Buchmesse viert zestigste verjaardag
Nieuws

Achtergrond - 15 oktober 2008

(15 oktober 2008) De grootste boekenbeurs ter wereld, de Frankfurter Buchmesse, viert haar zestigste verjaardag. Bij de opening gisteren gaf Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk zijn vaderland Turkije, eregast van dit jaar, een flinke veeg uit de pan.

Abdulla Gül, Orhan Pamuk en Frank-Walter Steinmeier (v.l.n.r.) tijdens de opening van de Frankfurter Buchmesse gisteravond. Afbeelding: picture-alliance / dpa Pamuk bekritiseerde in felle bewoordingen “de neiging van de Turkse staat boeken te verbieden en schrijvers te straffen”. Hij hekelde de intimidatie van journalisten en schrijvers met behulp van de paragraaf in het Turkse strafrecht die belediging van de Turkse identiteit verbiedt. Drie jaar geleden werd hijzelf nog wegens dit vergrijp vervolgd.

De Turkse president Abdullah Gül verdedigde zich in zijn openingsspeech door erop te wijzen dat “de criteria van de Europese Unie op het gebied van menings- en uitingsvrijheid en van culturele diversiteit in hoge mate zijn verwezenlijkt”. Intimidatie van schrijvers is “veel minder geworden, zo niet helemaal verdwenen,” aldus de president.

Gul zei de centrale plaats van Turkije op de boekenbeurs van dit jaar te beschouwen als “een belangrijke stap in de traditionele Turks-Duitse vriendschap”. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken benadrukte in zijn toespraak eveneens dat de Buchmesse als brug kan dienen tussen beide culturen. Hij pleitte daarnaast voor de toetreding van Turkije in de EU.

Zevenduizend

Turkije wordt in Frankfurt door 150 uitgeverijen en 250 auteurs vertegenwoordigd. In totaal stellen meer dan zevenduizend uitgeverijen uit meer dan honderd landen hun nieuwste publicaties – naar verwachting rond 400 duizend titels – voor. Op de vijf dagen die de beurs duurt worden dit jaar 280 duizend bezoekers verwacht.

Ter vergelijking: op de eerste editie van de Buchmesse in 1949 kwamen veertienduizend bezoekers af. Tweehonderd Duitse uitgevers toonden toen tienduizend nieuwe titels. De beurs was toen vooral een vakbeurs voor uitgevers, schrijvers en verkopers.

Weerklank

Sinds eind jaren zestig heeft de boekenbeurs ook een steeds grotere maatschappelijke weerklank gevonden. Dat blijkt onder andere uit de belangstelling van de pers. Waarin 1968 nog ongeveer honderd journalisten de beurs bezochten, waren dat er in 1970 al meer dan duizend. Tegenwoordig trekt de beurs circa twaalfduizend persvertegenwoordigers.

De Frankfurter Buchmesse heeft zich pas echt als belangrijkste boekenbeurs ter wereld weten te positioneren met de invoering van specifieke thema’s. Sinds 1976 staat een bepaald onderwerp en sinds 1988 een jaarlijks wisselend gastland in het middelpunt. Uitgeverijen en auteurs uit dat land krijgen dan de mogelijkheid zich aan het Duitse (vak)publiek te presenteren.

Populariteit

Logo van de Frankfurter Buchmesse van dit jaar, met Turkije als eregast. Afbeelding: www.buchmesse.deDat pakt voor de eregast niet zelden zeer positief uit. Voor de bekendheid van Nederlandstalige literatuur in Duitsland was de Buchmesse van 1993 bijvoorbeeld cruciaal, toen Nederland en Vlaanderen in 1993 gezamenlijk gastland waren. Sindsdien genieten veel Nederlandse auteurs als Leon de Winter, Maarten ’t Hart, Connie Palmen en Margriet de Moor grote populariteit onder Duitse lezers.

De Frankfurter Buchmesse sluit zondag traditiegetrouw af met de uitreiking van de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels in de Paulskerk in Frankfurt. De prijs, voor internationale persoonlijkheden die zich “via literatuur, wetenschap of kunst in uitzonderlijke mate inzetten voor de vredesgedachte”, wordt dit jaar uitgereikt aan de Duitse beeldend kunstenaar Anselm Kiefer. Hij ontvangt een prijzengeld van 25 duizend euro.

                                                                                             Welt Online / hr online

Afbeeldingen:

www.picture-alliance.com
www.buchmesse.de

Zie ook op het Duitslandweb:

Frankfurter Buchmesse van start
Orhan Pamuk: Bevlogen conservator van de Verlichting
Buchmesse in teken van Arabische wereld
Optimisme bij opening Frankfurter Buchmesse

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger