbeleid en juf wel?Waarom school dicht terwijl speciaal basisonderwijs ook regionaal is en voor regionale verspreiding kan zorgen?

Reageer
Frans Lia - 29 april 2020 13:10

Als ik discussie zo lees, zou ik ook nooit meer in een auto rijden met kinderen? Je kinderen thuis houden is je goed recht, maar dat is voor jou een luxe die je kan veroorloven, anderen niet! Bedenk ook dat we straks helemaal geen kwalitatief onderwijs kunnen krijgen als de economie instort.

Kirsten - 26 april 2020 21:35

En wij dan als pedagogisch medewerksters/ers
Wij hebben helemaal geen keus en moeten gewoon vanaf 11 mei het normale aantal kinderen opvangen.
Op scholen wordt het aantal kinderen in de klas aangepast.
Dan nog is het bij ons echt niet mogelijk om 1.5 meter afstand van de kids te houden omdat ze gewoon verschoond moeten worden enzzzz

Reageer
Esther Kirsten - 27 april 2020 10:48

Kirsten ik ben het helemaal met je eens. De jongste groep kinderen hoesten lang niet allemaal in hun elleboog, afstand houden zowel tot de kinderen maar ook tot de ouders of je collega’s lijkt mij onmogelijk. We zullen het gaan zien. Zelf heb ik al een protocol gemaakt met Corona maatregelingen, en wat ze ook zeggen ik en het rest van het personeel gaat beschermende middelen dragen!

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger