Achtergrond

Principieel debat in plaats van Poldermodel

Achtergrond - 1 juli 2003
Wat zijn de redenen voor de economische problemen en hoe kunnen deze worden aangepakt? Er gaat geen dag voorbij zonder dat de Duitse media…

Lees meer

Werkgevers

Achtergrond - 1 juli 2003
In Duitsland zijn twee grote werkgeversorganisaties. De BDI behartigt de belangen voor de industriële sector en de BDA voor alle werkgeversverbanden.…

Lees meer

Het 'rode netwerk'

Achtergrond - 1 juli 2003
Twintig jaar geleden waren de rode vlaggen nog het duidelijkste teken van de macht die vakbonden in Duitsland hebben: net als nu riepen toen de vakbonden op om te demonstreren op de Dag van de Arbeid. En werkelijk iedereen kwam.

Lees meer

Commissie-Hartz

Achtergrond - 1 juli 2003
Ruim een jaar geleden (in februari 2002) blijkt dat de arbeidsbureaus, verenigd in het Bundesanstalt für Arbeit, veel minder succesvol…

Lees meer

Commissie Rürup

Achtergrond - 1 juli 2003
Onder leiding van Bert Rürup staat deze commissie voor de taak het Duitse stelsel van sociale verzekeringen, pensioenen en de gezondheidszorg te…

Lees meer

Agenda 2010

Achtergrond - 1 juli 2003
Op vrijdag 14 maart 2003 houdt bondskanselier Schröder een rede voor de bondsdag. In deze toespraak gaat hij in op de dreigende oorlog…

Lees meer

Hoe pakt Schröder de problemen aan?

Achtergrond - 1 juli 2003
Kort voor de verkiezingen van 2002 komt bondskanselier Schröder met maatregelen om de haperende arbeidsmarkt aan te pakken: hij roept de…

Lees meer

Wie wordt er 'gepakt'?

Achtergrond - 1 juli 2003
Wie wordt er het meeste 'gepakt'?, vragen de Duitsers zich momenteel af, net zoals in Nederland in de crisis van de jaren tachtig het geval was. Want voordat de vruchten van de hervormingen van Schröders Agenda 2010 geplukt kunnen worden, moet er eerst ingeleverd worden, en dan rijst al snel de vraag: waarom ik, waarom niet de ander?

Lees meer

Ich-AG: een nieuw begin of bezigheidstherapie?

Achtergrond - 1 juli 2003
"Wat is dit voor een land dat iemand eerst werkloos moet worden om overheidssteun te krijgen voor het oprichten van een eigen bedrijf?" Met telkens weer oprecht gespeelde verontwaardiging stelt oppositieleider Angela Merkel (CDU) de retorische vraag tijdens haar werkbezoeken aan de marktpleinen en bedrijfskantines van Duitsland. Meestal scoort ze een punt bij haar gehoor: Duitsland heeft tenslotte opmerkelijk weinig 'starters', ondernemende types die een eigen bedrijf beginnen. Het land zou er allicht beter voorstaan als het vanzelfsprekender en eenvoudiger was om een eigen onderneming te stichten vóórdat werkloosheid in zicht is.

Lees meer

Verenigd maar failliet

Achtergrond - 1 juli 2003
Toen West- en Oost-Duitsland op 3 oktober 1990 werden verenigd, heerste er met name in regeringskringen van de toenmalige coalitie van CDU en FDP groot optimisme over de economische ontwikkeling van de voormalige DDR. Natuurlijk, de achterstand was groot, maar de invoering van de vrije markt zou snel leiden tot 'bloeiende landschappen'. In de praktijk heeft dit echter heel anders uitgepakt.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger