'Buurland Duitsland belangrijker dan China'
'Nederland moet investeren in band met Duitsland'
Achtergrond - 21 december 2010
Nederland verwaarloost zijn belangrijkste buurland. Die klacht klinkt bijna gelijktijdig bij monde van het Duitsland Instituut Amsterdam en de Duits-Nederlandse Handelskamer.
Minister-president Rutte ontvangt de Duitse president Wulff op 18 november 2010 op het Catshuis in Den Haag
De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, wil dat zijn ministerie de economische belangen van Nederland scherp in het oog houdt. Hij wijst op het belang van groeimarkten als China. Terecht, schrijft wetenschappelijk directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut vrijdag in een ingezonden brief in de Volkskrant, zolang die aandacht maar niet ten koste gaat van de aandacht voor Duitsland.
Nijhuis: "Het toenemende belang van de handel met China is op dit moment een zo vanzelfsprekende gemeenplaats geworden, dat niemand nog de moeite neemt om eens echt naar de harde economische cijfers te kijken. Neem de Nederlandse export naar China. In de eerste drie kwartalen bedroeg deze een schamele 1,3 procent van de totale export. Tussen 1996 en 2010 is de export inderdaad vertienvoudigd van nog geen half miljard naar 5 miljard. In dezelfde periode is de export naar Duitsland verdubbeld van bijna 44 miljard naar een in 2010 te verwachten 90 miljard euro."
Nijhuis spreekt van achterstallig onderhoud in de relatie met Duitsland. "Vertrouwensrelaties vergen een duurzame investering en permanent onderhoud", maant hij.
Duitse taal
De Duits-Nederlandse Handelskamer maakt zich zorgen over het gebrek aan belangstelling voor de Duitse taal in Nederland. Dagblad Trouw meldde zaterdag dat eenderde van de havo- en vwo-scholieren op het centraal schriftelijk examen gemiddeld nog geen zes haalt voor Duits. Als oorzaak wordt opgevoerd dat Duits het minst 'coole' vak is dat er is. Terwijl het bedrijfsleven volgens de DNHK staat te springen om werknemers die goed Duits spreken. "De scholen mogen niet capituleren", aldus directeur Axel Gerberding van de DNHK maandag in een persbericht. "Ze moeten eerder nadenken hoe ze het imago van de Duitse taal bij jonge mensen kunnen verbeteren."
Reacties
Geen reacties aanwezig