‘De zaak moet in beweging blijven’
Staatsecretaris Gloser over de reanimatie van de Grondwet
Achtergrond - 2 februari 2007
(2 februari 2007) Duitsland neemt de bezwaren tegen de Europese Grondwet serieus, maar wil de essentie van het verdrag behouden. Staatssecretaris voor Europese Zaken Günter Gloser wil duidelijk zijn. “Elk land moet bereid zijn compromissen te sluiten.”
“Wij hebben steeds gezegd: het verdrag is een goede basis om onderhandelingen te voeren over de verschillende opvattingen. We kunnen niet een tweede keer met dezelfde tekst aankomen, wel willen we de inhoud overeind houden.
De debatten in Frankrijk, Nederland en sceptische landen als Engeland, Polen en Tsjechië nemen we serieus. De uitslagen van de referenda respecteren we. Wat alleen niet kan, is dat door een veto het hele proces weer tot stilstand komt. De zaak moet in beweging blijven.
We willen luisteren en meedenken, maar het moet duidelijk zijn dat geen enkel land zijn eigenbelang aan anderen kan opleggen. Duitsland heeft het mandaat gekregen het project weer op de rails te zetten en dat mandaat willen wij uitvoeren.”
Achttien van de 27 lidstaten hebben de Grondwet geratificeerd, benadrukt Berlijn. Is dit een stille hint aan de nee-stemmers om concessies te doen?
“We hebben het hier niet over een voetbaluitslag van achttien tegen twee of tegen negen. Er is geen sprake van twee blokken die tegenover elkaar staan. Het probleem is dat elk twijfelend land zijn eigen redenen heeft om sceptisch te zijn. Het Franse nee is niet hetzelfde als het Nederlandse. In Engeland denken ze weer anders. Het gaat erom dat er schot in de zaak komt. Hoe ver gaan wij, hoe ver gaan zij. Elk land moet bereid zijn compromissen te sluiten.
Aan de andere kant moet je de zaken in perspectief zien. De discussie gaat nooit over de landen die ‘ja’ gezegd hebben. Bij referenda in Spanje en Luxemburg was de meerderheid wél voor ratificatie. Soms lijkt het ook wel alsof men denkt dat een ja-stem door het parlement minder waard zou zijn dan een referendum. Daar ben ik het niet mee eens. Elk land heeft zijn eigen democratische tradities.”
Kanselier Merkel heeft elk land gevraagd één gesprekspartner af te vaardigen om de eerste onderhandelingen te voeren, daarbij het traditionele vergadercircuit omzeilend. Heeft Duitsland haast?
“Het is onze taak om vaart achter de zaak te zetten. Aan het einde van Duitslands periode als EU-voorzitter moet er een voorstel liggen. De tijd van reflectie is voorbij.”
Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.
Reacties
Geen reacties aanwezig