Achtergrond
De opvolger van Rau: vrouw of Ossie?
Achtergrond - 10 juni 2003
(10 juni 2003) Eigenlijk gaat het goed met Johannes Rau. Hij heeft een even intelligente als knappe vrouw, gezonde kinderen en hij woont in een mooi paleis. Bovendien heeft hij een leuke baan. Johannes Rau is de baas van alle Duitsers, hij is bondspresident en daarmee de hoogste gekozen representant van het Duitse volk. Dat is echter precies de reden, dat het toch niet helemaal goed gaat met de rustige senior, die de pensioengerechtigde leeftijd allang is gepasseerd.
Lees meer
Möllemann geeft op
Achtergrond - 6 juni 2003
(6 juni 2003) Gisteren om 12.50 uur maakte Jürgen W. Möllemann volgens ooggetuigen een einde aan zijn leven door zich tijdens een parachutesprong van zijn valscherm te ontdoen. Het Openbaar Ministerie wil echter nog geen definitieve uitspraken doen over de doodsoorzaak van de voormalige FDP-toppoliticus. Feit is dat zijn dood kort volgde na de opheffing van zijn parlementaire immuniteit en de daaropvolgende doorzoekingen van zijn kantoren en woningen. Möllemann dreigde gerechtelijk vervolgd te worden vanwege beschuldigingen van belastingontduiking en overtreding van de partijwet.
Lees meer
SPD-congres neemt Agenda 2010 aan
Achtergrond - 2 juni 2003
(2 juni 2003) Een ruime meerderheid van de afgevaardigden heeft tijdens de Sonderparteitag van de SPD ingestemd met deReformagenda 2010van bondskanselier Schröder. Het resultaat markeert een belangrijke stap voor de regering van SPD en Die Grünen op weg naar een hervorming van de arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat. De vraag is echter over hoeveel krediet Schröder nog beschikt bij zijn parlementaire achterban.
Lees meer
Opnieuw tegenslag voor Schröder
Achtergrond - 30 mei 2003
(30 mei 2003) Vlak voor de belangrijke Sonderparteitag van de SPD op 1 juni ziet bondskanselier Schröder zich geconfronteerd met een regeringscrisis in Noordrijn-Westfalen. Het gevaar op de korte termijn is weliswaar geweken, maar de crisis kan de regering-Schröder ook na 1 juni nog bedreigen.
Lees meer
Afscheid van oud ideaal
Achtergrond - 23 mei 2003
(23 mei 2003) Twee van de zes bestuursleden van Bündnis 90/Die Grünen mogen hun ambt voortaan combineren met een rol als parlementariër. Dat hebben de partijleden besloten tijdens een referendum. Het besluit vormt een realpolitische concessie aan een fundamenteel principe van de partij.
Lees meer
Angst voor de epidemie
Achtergrond - 21 mei 2003
(21 mei 2003) Met harde maatregelen bestrijden de autoriteiten de nu ook in Duitsland geconstateerde vogelpest. Verbijsterd staren politici en boeren naar het pluimvee in Noordrijn-Westfalen. Een pestepidemie in het hele land is vooralsnog afgewend. Desalniettemin staat de overheid nog altijd op scherp.
Lees meer
Gevangen tussen Oost en West
Achtergrond - 16 mei 2003
(16 mei 2003) De Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) bevindt zich in een crisis. Voorzitter Gabi Zimmer heeft verleden week aangekondigd te zullen opstappen, en heeft daarmee indirect een aloud discussiepunt op de agenda gezet: is de PDS een ostdeutsche Regionalpartei, of een landelijk opererende, socialistische partij?
Lees meer
Politieke speelruimte Berlijn en Parijs beperkt
Achtergrond - 12 mei 2003
(2 mei 2003) President Bush verkiest tijdens de economische top in het Franse Evian uiteindelijk toch een Frans boven een Zwitsers bed. Eerdere berichten, als zou de president voor de nacht naar Zwitserland uitwijken uit protest tegen de Franse opstelling in de Veiligheidsraad tijdens de Irak-crisis, zijn door de woordvoerder van het Witte Huis, Arie Fleischer, naar het rijk der fabelen verwezen.
Lees meer
"Een barbaarse daad"
Achtergrond - 9 mei 2003
(9 mei 2003) De universiteiten in Berlijn hebben voor de komende jaren ingrijpende maatregelen aangekondigd als reactie op de bezuinigingsplannen van de overheid. Binnenkort gaan de onderhandelingen van start over de subsidie die de onderwijsinstellingen krijgen tussen 2006 en 2009.
Lees meer
'Harztocht'
Achtergrond - 6 mei 2003
(6 mei 2003) Het is een hele ervaring om als Nederlandse journalist een tijdje rond te lopen op de redactie van een Duitse krant. Zeker als het een krant van het voormalige DDR-regime in Oost-Duitsland betreft. In het kader van de uitwisseling van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland was Guus Ferrée zeven weken werkzaam bij de Harzer Volksstimme in Wernigerode. In zijn verslag beschrijft hij zijn ervaringen op de redactie van deze regionale krant, en in de Harz-regio in het algemeen.
Lees meer