
Podcast: Duitsland na Merkel
Achtung Europa #6
Achtergrond - 4 februari 2021
- Auteur:
Redactie Duitslandweb
Na 16 jaar zwaait Angela Merkel eind 2021 af als kanselier. De afgelopen jaren heeft zij het beeld van Duitsland en de politiek van de EU voor een groot deel bepaald. Welk Duitsland laat zij achter? En wat betekent haar vertrek voor de Duitse positie in Europa? Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, spreekt daarover met Marja Verburg, redacteur van Duitslandweb.
Het Duitse succesverhaal van de afgelopen 15 jaar - Duitsland als stabiele economische motor in de EU - is aan zijn eind gekomen, zegt Nijhuis. Het land staat voor belangrijke en noodzakelijke veranderingen, in de industrie, zeker ook de auto-industrie, en op het gebied van energie en digitalisering en het migratie- en integratiebeleid.
Merkels meest waarschijnlijke opvolger, de nieuwe CDU-voorzitter Armin Laschet, moet deze veranderingen in gang zetten. Volgens Nijhuis is de West-Duitse politicus daar op een aantal punten geschikter voor dan Merkel. Voor Nederland is Laschet als kanselier gunstig. Nijhuis: “Hij heeft Nederland en de belangen van de Benelux op zijn netvlies.” In de Duitse Europapolitiek verwacht de directeur van het DIA met Laschet vooral continuïteit. “Hij is een hele flexibele, pragmatische politicus, bereid tot compromissen.”
Kritisch is Nijhuis op het Duitse internationale beleid. Zo sloot de EU in december, op de laatste dag van het Duitse voorzitterschap, een handelsakkoord met China. “Daarin is te weinig oog voor de mensenrechtensituatie, denk aan de Oeigoeren en de situatie in Hongkong.” In Duitsland heeft de buitenlandse politiek altijd een sterk moreel karakter gehad, zegt Nijhuis. “Maar als het puntje bij paaltje komt, en dat geldt zowel voor China, als voor Rusland, als voor Turkije, winnen de economische belangen het dan toch vaak.”
Nijhuis hoopt dat de opvolger van Merkel net zo goed op de winkel past als zij, maar ook meer visie uitdraagt voor de lange termijn.
Onderwerpen in deze podcast en de tijdcodes:
00:37: Duitsland in 2021: "Het succesverhaal van de BRD is na 16 jaar voorbij"
09:14: Terugblik op Merkels kanselierschap
13:41: Over Armin Laschet, de meest waarschijnlijke opvolger van Merkel als kanselier
23:51: Het Duitse Europese beleid
30:26: Terugblik op het Duitse EU-voorzitterschap van 2020
34:50: Duitse internationale politiek, relaties met China, de VS en Rusland
Dit is de zesde aflevering van de podcastserie 'Achtung Europa', waarin het Duitsland Instituut Amsterdam met deskundigen spreekt over de Duitse rol in Europa.
Lees meer:
Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor
De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?

Frans-Duitse vriendschap onder druk
De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden
Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.

Olaf Scholz beëdigd als kanselier
De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.
Reacties
Geen reacties aanwezig