Artikelen
Belang van Nederland ligt in Düsseldorf
Columns - 23 juni 2003
(23 juni 2003) Enkele jaren geleden zorgde de PvdA-politicus Thijs Wöltgens voor enige opschudding nadat hij ogenschijnlijk had gepleit voor aansluiting van Nederland bij Duitsland. Nederland, aldus de interpretatie van Wöltgens' uitspraak, zou op velerlei gebied zo zeer met Duitsland verbonden zijn dat het zich net zo goed tot zeventiende deelstaat van Duitsland zou kunnen uitroepen. Het kan echter geen kwaad wanneer Nederland zich af en toe wat meer van zijn grootte en gewicht bewust is en beseft dat veel van zijn belangen beter in de hoofdstad Düsseldorf van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) zijn te behartigen dan in Berlijn.
Lees meer
Duitslandweb sleept Europese prijs in de wacht
Achtergrond - 20 juni 2003
(Amsterdam, Berlijn, 20 juni 2003) Het Duitslandweb is vandaag in Berlijn met de Comenius Euromedia Medaille, een prestigieuze Europese multimediaprijs, onderscheiden.
Lees meer
Vorsicht, Friedman!
Achtergrond - 19 juni 2003
(20 juni 2003) Komt het tot een rechtszaak tegen de van cocaïnegebruik verdachte tv-presentator Michel Friedman of niet? Mocht het inderdaad zover komen, dan wordt Duitsland wellicht getuige van een nieuw antisemitismedebat.
Lees meer
17 juni bracht Duitsers dichter bij het Westen
Achtergrond - 17 juni 2003
(17 juni 2003) Vijftig jaar na dato wordt de opstand in de DDR op 17 juni 1953 op tal van manieren herdacht. Uiteindelijk leverde het oproer voor de Oost-Duitsers niets op. De West-Duitsers profiteerden wel: de opstand in het Oosten maakte de integratie van West-Duitsland in westerse samenwerkingsverbanden geloofwaardiger. Dit blijkt uit de toenmalige reacties in Nederland.
Lees meer
In vrijheid herdenken
Columns - 16 juni 2003
(16 juni 2003) Berlijn, zondagochtend half tien. Een groep van ruim honderd personen heeft zich verzameld bij deBrandenburger Tor, de plek die symbool staat voor zoveel ingrijpende gebeurtenissen uit het Duitse verleden. Hier marcheerden de nazi's na de machtsovername van Hitler in 1933; hier vochten Sovjetsoldaten hun laatste, verbeten straatgevechten tegen diezelfde nazi's in 1945; hier kan men zich sinds de val van de Muur in 1989 weer ongehinderd van Tiergarten naar Unter den Linden begeven. Deze symboliek lijkt de groep echter te ontgaan. Maar het zijn dan ook geen toeristen, voor wie deze plek het hoogtepunt vormt van een bezoek aan de Duitse hoofdstad. Het zijn vrijwel allemaal Duitsers. Oude Duitsers, die deze plek ongetwijfeld reeds hebben bezocht en op deze ochtend meer oog hebben voor oude bekenden, dan voor de Koningin van de Oorlog, die vanaf de Brandenburger Tor op hen neerkijkt.
Lees meer
Tussen Kongo en Kabul
Achtergrond - 13 juni 2003
(12 juni 2003) Vlak nadat de Bondsrepubliek vorige week haar steun had toegezegd aan de VN-vredesoperatie in Kongo, kwamen in Kabul vier Duitse ISAF-militairen om het leven. Ondanks deze gelijktijdigheid worden de beide missies in Duitsland afzonderlijk beschouwd.
Lees meer
Aanval op Duitse verzorgingsstaat
Boeken - 12 juni 2003
(12 juni 2003) In Duitsland staat een reusachtige pomp. Aan de ene kant zuigt het apparaat dagelijks 1,5 miljard euro uit de Duitse economie. Aan de andere kant financiert het daarmee sociale voorzieningen. De grote Duitse pomp is lens. De wetenschapper/polemist Meinhard Miegel dringt al jaren aan op een ingrijpende revisie van het mechanisme voor herverdeling. Bovendien vraagt hij zich af of een kleiner model pomp niet veel efficiënter zou zijn. In zijn boek 'Die deformierte Gesellschaft' spuit hij zijn gal op de Duitse verzorgingsstaat.
Lees meer
De opvolger van Rau: vrouw of Ossie?
Achtergrond - 10 juni 2003
(10 juni 2003) Eigenlijk gaat het goed met Johannes Rau. Hij heeft een even intelligente als knappe vrouw, gezonde kinderen en hij woont in een mooi paleis. Bovendien heeft hij een leuke baan. Johannes Rau is de baas van alle Duitsers, hij is bondspresident en daarmee de hoogste gekozen representant van het Duitse volk. Dat is echter precies de reden, dat het toch niet helemaal goed gaat met de rustige senior, die de pensioengerechtigde leeftijd allang is gepasseerd.
Lees meer
Möllemann geeft op
Achtergrond - 6 juni 2003
(6 juni 2003) Gisteren om 12.50 uur maakte Jürgen W. Möllemann volgens ooggetuigen een einde aan zijn leven door zich tijdens een parachutesprong van zijn valscherm te ontdoen. Het Openbaar Ministerie wil echter nog geen definitieve uitspraken doen over de doodsoorzaak van de voormalige FDP-toppoliticus. Feit is dat zijn dood kort volgde na de opheffing van zijn parlementaire immuniteit en de daaropvolgende doorzoekingen van zijn kantoren en woningen. Möllemann dreigde gerechtelijk vervolgd te worden vanwege beschuldigingen van belastingontduiking en overtreding van de partijwet.
Lees meer
Coole kerkgangers in Berlijn
Columns - 4 juni 2003 - Auteur: Marja Verburg(4 juni 2003) Sinds afgelopen weekend weten wij waar Jezus is. Of in ieder geval was. Jezus bevond zich aan de andere kant van de Potsdamer Platz Arkaden. Wij waren daar met ons jaarlijks terugkerende Hemelvaartbezoek aan het shoppen, toen een zwerver ons dat meedeelde. Het was ons al opgevallen dat het erg druk was in het centrum van de stad. Het was Kirchentag in Berlijn. En niet zomaar Kirchentag, maar de eerste oecumenische: katholieken en protestanten die samen hun geloof vierden, gedachten uitwisselden, zongen, baden, samen waren. Kirche von unten wordt dat genoemd.
Lees meer