Columns

Pionieren heeft een prijs

Columns - 31 juli 2006
(31 juli 2006) Wie een tweede huis koopt in voormalig Oost-Duitsland, heeft een heleboel uit te leggen. Dat hadden we al eerder ervaren toen we jaren geleden een vakantiewoning kochten in de gemeente Staphorst. Als die plaatsnaam viel, keken mensen je meestal aan met een blik alsof je honderd vierkante meter vuilnisbelt had gepacht en daarop een lekkende tent had neergezet.

Lees meer

Huisje voor een habbekrats

Columns - 28 juni 2006
(28 juni 2006) Wat heeft een mens in voormalig Oost-Duitsland te zoeken? Als je me die vraag twee maanden geleden zou hebben gesteld, zou ik gezegd hebben: niets. Ik was nog nooit oostelijker dan Hannover geweest en bevond me daarbij in goed gezelschap. Sinds de val van de Berlijnse Muur heeft nog steeds eenderde van alle West-Duitsers geen blik geworpen achter het voormalige IJzeren Gordijn.

Lees meer

Strak van buiten, zwak van binnen

Columns - 8 juni 2006
Het Fernsehmuseum in het Sony-Center aan de Potsdamer Platz werd vorige week feestelijk geopend. Het museum profileert zichzelf als "een levendig forum voor historische en hedendaagse Duitse televisie". Dát moest ik zien. Maar ondanks zijn pretenties, dure concept en veelbelovende locatie, blijkt het museum een sof.

Lees meer

Ja, ik wil!

Columns - 29 mei 2006
(29 mei 2006) Ik heb het gedaan: ik ben getrouwd! Ik heb eindelijk de ambtelijke molen van een Duits-Nederlands huwelijk getrotseerd. Aan papierwerk heb ik een broertje dood, dus zag ik als een berg op tegen de hoeveelheid documenten die je nodig hebt voor een dergelijk huwelijk. Te meer, omdat ik een kafkaeske lokettenralley vreesde. Wie namelijk als burger van de Europese Unie denkt dat met de grenzen ook de papierwinkel is verdwenen, komt bedrogen uit.

Lees meer

De lome Krimi-cult van Polizeiruf 110

Columns - 16 mei 2006
(16 mei 2006) De beste televisiezondagavonden zijn die waarop Polizeiruf 110 wordt uitgezonden. De serie bestaat uit echte speelfilms, waarin het lijk enkel het alibi is voor meeslepende, tragikomische blikken op het leven in Meckelenburg, Beieren of Brandenburg. Elke regio heeft zijn eigen hoofdrolspelers en couleur locale. Polizeiruf 110 is al vijfendertig jaar een begrip: de eerste aflevering werd in 1971 vervaardigd in de DDR.

Lees meer

Frontal21: Duitse schandalen aan de kaak gesteld

Columns - 13 april 2006
(13 april 2004) Het ZDF-programma Frontal21 is door de concurrentie van de ARD bekroond met een belangrijke prijs voor onderzoeksjournalistiek. Het televisieprogramma noemt zichzelf ‘kritisch, onderzoekend, onverschrokken’. En dat klopt allemaal. Maar de spoeling voor kritische journalistiek is ook wel erg dun geworden bij de Duitse publieke omroep. En de vorm van het programma is typisch Duits: een hoog moreel praatje bij een plaatje.

Lees meer

ML Mona Lisa – door vrouwen, voor iedereen

Columns - 15 maart 2006
(15 maart 2006) ML Mona Lisa duidt zichzelf aan als ‘magazine’, maar ook wel als ‘vrouwenjournaal’. Het programma op de vroege zondagavond moet dan ook brede kijkersgroepen bedienen. Niet op de momenten dat de redactie iedereen wil behagen, maar juist wanneer ze eigenzinnig op speurtocht gaat naar absurditeiten en misstanden – voor vrouwen én mannen – geeft ze een boeiend beeld van de Duitse samenleving.

Lees meer

De geschiedenis volgens Guido Knopp

Columns - 15 februari 2006
(15 februari 2006) Guido Knopp produceert de ene na de andere televisiedocumentaire over Duitslands recente geschiedenis. ‘Zijn’ films op het ZDF over de drama’s van Stalingrad, Dresden of Hamburg maakten hem tot ster. Knopps critici spreken echter van 'historytainment' en van de ‘verknoppisering’ van de geschiedenis.

Lees meer

Hemelse kerken zoeken wereldse wegen

Columns - 10 februari 2006
(10 februari 2006) De St. Katharinenkerk in Hamburg heeft veel geld nodig voor de renovatie van het godshuis. Daarom vraagt hoofdpredikante Ulrike Murmann de inwoners van Hamburg sinds begin deze maand, of ze bereid zijn te geloven.

Lees meer

De no-nonsense nonnen van ‘Um Himmels Willen’

Columns - 16 januari 2006
(16 januari 2006) Beieren, een nonnenklooster en een sjoemelende burgemeester. Kan die combinatie humor opleveren? Jazeker, en zowaar Duitse humor die voor Nederlanders uitstekend te verdragen is. De televisieserie ‘Um Himmels Willen’ (‘In hemelsnaam’) op de eerste Duitse zender (ARD) bewijst het. De vijfde reeks wilde kloosteravonturen is nu net van start gegaan. Fritz Wepper legt het er als burgervader telkens af tegen moeder-overste: ‘Derrick’ meets ‘The Sound of Music’.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger