Rechtszaak over peilingen Forsa
Kort nieuws - 13 september 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bundeswahlleiter, de instantie die toeziet op de Bondsdagverkiezingen, heeft opiniepeiler Forsa verboden om reeds uitgebrachte stemmen van kiezers die per post stemmen, mee te wegen in de peilingen. Forsa is naar de rechter gestapt om de beslissing van de Bundeswahlleiter aan te vechten.
Forsa vraagt voor de zogenoemde Sonntagsfrage: als deze zondag verkiezingen zouden zijn, op wie zou u dan stemmen? Aan de briefstemmers, die hun keuze al eerder maken, vraagt de opiniepeiler ook op wie ze hebben gestemd. Dit is volgens de Bundeswahlleiter in strijd met de kieswet, die bepaalt dat stemgedrag pas bekendgemaakt mag worden na sluiting van de stembus, om beïnvloeding te voorkomen. De instantie dreigt met een boete van 50.000 euro.
Forsa zegt dat ze het stemgedrag van de briefstemmers niet apart bekendmaken, maar laten meewegen in de peiling en dat het daarom niet in strijd is met de regels. Zouden ze de briefstemmers niet meewegen, dan zou de peiling een vertekend beeld geven, aldus Forsa. Naar verwachting stemt meer dan de helft van de kiezers dit keer per post. Lees meer bij Die Zeit
In Duitsland wordt voorzichtig omgegaan met peilingen. De publieke omroepen ARD en ZDF hebben jarenlang 10 dagen voor verkiezingen geen peilingen gepubliceerd, om kiezers niet te beïnvloeden. Commerciële zenders publiceerden in de laatste verkiezingsweek wel peilingen en de ZDF doet dat sinds 2013 ook. Duitse media benadrukken bij vrijwel elke peiling die ze publiceren dat peilingen geen prognoses zijn.
Door het groeiende aantal zwevende kiezers zijn enquêtes minder betrouwbaar geworden. Tegelijkertijd betrekken kiezers, omdat ze minder partijvast zijn, peilingen vaker bij hun keuze. Daarom zoeken peilers ook andere manieren om aan goede cijfers te komen. Lees meer bij Deutsche Welle, op Duitslandweb en Deutschlandfunk
Lees meer over 'Verkiezingen 2021':
Olaf Scholz beëdigd als kanselier
De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.
SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord
Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.
Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen
Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.
Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start
De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.
Reacties
Geen reacties aanwezig