Artikelen
Stemmen
Columns - 28 maart 2002 - Auteur: Marja Verburg"Je bent in een ander land teruggekeerd dan waar je in december uit bent weggegaan", sprak mijn vader, toen hij me van de trein haalde. Ik kwam voor een bezoek van twee weken in Nederland en begreep al waar hij op doelde. Tijdens een overstap had ik een aantal tijdschriften gekocht en die gingen zonder uitzondering alleen maar over Pim Fortuyn.
Lees meer
'Im Krebsgang' van Günter Grass
Boeken - 14 maart 2002Wat als een schrijver zijn eigen personage dwingt over de toevalligheid van zijn bestaan na te denken? In het nieuwe boek van Günter Grass, Im Krebsgang, krijgt de journalist Paul Pokriefke de opdracht het vergeten ongeluk van het vluchtelingenschip Wilhelm Gustloff op te schrijven.
Lees meer
Verft der Kanzler zijn haar?
Columns - 12 maart 2002
Het is wellicht een thema dat niet direct tot de core business van het Duitsland Instituut gerekend mag worden, maar gelet op de aanhoudende opwinding in de Duitse media, is het goed er toch enige aandacht aan te schenken: verft Gerhard Schröder nu wel of niet zijn haar? Wat je in het Duits noemt: die Gretchenfrage.
Lees meer
Duitse media: liever Kirch dan Murdoch
Achtergrond - 7 maart 2002 De baas van Kirchs betaal-t.v.-zender Premiere, Georg Kofler, heeft voor alle zekerheid al geëist, dat de clubs lagere bedragen zouden…
Lees meer
Somber Berlijn
Columns - 5 maart 2002 - Auteur: Marja VerburgTijdens de Berlinale had ik een delegatie Nederlandse vrienden op bezoek. Dat is altijd weer erg leuk, want ik val dan weerautomatisch in mijn 'oude' Berlijnleven terug: dag en nacht door de stad zwerven.
Lees meer
Begin en einde van het menselijk leven
Achtergrond - 1 maart 2002
Met het hoofdthema Begin en einde van het menselijk leven sneed de zesde Nederlands-Duitse conferentie een onderwerp aan dat momenteel in Duitsland en in Nederland speelt. De conferentie bood een forum voor discussie over de ethische, maatschappelijke en praktische gevolgen van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en euthanasie.
Zowel Duitsland als Nederland hebben reeds via hun wetgeving op deze ontwikkelingen gereageerd en zijn daarbij in elk geval wat betreft nuances verschillende wegen ingeslagen: Duitsland bijvoorbeeld met het Embryonenschutzgesetz en Nederland met de Euthanasiewet. De conferentie bood een forum voor discussie over de moreelethische, maatschappelijke en praktische gevolgen van deze ontwikkelingen.
Lees meer
Een beschavingsoffensief
Columns - 26 februari 2002 van Annemieke Hendriks, Amsterdam Amper had de trein het voormalig Oost-Duitse grondgebied verlaten of het ging fout. Tot…
Lees meer
Goede stemming op politieke Berlinale
Achtergrond - 21 februari 2002 De politiek droop ervan af bij het Internationale Filmfestival in Berlijn van dit jaar. Wie wilde, kon zich uitgebreid verdiepen in het…
Lees meer
Nederland is genormaliseerd
Columns - 8 februari 2002
In Kaboel werken momenteel Nederlandse en Duitse militairen in een volledig geïntegreerde structuur samen als onderdeel van de vredesmacht. Bondskanselier Schröder ontving voor de Duitse inzet internationale complimenten.
Lees meer
NPD-verbod bezorgt Bondsregering hoofdbrekens
Achtergrond - 8 februari 2002
(8 februari 2002) Het eerste voorstel sinds 1956 om een politieke partij door het federale constitutionele gerechtshof van de Bondsrepubliek te laten verbieden zou wel eens kunnen uitdraaien op een flinke nederlaag voor de regering. In 1956 verbood het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe de links-extremistische Kommunistische Partei Deutschlands. 46 jaar later moet een beslissing worden genomen over de rechts-extremistische Nationale Partei Deutschlands.
Lees meer