Duitslandweb logo Duitslandweb

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Achtergrond - 5 april 2023 - Auteur: Lynn Stroo

Wie in Duitsland op Goede Vrijdag met de voetjes van de vloer wil, komt bedrogen uit: op die dag geldt een Tanzverbot. Dansen in clubs, harde muziek, entertainment en ook sportwedstrijden zijn dan bij wet verboden. Sommigen vinden die regels niet meer van deze tijd en grijpen de dag juist aan om te feesten.

Dansen uit protest op Goede Vrijdag
© GBS
Heidenspaßparty 2023

Het dansverbod geldt op zogenoemde stille Feiertage - naast Goede Vrijdag zijn dat in Duitsland Volkstrauertag en Totensonntag, beide in november. Het wordt als ongepast gezien uitgelatenheid te tonen op zulke dagen, als de dood en wederopstanding van Jezus worden herdacht, de slachtoffers van oorlog en geweld of als mensen hun overleden dierbaren herdenken.

Vooral in kerken en conservatieve kringen wordt waarde gehecht aan het Tanzverbot. Veel anderen willen ervan af. Zij vinden het niet van deze tijd dat de overheid dergelijke regels oplegt in een land waarin de helft van de mensen niet christelijk is. 

De deelstaten bepalen zelf hoe en hoe lang ze het Tanzverbot hanteren. In Nedersaksen bijvoorbeeld, een deelstaat die aan Nederland grenst, duurt het verbod relatief lang: vanaf 05:00 uur op Gründonnerstag (Witte Donderdag) tot middernacht op Karsamstag (Paaszaterdag). 

In Beieren, een van de meest religieuze deelstaten, is het Tanzverbot het strengst: vanaf Witte Donderdag 02:00 uur tot en met zaterdag middernacht mag niet worden gedanst. Disco's blijven gesloten en ook concerten mogen niet doorgaan. Vooral in Beieren is veel verzet tegen de regels. Op de Theresienwiese in München wordt donderdag een grote demonstratie gehouden, gevolgd door een ‘Heiden-Rave’ en een ‘Heidenspaß-Party’ (‘heidens plezier’). “Momenteel is in München nog 35 procent van de bevolking lid van de twee grootste christelijke kerken. Het kan niet zo zijn dat vanwege deze minderheid een groot deel van de burgers niet mag feesten”, aldus mede-organisator Richard Meinl van RaveStreamRadio, geciteerd door de lokale krant Hallo München

Ook in Würzburg (Beieren) wordt op Goede Vrijdag een groot ‘Heidenspaß’-feest georganiseerd. Daarvoor kregen de organisatoren zelfs een vergunning van het stadsbestuur. In 2016 oordeelde het Bundesverfassungsgericht, het Constitutioneel Hof, dat er uitzonderingen mogelijk zijn op de strenge regels voor de stille Feiertage. Bijvoorbeeld als andere grondrechten in het geding zijn, zoals het recht om te demonstreren. Volgens de gemeente Würzburg hebben de organisatoren van ‘Heidenspaß’ aannemelijk gemaakt dat het feest niet puur ter vermaak is, maar dat het door andere inspanningen zoals het verschaffen van flyers over thema’s als atheïsme en humanisme meer het karakter van een demonstratiebijeenkomst heeft. 

In Berlijn wordt het dansverbod een stuk soepeler gehanteerd. Daar mag op Goede Vrijdag officieel vanaf 4 uur ‘s morgens tot 21 uur ‘s avonds niet worden gedanst. Maar veel clubs houden zich daar niet aan. Zij blijven ook na 4 uur open en beginnen vaak weer voor 21 uur. Ook in Bremen duurt het Tanzverbot in vergelijking met andere deelstaten kort: van 06:00 uur tot 21:00 uur. 

Het Tanzverbot houdt ook in dat op veel plekken geen luide muziek mag worden gedraaid, zoals in de horeca, en dat er geen optochten mogen worden gehouden. Het verbod heeft ook gevolgen voor de sportwereld: op Goede Vrijdag vinden geen wedstrijden in de Bundesliga plaats.

Wie op Karfreitag voor de buis zit, zal merken dat de televisieprogrammering er anders uitziet. De satirische ‘Heute Show’ (ZDF) wordt niet uitgezonden. Ook mogen veel films op Goede Vrijdag niet publiekelijk worden vertoond. Welke films dat zijn, bepaalt de Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft (FSK). De FSK, die ook de leeftijdsgrenzen voor films toetst, kan een film vrijgeven voor vertoning op stille feestdagen en doet dat vrijwel altijd ook. Maar in het verleden was de toets veel strenger. Daardoor is er een lijst met ruim 700 films die het 'serieuze karakter van de stille Feiertage niet respecteren'. Ze bevatten bijvoorbeeld veel geweld of seks, of ze hebben een “aanstootgevend plot”.

Op de lijst staat bijvoorbeeld Monty Python's 'Life of Brian', een persiflage op het leven van Jezus Christus. Juist deze klassieker wordt in Würzburg bij wijze van protest voorafgaand aan de 'Heidenspaß-party' vertoond.

Vanwege het Tanzverbot zal er ook geen nieuwe aflevering van het live programma ‘Let’s Dance’ (RTL) te zien zijn. In plaats daarvan kunnen kijkers zich verheugen op een terugblik van 15 jaar Let’s Dance. Want kijken naar dansen, dat mag volgens de regels blijkbaar wel. 

Reacties

martin - 7 april 2023 15:07

Nou zijn de Duitsers normaal vaak zeer gastvrij en elke week is er wel ergens meermaals op meerdere plaatsen lekker gezellig te dansen. Dit voor jong en oud in verschillende variaties, Disco / Jeugd en vele plaatsen U30,40 50 of 60 met lekker gezellige muziek veel al wordt er de Discofox gedanst. Alleen nu met weer iets aan het geloof gekoppelde onzin geen dansen. Door dat gezeik met het geloof komen de meeste oorlogen. Bij me kaar komen en feesten en dansen is juist fijn vrolijk en gezellig

Reageer
Robert van Hekezen - 7 april 2023 14:39

Of deze situatie ooit zal veranderen, is maar de vraag; Duitsers houden nl. niet van veranderingen. Perssoonlijk vind ik het feit dat alle winkels dicht zijn op 'feiertagen' (waarop dus niets 'gefeiert' wordt) het allervreemdst. In NRW bv. is Sacramentsdag (Fronleichnam) ook zo'n übersaaie dag die elders al lang geleden is afgeschaft, zelfs in Spanje en Italië!!

Reageer
Ed Bruynzeels Robert van Hekezen - 16 april 2023 14:52

Dat 'de Duitsers' niet van verandering houden, is maar deels waar. Een dominante (christelijke) minderheid houdt niet van verandering en houdt e.e.a. in stand. Ik woon in Bayern en op de feest- en zondagen dat alle winkels, bars, restaurants e.d. hier gesloten zijn, trekken de Beiers massaal naar de buurstaten of buur-deelstaten waar wel vertier is. Ook de directe Duitse buren van Nederland trekken erop massaal uit in het Nederlandse.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger