Woningcorporatie gaat culturen scheiden
Nieuws

Achtergrond - 21 november 2007

(21 november 2007) Mensen met een verschillende culturele achtergrond kunnen niet samen in één flatgebouw wonen. Dat meent de woningbouwvereniging Nassauische Heimstätte Wohnstadt, die heeft besloten huurders voortaan volgens dat principe te scheiden.

Provocatief gaat Thomas Dilger, voorzitter van de Nassauische Heimstätte, in tegen de heersende trend naar integratie in Duitsland: “De bereidheid en de wilskracht om te integreren heeft in onze woonblokken zijn grenzen bereikt.” De gedachte dat mensen met verschillende achtergronden in één en dezelfde flat moeten kunnen samenwonen is volgens Dilger dan ook achterhaald.

Daarom wil de woningbouwvereniging er bij het verhuren van leegstaande woningen voortaan op gaan letten dat alleen huurders met een gelijksoortige culturele achtergrond bij elkaar komen te wonen. “Een 75-jarige Duitse oma heeft nu eenmaal andere ideeën over schoonmaken en opvoeden dan een jonge migrantenfamilie,” aldus Dilger.

Volgens de voorzitter heeft de grote toename de laatste jaren van conflicten tussen huurders van verschillende afkomst hiertoe geleid. “We hebben bijvoorbeeld gehad dat Russische sprekende, in Rusland geboren Duitsers, in Duitsland geboren Turken die het Hessische dialect beheersen, de les willen leren over van wie dit land eigenlijk is en wie hier bepaalt hoe het eraan toe gaat.”

De Nassauische Heimstätte Wohnstadt is met 64 duizend woningen in de deelstaten Hessen en Thüringen een van de grootste woningbouwverenigingen van Duitsland. Het nieuwe model is omstreden, maar vindt onder andere grote verhuurders niettemin bijval. “Het concept van de Nassauische Heimstätte belooft meer te betekenen voor de ontwikkeling van bepaalde buurten dan de tot dusver gedane pogingen tot integratie via gemengde woonblokken,” zo een voorzitter van een woningcorporatie tegen dagblad Die Welt. Hij wil anoniem blijven, want “politiek wordt een dergelijke segregatie op dit moment niet graag gezien”.

Iets gematigder stelt de persvoorlichter van de Nassauische Heimstätte Wohnstadt zich overigens op tegenover de krant Süddeutsche Zeitung. Hij zegt dat de woorden van Dilger overdreven worden geïnterpreteerd. “Het gaat hier om niets anders dan een trend die we op het oog hebben. Natuurlijk weet onze corporatie wie nieuw in één van onze woningen komt wonen en of de nieuwe huurders in de bestaande cultuur van een flat of huis passen. Maar of onze huurders een migratieverleden hebben of niet zijn geen criteria bij het toekennen van woningen.”

Die Welt.de
Konzern vermietet Wohnblocks ethnisch getrennt

Sueddeutsche.de
Der Trend zur Ghettoisierung

taz.de
Das Ende des Zusammenlebens

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger