Bedrijfsleven ziet af van gedwongen ontslagen
Nieuws
Achtergrond - 15 december 2008
(15 december 2008) De grote Duitse beursgenoteerde ondernemingen proberen in 2009 ondanks de recessie geen gedwongen ontslagen door te voeren. Dit is vooralsnog de enige uitkomst van de conjunctuurtop gisteren in Berlijn. Politici, economen, managers en vertegenwoordigers van de vakbonden spraken ruim zeven uur over de aanpak van de economische crisis.
Dat grote Duitse ondernemingen volgend jaar in principe afzien van gedwongen ontslagen, mag daarom een positieve meevaller worden genoemd. De concerns willen met het oog op de vergrijzing goed gekwalificeerd personeel behouden.
Ondertussen groeit bij het Duitse bedrijfsleven de onvrede over de banken die door de crisis steeds minder leningen willen verstrekken. Volgens een enquête van de belangenvereniging Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) kampt een op de drie Duitse bedrijven hierdoor met acute financieringsproblemen.
Vooral de auto- en metaalindustrie worden hard getroffen. “Het kan niet zo zijn dat banken met miljardenhulp van de overheid zichzelf redden, zonder oog te hebben voor het bedrijfsleven”, aldus bestuursvoorzitter Jürgen Hambrecht van de Duitse chemiereus BASF.
Concrete besluiten om de Duitse industrie te helpen, zijn op de conjunctuurtop niet gevallen. Volgens minister van Economische Zaken Michael Glos (CDU) was dit ook niet de bedoeling. “We hebben van gedachten gewisseld en nu is het zaak om de uiteenlopende meningen te analyseren”, aldus Glos. Wel wil de bondsregering onderzoeken hoe de kapitaalstromen tussen de banken weer kunnen worden hersteld.
Obama
Eerder was al besloten eind januari volgend jaar knopen door te hakken. Bondskanselier Merkel wil eerst de effecten van de reeds genomen maatregelen als het 32 miljard kostende conjunctuurpakket evalueren. Daarnaast wacht Duitsland ook graag de ontwikkelingen in de Verenigde Staten af. Op 20 januari wordt de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama beëdigd, die al een groot conjunctuurprogramma heeft aangekondigd.
Op de top dit weekend herhaalde de Duitse regering geen overhaaste beslissingen te nemen en zich evenmin door het buitenland onder druk te laten zetten. Zowel uit Frankrijk als Groot-Brittannië komt kritiek op de Duitse aanpak van de economische crisis. Volgens Parijs en Londen zou de grootste Europese economie veel te weinig middelen vrijmaken om de crisis te bezweren.
Ook binnen Duitsland klinkt kritiek op de maatregelen van de regering-Merkel. Kort voor het begin van de conjunctuurtop herhaalde de Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU) zijn pleidooi tot belastingverlagingen, dat Merkel totnogtoe heeft afgewezen.
‘Hoppers’
SPD-partijvoorzitter Franz Müntefering roept ondertussen ook de Duitse managers ter verantwoording. De sociaal-democraat hekelt in een interview met radiozender Deutschlandfunk de zogenaamde “Hoppers” – geldbeluste managers die van de ene naar de andere onderneming gaan om hun zakken te vullen. Daarbij stelde Müntefering voor de topinkomens zwaarder te belasten in tijden van recessie.
Heute.de / Spiegel Online
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig