Nederlandse Holocauststrip op Duitse scholen
Nieuws

Achtergrond - 8 februari 2008

(8 februari 2008) Leerlingen van vijftien Duitse scholen krijgen als test les over de Holocaust aan de hand van een Nederlandse strip van de Anne Frank Stichting. Dat moet de klassen meer aanspreken dan traditioneel Duits onderwijs over de Jodenvervolging.

Afbeelding: www.annefrank.deEr gaat iets mis met het Duitse onderwijs over de Holocaust. Recente onderzoeken wijzen uit dat het gewoon te veel is. Leerlingen worden murw gebeukt met zwaar aangezette, moralistische boodschappen over de misdaden van het Derde Rijk. Het gevolg: leerlingen gaan over in de slaapmodus zodra het woord Auschwitz valt, schrijft weekblad Der Spiegel.

De Nederlandse strip 'De zoektocht' (2007) moet daar verandering in brengen. Het script voor het verhaal is bedacht door Lies Schippers en Ruud van der Rol van de Anne Frank Stichting. De tekeningen zijn gemaakt door Eric Heuvel.

Als onderdeel van een proefproject van de Nederlandse Anne Frank Stichting wordt het stripverhaal in de klas gebruikt op vijftien scholen in Berlijn en in Noordijn-Westfalen. Het werk is als 'Die Suche' in het Duits vertaald. 

Ook scholen en Polen en Hongarije beginnen deze maand met de strip in de les. Als de proef slaagt, dan wil de Anne Frank Stichting het stripverhaal over scholen in heel Duitsland, Polen en Hongarije uitbrengen.

Aandacht overweldigend

Julia Sarbo van de Amsterdamse Anne Frank Stichting is verbaasd over de media-aandacht die de strip krijgt nu hij in Duitsland wordt gebruikt. Zelfs de New York Times heeft gebeld. Toen het stripboek vorig jaar in Nederland uitkwam, ging deze gebeurtenis zonder noemenswaardige ophef voorbij. “Terwijl het een controversieel middel is om de Holocaust te behandelen”, zegt Sarbo.

Het idee om de strip internationaal onder de aandacht te brengen, komt van de Amsterdamse stichting. De Duitse zusterorganisatie het Anne Frank Zentrum in Berlijn reageerde direct enthousiast en zette een oproep aan scholen op haar site. “De aanmeldingen van docenten stroomden binnen,” zegt Sarbo. “De aandacht was overweldigend, terwijl we maar plek hadden voor vijftien scholen.”

Het verhaal

“De zoektocht” is getekend in Kuifje-stijl en vertelt het verhaal van het Joods-Nederlandse meisje Esther, dat na de oorlog probeert te achterhalen wat er met haar familie is gebeurd. Esther zat tijdens de oorlog ondergedoken, haar familie werd afgevoerd naar Auschwitz. Het verhaal vertoont grote parallellen met het lot van Anne Frank.

Een groot deel van de strip speelt zich af in het nu en belicht de speurtocht van Esther en haar kleinzoon Bob. Dit moet het scholieren makkelijker maken zich met de hoofdpersonen te identificeren.

Een team van internationale Holocaustexperts heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de strip. Veel plaatjes zijn gebaseerd op oorspronkelijke foto’s uit het Derde Rijk en de Tweede Wereldoorlog.

In Nederland een succes

Het stripverhaal wordt sinds een jaar op verschillende Nederlandse scholen gebruikt, net als het vorige deel “De Ontdekking” (2005), dat gaat over de Duitse bezetting van Nederland. “Hier heeft het heel goed uitgepakt. Een strip staat dicht bij de belevingswereld van leerlingen. Als je het leuk vindt om thuis een strip te lezen, is dat ook in de klas zo.”

Na het lezen van de strip zijn leerlingen beter in staat uit te leggen wat er in Auschwitz is gebeurd dan wanneer ze een traditionele documentaire hebben gelezen, blijkt uit respons van scholen.

Spiegel Online/New York Times

Aanbevolen door de redactie:

Filmpje over de 'De zoektocht' (Nederlandse versie) op Annefrank.nl.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger