Achtergrond
Deutsche Bahn niet in 2006 naar de beurs
Achtergrond - 23 september 2004
(23 september 2004) De Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen, heeft haar ambitieuze plannen om in 2006 naar de beurs te gaan, op moeten geven. Het bedrijf is er economisch nog niet klaar voor. De voorzitter van de Raad van Commissarissen Michael Frenzel noemt een beursnotering op deze korte termijn "niet realistisch". Een nieuwe datum is nog niet gepland. De vraag is of Hartmut Mehdorn, de directeur van de Deutsche Bahn, kan aanblijven.
Lees meer
Omstreden kunstcollectie te zien in Berlijn
Achtergrond - 21 september 2004
(21 september 2004) Vandaag opent in het kunstmuseum Hamburger Bahnhof in Berlijn de tentoonstelling van de omstreden Flick-collectie. Friedrich Christian Flick bezit één van de belangrijkste collecties moderne kunst ter wereld. Als kleinzoon van de nationaal-socialistische ondernemer Friedrich Flick, die tijdens de nazi-tijd met behulp van dwangarbeiders een vermogen wist op te bouwen, wordt hem echter verweten zijn collectie gekocht te hebben met "bloedgeld".
Lees meer
Volkspartijen verliezen, protestpartijen winnen
Achtergrond - 20 september 2004
(20 september 2004) Voor regeringspartij SPD zijn de parlementsverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg gisteren relatief goed verlopen. In Brandenburg blijven de sociaal-democraten ondanks gevoelig verlies de grootste partij; in Saksen verloor de concurrerende CDU haar absolute meerderheid. Grote winnaars zijn de links-populistische PDS en de extreem-rechtse NPD.
Lees meer
Kritiek op brief Merkel over toetreding Turkije
Achtergrond - 17 september 2004
(17 september 2004) Angela Merkel, partijvoorzitter van de CDU, pleit in een brief aan de christen-democratische en conservatieve regeringsleiders van Europa voor een geprivilegieerd partnerschap voor Turkije in plaats van een toetreding van het land tot de Europese Unie. Haar brief wekt verbazing, zowel in Duitsland als binnen de EU.
Lees meer
Schily wil islamitisch congres in Berlijn verbieden
Achtergrond - 16 september 2004
(16 september 2004) De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, wil er alles aan doen om het Eerste Arabisch-Islamitische Congres, dat van een tot en met drie oktober in Berlijn zou moeten plaatsvinden, te verbieden. Volgens de minister rechtvaardigen de organisatoren terroristisch geweld. Maar veel is er niet bekend over het congres, hetgeen het verbieden ervan moeilijk maakt.
Lees meer
Politici willen hervorming onderwijsstelsel
Achtergrond - 15 september 2004
(15 september 2004) Gisteren is het jaarlijkse onderwijs-rapport van de OESO verschenen, waarin het Duitse onderwijsstelsel vooral in negatieve zin opvalt. De studie heeft in Duitsland een hernieuwde discussie over het onderwijs uitgelokt. Vooral SPD- en Grünen-politici zich sterk maken voor 'een school voor iedereen'.
Lees meer
"Mag je een monster als mens tonen?"
Achtergrond - 14 september 2004
(14 september 2004) Vandaag gaat in Toronto (Canada) de nu al veelbesproken Duitse film ' Der Untergang' in première. De film, die de laatste elf dagen uit het leven van Adolf Hitler toont, heeft in de Duitse pers het aloude debat over de omgang met het eigen oorlogsverleden aangewakkerd. Leidt een 'menselijke Hitler' tot bagatellisering van de misdaden van nazi-Duitsland, of vormt het juist een teken van 'normalisering'? Een overzicht van commentaren in de Duitse pers - en de Britse.
Lees meer
Woede over uitspraken Köhler over Oost-Duitsland
Achtergrond - 13 september 2004
(13 september 2004) De Duitse Bondspresident Horst Köhler heeft een heftig debat uitgelokt met zijn uitspraak dat de levensstandaarden in Oost- en West-Duitsland verschillend zijn en zullen blijven en dat dit geaccepteerd zal moeten worden. Zowel Oost- als West-Duitse politici roepen in alle toonaarden het daar niet mee eens te zijn. Steun krijgt Köhler echter van CDU-voorzitter Angela Merkel en voormalig Bondspresident Richard von Weizsäcker.
Lees meer
'Spanje tegen Duitse zetel Veiligheidsraad'
Achtergrond - 10 september 2004
(10 september 2004) Ook Spanje wijst een permanente Duitse zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties af, zo bericht het Duitse dagblad Die welt. Eerder al lieten Italië en Polen weten niets te voelen voor een Duitse zetel. De landen zien meer in een gezamenlijke EU-zetel in de raad.
Lees meer
Spion postuum geëerd
Achtergrond - 9 september 2004
(9 september 2004) Duitsland eert vandaag in Berlijn bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer Fritz Kolbe, een tot voor kort bijna vergeten Duitse spion uit de Tweede Wereldoorlog. Kolbe, een diplomaat, was niettemin de belangrijkste spion van de geallieerden.
Lees meer