Duitslandweb logo Duitslandweb

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'
Protesten tegen corona-maatregelen

Achtergrond - 18 mei 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom

Zijn het alleen maar ‘complotdenkers’ en ‘rechtsextremisten’? Opnieuw verzamelden zich dit weekend meerdere duizenden demonstranten in Duitse steden tegen het corona-beleid van de regering. Het protest is er omvangrijker dan in andere Europese landen.

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'
© Tim Lüddemann
Pasta , wc-papier, grondrechten

In Stuttgart, waar opnieuw de grootste demonstratie plaatsvond, had de organisatie 500 duizend (nb: in een eerdere versie stond hier abusievelijk vijftigduizend) deelnemers aangemeld, maar het stadsbestuur beperkte het aantal toegestane demonstranten tot vijfduizend. Ook in München greep de politie in toen het toegestane aantal van duizend demonstranten was bereikt. Aanvallen op journalisten, zoals eerdere weekenden hadden plaatsgevonden, zijn dit weekend niet gemeld.

In de eerste weken beperkte zich het zichtbare protest tegen de corona-maatregelen nog vooral tot een aantal extremistische splinterbewegingen en een paar omstreden televisie- en internet-persoonlijkheden, zoals de zanger Xavier Naidoo, internetradio-presentator Ken Jebsen en de veganistische kok Attila Hildmann. Ze vielen op door wilde complottheorieën, waarbij de corona-pandemie als een plan van een verborgen elite werd voorgesteld, die probeert een nieuwe wereldorde te scheppen. Op het internet blijkt hier een groot publiek voor te bestaan, dat wel wat ziet in het vermoeden dat Bill Gates of ‘het wereldwijde Jodendom’ achter corona zit.

Querdenken

Op de grootste demonstraties in de Duitse steden blijkt dat de protestbewegingen breder zijn samengesteld. De Stuttgarter demonstratie is geïnitieerd door de beweging ‘Querdenken 711’ van de lokale IT-ondernemer Michael Ballweg, die inmiddels in Duitsland 72 afsplitsingen heeft. Ballweg zegt zich voor de grondwettelijke vrijheden in te willen zetten die volgens hem in de corona-crisis zijn aangetast. Hij eist nieuwe verkiezingen, en heeft om die reden een politieke partij opgericht, samen met een KNO-arts en een advocaat.

Na vijf demonstraties is Querdenken een verzamelbekken van allerlei bewegingen met diverse motieven geworden. Er waren zaterdag in Stuttgart zowel de ‘patriottische’ Duitsland-vlaggen van de klassieke AfD-stemmer te zien, als regenboog-vlaggen met ‘vrede’ erop, die eerder van demonstraties van de Groenen bekend zijn. Er liepen tegenstanders van inenten, die vrezen dat er een verplichte inenting zal komen, naast ‘bezorgde burgers’ die vinden dat de corona-maatregelen de democratische vrijheden inperken.

Uit peilingen blijkt dat driekwart van de Duitsers geen begrip voor de protesten heeft

De demonstranten representeren een minderheid van de Duitse bevolking - uit peilingen blijkt dat driekwart van de Duitsers geen begrip voor de protesten heeft - maar hun onvrede sluit wel aan bij kritiek die ook steeds vaker in het zogeheten ‘maatschappelijke midden’ te horen is. Zo zei de bekende theaterregisseur Frank Castorf twee weken geleden in een Spiegel-interview dat hij zich niet door ‘mevrouw Merkel liet zeggen dat hij zijn handen moest wassen’, terwijl het virus volgens hem niet zo gevaarlijk blijkt te zijn.

Daadwerkelijke politieke opwinding veroorzaakte een 83-pagina’s tellend pamflet van een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat hij mét het logo van het ministerie verspreidde. Deze Stephan Kohn, recent nog een van de kandidaten van het SPD-partijvoorzitterschap, stelt dat de corona-pandemie slechts een ‘vals alarm’ is, en dat de gevolgen van de lockdown ernstiger zullen zijn dan de gevolgen van het virus op zichzelf.

Kohn werd op non-actief gesteld. Zijn pamflet wordt sindsdien gretig gedeeld via rechts-conservatieve websites zoals Tichy’s Blick, die er een bewijs van hun eigen gelijk in zien. Deze vloeiende grenzen tussen het ‘maatschappelijke midden’ en uiterst rechts vormen het grote probleem van de huidige protesten, vindt de directeur van de Duitse inlichtingendienst Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang. Volgens hem bestaat het gevaar dat de demonstraties door ‘rechtsextremisten’ kunnen worden geïnstrumentaliseerd, zei hij in de krant Die Welt.

De groeiende onvrede met de corona-maatregelen blijkt rechts gelegen te komen, omdat het met de woede op ‘die daarboven’ de eigen positie weer kan profileren. De bekende auteur Jürgen Elsässer van het rechts-populistische tijdschrift Compact meent dat Merkel een ‘dictatuur zoals onder Honecker’ wil installeren. Ook ‘de media’ krijgen er bij deze critici van langs, die onnodig paniek zouden hebben gezaaid en Merkels verordeningen in de ‘corona-dictatuur’ veel te gehoorzaam zouden hebben verspreid.

De AfD, die lang niet wist hoe ze nu met de corona-crisis om moest gaan, laat zich om die reden inmiddels gretig zien bij de demonstraties. De historicus Volker Weiss vergelijkt het protest met de begindagen van Pegida. Die beweging was toen ook een verzameling van meerdere protest-stromingen, maar werd gaandeweg door de AfD voor zijn eigen doelen gebruikt, zegt Weiss op Spiegel TV. De zorg dat uiterst rechts nu kiezers van het midden kan winnen, verklaart ook het begrip dat ineens uit de CDU te horen is: de minister-president van de deelstaat Saksen, Michael Kretschmer, zocht zaterdag in Dresden het gesprek met demonstranten, en vindt dat ze niet ‘algemeen veroordeeld’ mogen worden.

Corona is daarmee een nieuw onderdeel in de gepolariseerde Duitse politieke debatcultuur geworden, die sinds de vluchtelingencrisis is ontstaan. Een maand geleden nog leek het virus aan dit heftige debat een einde te hebben gemaakt. Bondskanselier Angela Merkel nam met de opkomst van corona haar vertrouwde positie als ‘moeder des vaderlands’ weer in. De tevredenheid met haar beleid was hoger dan het jaren was geweest.

‘Ik ken niemand met corona - jij wel?’

De politieke rust werd gesteund door de cijfers: Duitsland heeft in de corona-crisis in vergelijking met de meeste andere westerse industrielanden een relatief laag sterftecijfer. Deels is dat te danken aan een zeer uitgebreide medische sector, waardoor ruimschoots testen mogelijk was en een ruime hoeveelheid intensive care-bedden beschikbaar was, deels aan een consequente ‘lockdown’.

De wrange ironie van dit succes toont zich nu bij de protestacties. Juist de lege Duitse ziekenhuizen en de afwezigheid van ‘Italiaanse toestanden’ worden nu als argument tegen de noodzaak van de corona-maatregelen gebruikt. ‘Ik ken niemand met corona - jij wel?’, tekende Der Tagesspiegel op uit de mond van een demonstrant in Berlijn.
           
De feiten blijken bij deze corona-protesten overigens minder van belang. Corona-dictatuur? De demonstranten kunnen de afgelopen weken alleen maar samenkomen omdat de strenge restricties over samenscholingen alweer zijn versoepeld. Duitsland kende de afgelopen weken een drastische beperking van het openbare leven, maar in vergelijking met landen als Spanje of Frankrijk is de situatie inmiddels mild te noemen.

Reacties

Marie-France Van Rooij - 1 maart 2021 19:35

Ik ben zo bezorgd! Onze vrijheidis in het geding. Mensen die zich niet willen laten vaccineren en dus geen digitaal certificaat krijgen, worden straks mogelijk beperkt in hun vrijheden. Mensen die zich kritisch uitlaten over deze, maar ook andere corona maatregelen worden complotdenkers genoemd, terwijl het juist de overheden zijn die complotten smeden om maximaal gebruik te maken van de ellendige situatie waarin hun bevolking verkeert agv het coronavirus: controle! Lees: 1984 van George Orwell!

Reageer
J. Onno Dekker - 27 januari 2021 12:18

Wiebke, als je romeo's en infiltranten inzet is er fundamenteel iets mis. Bij de protesten tegen de kruisraketten gebeurde dit ook. De kruisraketten liggen nog gewoon te rotten op Woensdrecht. Democratisch? Denk van niet!
Als in een bejaardenhuis 11 van de 40 overlijden kort na de prik (en zo zijn er meer bekende gevallen) dan mag er toch wel eens nagedacht gaan worden over het werkingsprincipe van de vaccins.

Reageer
Wiebke Pittlik J. Onno Dekker - 27 januari 2021 12:46

Sterfgevallen na vaccinatie tegen corona worden ook direct onderzocht en geregistreerd. Ik neem aan dat u doelt op de sterfgevallen in Noorwegen. Die zijn onderzocht: https://www.nu.nl/coronavirus/6102713/noren-geen-verband-tussen-vaccin-en-overlijden-hoogbejaarden-en-zieken.html Natuurlijk is het belangrijk dit scherp in de gaten te houden en farmaceuten ook te controleren.

stef eeckhaoudt - 3 januari 2021 23:52

in belgie is het nog erger daar kunnen burgermeester op eigen houtje APV (algemene politie verorderingen) wetten maken die geen goedkeuring moeten krijgen van de gemeenteraad. lieve de handschutter burgemeester van sint-niklaas heeft op 6 november een APV wet getekend (te lezen op de stadswebsite) waarin staat dat inwoners een mondmasker moeten dragen in hun eigen appartementsgebouw: traphallen, liften, overdekte fietsenplaatsen, garageboxen enz...... en dat politie zomaar controle mag doen van

Reageer
J. Onno Dekker stef eeckhaoudt - 27 januari 2021 11:50

Razzia's dus.

stef eeckhaoudt stef eeckhaoudt - 3 januari 2021 23:55

deur tot deur. en iedereen die geen mondmasker draagt krijgt 250 euro boeten in zijn eigen appartements blok. hoe absurder kan het nog worden; politie die zomaar mag binnenwandelen in appartementsblokken en GAS boetes kan geven op u eigen prive eigendom. zelfbeschikkingsrecht is er niet meer recht op privacy vergeet het maar....... en nog steeds word die vlaming nog altijd niet wakker. ik voel mij veraden door mijn eigen volk

Milou Hüpscher - 21 mei 2020 10:04

Paul de Bruijn, ik onderschrijf uw mening volledig. En los daarvan: ook ik bleek per ongeluk op de eerste reactie te reageren, terwijl mijn reactie een reactie op het artikel betreft.

Reageer
Adriaan Bisschop - 20 mei 2020 10:43

Er waren 500.000 aanmeldingen in Stuttgart niet 50.000.

We worden monddood gemaakt. Welkom in de politiestaat

Reageer
J. Onno Dekker Adriaan Bisschop - 27 januari 2021 11:53

Dat aantal geeft al aan dat de staat liegt.
Voor 90 % is het een hele grote stap de straat op te gaan.

Milou Hüpscher Adriaan Bisschop - 21 mei 2020 09:58

In heel veel punten van de protesten kan ik me vinden. Gewoon een kwestie van kritisch nadenken en niet alles zomaar aannemen. Inderdaad moeten we ervoor waken dat dit geen vervelende rechtse uitwassen tot gevolg heeft. De enige oplossing is om deze protsten en de onderliggende gevoelens serieus te nemen en zeker niet als onzin af te doen. Het te lang handhaven van van boven af opgelegde regels is gevaarlijk, door het versterken van uitwassen maar zeker voor het recht op zelfbeschikking.

Paul de Bruijn Adriaan Bisschop - 20 mei 2020 18:38

Ik zie nu dat mijn reactie gekoppeld wordt aan de reactie van de heer Bisschop. Mijn reactie betreft echter het artikel en de redactie van het Duitsland Instituut.

Paul de Bruijn Adriaan Bisschop - 20 mei 2020 18:36

Het zal ongetwijfeld zijn dat er opportunistische types meelopen om de demonstraties naar hun richting om te buigen. Echter niemand van de media die de oprechte zorgen van de overwegend goedwillende democratisch denkende burgers centraal stelt. Ook u niet. En daarmee maakt u, zoals alle media, zogenaamd linkse én rechtse media, de eis om rechtstatelijkheid van de maatregelen belachelijk. MP NRW Laschet: 'Ook in tijden van nood blijft de eis van rechtstatelijkheid.' U zou beter moeten weten.

Wiebke Pittlik Adriaan Bisschop - 20 mei 2020 14:05

De demonstratie was aangemeld als protest met 500.000 deelnemers, dit hebben we nu in de tekst aangepast. Dit betekent overigens niet dat er ook 500.000 aanmeldingen waren. De organisatie had dat aantal genoemd. De rechter heeft bepaald dat het beperken tot 5000 deelnemers terecht is omdat anders de 1,5 m afstand niet kan worden gerealiseerd. De week ervoor waren 10.000 demonstranten toegelaten en toen bleek dat er onvoldoende afstand werd gehouden.

Aangepast op 2020-05-20 14:07:40

Derk Sassen - 19 mei 2020 18:52

Präventionsparadox. Net als hier. De ic heeft plaats, dus is het probleem uit de wereld. In Stuttgart zag ik zelfs iemand met een bord Nobelpreis für Tegnell.

Reageer
Erik - 19 mei 2020 10:17

In dit artikel wordt 'rechts' er aan de haren bijgesleept. Het is niet rechts of links om je zorgen te maken om de medische dictatuur in West-Europa waar fundamentele rechten voor lange tijd zijn geschonden.

Reageer
J. Onno Dekker Erik - 27 januari 2021 12:04

Helemaal mee eens. In de begindagen van het anarchisme werden zij er altijd bijgesleept. Nu in Nederland een vergrijsde, oorspronkelijk 'linkse' macht aan het bewind is, in kongsi met VVD, roept de staatspers meteen
'ultra rechts'. Zo is Fortuym ook doodgemaakt terwijl hij gevraagd werd voor de PvdA beleid te adviseren. Echt kul de gemeenschappelijke noemer is bij de 'opstandelingen' integriteit' van lijf, leden en denken.
Big Farma hoort NOOIT de dienst uit te maken!

Milou Hüpscher Erik - 21 mei 2020 10:14

Helemaal mee eens! En stiekem ben ook wel blij dat juist in Duitsland protesten opkomen. Het betekent dat er deels geleerd is van het verleden, dat ook in Duitsland niet zomaar braaf alle opgelegde regeltjes blind worden opgevolgd maar dat we ook zelf blijven nadenken. En tijdelijk extra regels invoeren is niet erg. Maar als onduidelijk wordt voor hoe lang wordt het kritisch, ongeacht versoepelingen.

Wiebke Pittlik Erik - 19 mei 2020 10:29

Het is wel typisch iets wat bij rechtspopulisten en -extremisten veel voorkomt om onze samenleving een dictatuur te noemen. In een dictatuur zouden deze protesten niet mogelijk zijn. Het mooie van onze democratie is, dat parlement en rechtsspraak waken over onze fundamentele rechten. Menig coronabesluit is al door rechters herroepen en de Bondsdag zweert toe te zien op terugdraaien van beperkingen. Overigens wordt in het artikel gesteld dat er ook linkse groeperingen meedoen aan de protesten.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.


Lees meer

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.


Lees meer

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.


Lees meer

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger