Duitse vrouwen aan zet in 2011
Vooruitblik op het nieuwe jaar

Achtergrond - 4 januari 2011

De Duitsers herdenken deze zomer dat de Muur 50 jaar geleden werd gebouwd. Ze zijn dan wellicht nog aan het bijkomen van de roes waarin ze terechtkomen als Lena in mei het Eurovisie Songfestival weer wint en de voetbalvrouwen in eigen land voor een nieuw WK-zomersprookje zorgen. Dit staat Duitsland in 2011 te wachten:

Duitse vrouwen aan zet in 2011
© dpa/picture-alliance
De Duitse voetbalvrouwen willen deze zomer net als in 2007 wereldkampioen worden.

2011 wordt een economisch topjaar als je de juichende prognoses van de Duitse opiniepeilers, experts en politici mag geloven. De Duitse economie groeit en bloeit, naar verwachting daalt de werkloosheid naar minder dan 3 miljoen, stijgt het bruto binnenlands product met 2,2 procent en profiteren vrijwel alle branches mee.

De Duitsers merken daar nu nog weinig van. Zij moeten per 1 januari flink meer gaan betalen voor hun ziektekostenverzekering en voor elektriciteit. Ook de prijzen van vliegtickets zijn door de nieuwe vliegtaks behoorlijk gestegen. Voor jongeren verandert er dit jaar nog wel iets ten goede: zijn mogen op hun 17e hun rijbewijs halen. Wel moet tot hun 18e iemand meerijden die minstens vijf jaar een rijbewijs heeft.

De komende twee jaar zetelt Duitsland als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad. De laatste keer dat het land daar zitting in had was in 2004.

Deelstaatverkiezingen

In eigen land wordt de politiek bepaald door de zeven deelstaatverkiezingen van 2011. De belangrijkste zijn die in Hamburg, Baden-Württemberg en Berlijn. In Hamburg hoopt de SPD op 20 februari eindelijk weer eens flink te winnen. De eerste regering van CDU en Groenen op deelstaatniveau viel daar eind vorig jaar, waardoor de burgers vervroegd naar de stembus moeten.

In Baden-Württemberg wordt de verkiezingsstrijd overheerst door het omstreden megaspoorproject Stuttgart 21. Hier staan CDU en Groenen lijnrecht tegenover elkaar en het is de vraag of het de christendemocraten op 27 maart lukt in de regering te blijven. In Berlijn hoopt Renate Künast op 18 september tot de eerste Groene regeringsleider van een deelstaat te worden gekozen. Daarvoor moet ze wel zien te winnen van de populaire SPD-burgemeester Klaus Wowereit.

Beatrix, de Muur en Lena

Voor de verkiezingsstrijd in de Duitse hoofdstad losbarst, heeft de stad eerst hoog bezoek en een belangrijke herdenking voor de boeg. Koningin Beatrix brengt van 12 tot en met 15 april samen met Willem-Alexander en Máxima een staatsbezoek aan Duitsland. Zij doet dat op uitnodiging van president Christian Wulff, die in november 2010 in Nederland was. De laatste keer dat de koningin een officieel bezoek aan Duitsland bracht was in 2004.

 Terwijl Beatrix in Berlijn is, wordt er hard gewerkt om alle Muur-gedenkplaatsen in de Duitse hoofdstad op tijd op te lappen. Op 13 augustus staat de stad stil bij de bouw van de Muur, 50 jaar geleden. Düsseldorf bereidt zich ondertussen voor op het Eurovisie Songfestival van 14 mei. De laatste keer dat Duitsland de wedstrijd mocht organiseren was in 1983. Daarom was het land te klein toen de 19-jarige Lena de Duitsers vorig jaar aan de overwinning hielp. Ook dit jaar moet ze de klus klaren.

Een volkstelling en nieuwe Oost-Europeanen

Voor het eerst sinds 1987, dus ook de eerste keer in het verenigde Duitsland, vindt in Duitsland op 9 mei een volkstelling plaats. Zo voldoet Duitsland aan het Europese voorschrift voor lidstaten elke 10 jaar het aantal inwoners en woningen te tellen. In tegenstelling tot de jaren tachtig hoeven niet meer alle Duitsers aan de telling mee te doen, de meeste gegevens hebben Duitse steden en deelstaten in hun eigen registers en statistieken.

Net als in de jaren tachtig verwacht Duitsland weer veel protest tegen de vragenlijsten van mensen die hun privacy bedreigd zien. In Nederland werden volkstellingen in 1991 afgeschaft. Er kwam te weinig respons op. Het CBS stelt de gevraagde informatie samen op basis van eigen gegevens.

Ook in mei: de opening van de Duitse arbeidsmarkt voor acht Oost-Europese landen. Duitsland en Oostenrijk hielden als enige nog vast aan een overgangsfase voor werknemers uit Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Slovenië en de Baltische staten. De Duitse regering verwacht dat dit jaar meer dan honderdduizend nieuwe Oost-Europese arbeidskrachten naar Duitsland komen.

Voetbalvrouw en dienstplicht

 Op sportief gebied wordt 2011 het jaar van de Duitse vrouwen. Van 6 tot 20 februari vindt het WK skiën plaats in Garmisch-Partenkirchen. Dan zijn alle ogen gericht op Maria Riesch, die tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver twee keer goud won en in haar geboortestad in zes categorieën kan winnen. Van 26 juni tot en met 17 juli moeten de Duitse voetbalvrouwen tijdens het WK in eigen land voor een nieuw sprookje zorgen. Het Duitse elftal is met zeven Europese en twee wereldtitels (2003 en 2007) favoriet. Nederland doet niet mee.

Duitse mannen hoeven vanaf 1 juli niet meer in dienst. Op die dag wordt de dienstplicht na meer dan 50 jaar afgeschaft. De Duitse zorgsector moet het zien te rooien zonder de bijna honderdduizend jongens per jaar die voor de vervangende Zivildienst kozen; de universiteiten bereiden zich voor op een toestroom van tienduizenden extra studenten.

De paus en meer kinderen

September staat in het teken van het bezoek van de Duitse paus Benedictus XVI aan eigen land. Hij bezoekt Berlijn, Erfurt en Freiburg. De Oost-Duitsers hopen dat hij iets zegt over de moeilijke positie van christenen in de DDR, vele anderen zijn sceptisch en vragen zich af wat de paus zegt over de misbruikschandalen op Duitse katholieke scholen en internaten.

Staat van oudsher een bezoek van de paus garant voor een geboortepiek(je), in 2011 heeft Duitsland Benedictus XVI daar niet voor nodig. Voor het eerst sinds jaren stijgt het aantal geboortes in Duitsland, verrassend genoeg vooral in het Oosten. Het Statistisches Bundesamt spreekt van 3,6 procent in 2010 en verwacht dat die trend zich dit jaar in heel Duitsland voortzet.

Afbeeldingen:
Megaspoorproject Stuttgart: www.das-neue-herz-europas.de
De Muur als
augmented reality op je smartphone: still Berlin-blog.de
Duitse soldaten: flickr.com/v3 media/cc

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger