Duitslandweb logo Duitslandweb

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier

Achtergrond - 6 mei 2025 - Auteurs: Marja Verburg, Max Smedes, Daan Joris

Het is een unicum in de Duitse naoorlogse geschiedenis: Friedrich Merz (CDU) haalde vanmorgen in de eerste stemronde in de Bondsdag niet de benodigde absolute meerderheid van 316 stemmen om tot kanselier te worden gekozen. In een extra ingelaste tweede ronde haalde hij vanmiddag met 325 stemmen die meerderheid wel. Hij kan nu alsnog gaan regeren. 

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
© Screenshot van Bundestag.de
Merz na zijn verkiezing tot bondskanselier

Merz had een tweede ronde nodig om tot kanselier te worden gekozen. Vanmiddag haalde hij 325 van de in totaal 618 uitgebrachte stemmen, 289 Bondsdagleden stemden tegen zijn kandidatuur, maakte Bondsdagvoozitter Julia Klöckner (CDU) bekend. De CDU/CSU en de SPD, die een coalitie hebben gevormd, hebben samen 328 zetels in de Bondsdag. Dat betekent dat ook parlementariërs van zijn eigen coalitiepartijen tegen Merz hebben gestemd of zich van stemming hebben onthouden.  

Bij de eerste stemronde vanmorgen was het verschil nog groter, meldde Tagesschau. Toen stemden 310 Bondsdagleden voor hem en 307 tegen. Van de in totaal 630 Bondsdagleden namen er vanmorgen in totaal 621 deel aan de stemming.

Niet eerder is een kanselierskandidaat na succesvolle coalitieonderhandelingen niet in de eerste ronde gekozen. Merz en SPD-voorzitter Lars Klingbeil waren ervan overtuigd dat de Bondsdagleden van CDU/CSU en SPD voor hem zouden stemmen. Als een kandidaat niet in de eerste ronde wordt gekozen, volgt een tweede ronde. Daarin heeft de Bondsdag 14 dagen de tijd om een andere kandidaat tot kanselier te kiezen. Dat hoeft nu niet meer omdat Merz de meerderheid alsnog in een extra ingelaste stemming heeft gehaald. 

Merz is aan het eind van de middag beëdigd in de Bondsdag. Daarvoor kreeg hij zijn officiële benoemingsoorkonde uit handen van president Frank-Walter Steinmeier.

Kritiek op Merz

Dat er binnen de CDU/CSU en binnen de SPD onvrede was over de kandidatuur van Merz, was wel bekend. Maar niemand had verwacht dat die vandaag zo naar buiten zou komen. Merz kreeg veel kritiek toen hij zich in januari - nog als oppositieleider - in de Bondsdag bij een motie over migratie liet steunen door de rechts-radicale AfD. De Duitse partijen willen niet met de AfD samenwerken, Merz doorbrak deze zogenoemde Brandmauer (brandmuur, cordon sanitaire) door zich door de AfD te laten steunen, was de kritiek.

Dat er binnen de CDU/CSU en de SPD onvrede was over Merz, was wel bekend. Maar niemand had verwacht dat die zo naar buiten zou komen

Ook namen veel mensen, ook in zijn eigen partij, het Merz kwalijk dat hij de schuldenrem losliet. In de Duitse grondwet is vastgelegd dat de Duitse regering slechts heel beperkt schulden mag aangaan. De CDU/CSU was altijd een groot voorstander van deze Schuldenbremse. Maar tijdens de coalitieonderhandelingen maakte Merz een ommezwaai en besloten CDU/CSU en SPD miljardenschulden aan te gaan voor defensie en infrastructuur. Dat leverde Merz het verwijt op van kiezersbedrog.

Ook Merz' polariserende toon en zijn vaak populistische uitspraken met betrekking tot asielzoekers maken hem bij kiezers en politici impopulair. Tijdens de verkiezingscampagne liet hij zich ook regelmatig negatief uit over de Groenen, die hij bij de coalitieonderhandelingen bleek nodig te hebben om een meerderheid te krijgen voor de geplande investeringen in defensie en infrastructuur. De Groenen hebben vanmiddag laten weten dat ze sowieso niet voor Merz gaan stemmen. Zij hebben "geen vertrouwen" in een kanselier die het land met zijn plannen "in de verkeerde richting" stuurt. 

Grote druk op coalitieonderhandelingen

Eerdere nipte kanseliersstemmingen
De eerste Duitse bondskanselier Konrad Adenauer (CDU) kreeg in 1949 precies de 202 stemmen die hij nodig had om te kunnen regeren.
In 1969 haalde SPD'er Willy Brandt 251 van de 249 benodigde stemmen en voor zijn partijgenoot Helmut Schmidt was het nog spannender: in 1976 haalde hij 250 van de 249 benodigde stemmen.
Helmut Kohl (CDU) had in 1994 ook 1 stem verschil: hij kreeg 338 van de 337 benodigde stemmen.
In 2002 kreeg Gerhard Schröder 305 stemmen, hij had er 302 nodig voor een meerderheid.

Eerder hebben de bestuursorganen van de CDU en de CSU en alle leden van de SPD ingestemd met het regeerakkoord en gisteren werd dat in een feestelijke stemming ondertekend. Hoewel er zeker binnen de SPD onvrede was over de samenwerking met de CDU/CSU en met het regeerakkoord, overheerst bij de partijen het gevoel dat het land moet worden geregeerd, ook om de rechts-radicale AfD buiten spel te houden. Bij de verkiezingen op 23 februari werd de AfD de tweede partij, maar omdat niemand met haar wil samenwerken, konden alleen de CDU/CSU en de SPD een meerderheidsregering vormen. 

Op de coalitieonderhandelingen lag grote druk, mede door de gespannen geopolitieke situatie. Maar Merz en Klingbeil benadrukten tijdens de presentatie van het regeerakkoord in april ook het belang van sociale cohesie in een groeiende gepolariseerde Duitse samenleving. Ze willen laten zien dat "het politieke midden in staat is de problemen in ons land op te lossen", zei Klingbeil vorige maand.   

Reacties

De CDU/CSU en de SPD reageerden vanmorgen geschokt op het mislukken van de eerste stemronde. CSU-leider Markus Söder liet weten dat "alles nog is op te lossen", maar hij waarschuwde er ook voor dat dit "een voorbode voor ‘Weimar’ zou kunnen zijn”. De Weimarrepubliek ging in 1933 ten onder, waarna de nazi's de macht overnamen. CDU-burgemeester van Berlijn Kai Wegner reageerde op X: "Dit is zonder twijfel geen goede start voor deze coalitie. Het is nu geen moment voor machtsspelletjes die ten koste gaan van de stabiliteit van ons land. Duitsland en Europa hebben nu behoefte aan duidelijkheid en betrouwbaarheid."

'Het is nu geen moment voor machtsspelletjes die ten koste gaan van de stabiliteit van ons land'

"Een kanseliersverkiezing laten mislukken om iemand een ​​lesje te leren, is geen heldendaad, maar een slechte dienst bewijzen aan onze democratie", reageerde Ronja Endres, SPD-voorzitter in Beieren, vanmorgen na de eerste stemronde. SPD-deelstaatpremier van Nedersaksen Stephan Weil toonde zich "zeer bezorgd". Het gebrek aan stemmen voor Merz "is een last voor de democratie, zeker in deze tijden.”

De CDU deed vanmorgen ook aan damage control: “Er zijn talloze verkiezingen van deelstaatpremiers geweest die niet in één keer zijn gekozen", aldus beoogd minister van Buitenlandse Zaken Johann Wadephul. "Dit betekent niet dat het in de 2e of 3e ronde ook fout zal gaan.” 

De oppositiepartijen zijn vooral kritisch over Merz. “De CDU moet zich afvragen of Merz wel de juiste kandidaat is", zei Jan van Aken, voorzitter van Die Linke, tegen de ARD. AfD-voorzitter Alice Weidel vindt dat Merz moet aftreden, zei ze op X. "De weg moet vrijgemaakt worden voor nieuwe verkiezingen in ons land!" Anton Hofreiter van de Groenen liet weten: “Als Friedrich Merz ooit bondskanselier wordt, treedt hij dit ambt binnen met een enorme schaduw.” 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet

Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet

De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.


Lees meer

CDU/CSU en SPD eens over miljardenkredieten

CDU/CSU en SPD eens over miljardenkredieten

CDU en SPD willen miljarden investeren in defensie en infrastructuur. Sneuvelt nu toch de schuldenrem?


Lees meer

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger