Siemens zakt dieper weg in corruptiemoeras
Nieuws

Achtergrond - 25 januari 2007

(25 januari 2007) De bedrijfsresultaten zijn goed, maar voor het overige is het rampspoed troef bij de Duitse elektronicagigant Siemens, die verwikkeld is in een groot smeergeldschandaal. Woedende aandeelhouders kwamen vandaag verhaal halen

Het imago van het Duitse bedrijfsleven krijgt dezer dagen klap op klap. Voor de rechtbank in Braunschweig hangt Peter Hartz, de machtige ex-personeelschef van Volkswagen, een boete van miljoenen boven het hoofd wegens grootschalige omkoping en onfrisse praktijken met prostituees. De top van electronicareus Siemens probeert zich onderwijl uit alle macht te ontworstelen aan het moeras van een smeergeldaffaire die steeds meer topmannen de diepte in dreigt te zuigen.

Siemens bestaat dit jaar 160 jaar, maar voor het concern valt er weinig te vieren. Het dossier met gecompromitteerde topmannen is deze week weer gegroeid. Dinsdag klapte Michael Kutschenreuder, de financiële manager van het vaste telefoonnetwerk van Siemens, uit de school: ook bestuursleden Jo Kaeser en Rudolf Lamprecht zouden geweten hebben van wat in de pers het grootste corruptieschandaal in de Duitse bedrijfsgeschiedenis wordt genoemd. Met geld van brievenbusfirma’s in het Caribisch gebied, geheime bankrekeningen in Dubai, Oostenrijk, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco zou het Duitse concern wereldwijd de gunst van ministers, instanties en andere bedrijven hebben gekocht.

Tot overmaat van ramp maakte de Europese Commissie gisteren bekend het bedrijf een boete van meer dan vierhonderd miljoen euro op te leggen wegens illegale prijsafspraken. Duitse media rekenen dan ook op een storm van kritiek op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het concern, vandaag in de Olympiahal in München. De voorzitter van de Raad van Toezicht Heinrich von Pierer heeft zich ten overstaande van de vergadering alvast verontschuldigd. Hij betreurde het “van ganser harte” dat het niet gelukt is corruptie binnen het bedrijf afdoende te bestrijden. Ook Von Pierer ligt wegens de affaire onder vuur.

Het corruptieschandaal overschaduwt tot verdriet van het bestuur de gunstige kwartaalcijfers van het concern. De omzet van Siemens steeg met 6 procent tot negentien miljard euro. De winst van het bedrijf valt dankzij de EU-boete lager uit: 788 miljoen euro ten opzichte van 939 miljoen vorig jaar. Vlak voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering kwam het bestuur met de verassende aankondiging op de proppen het Amerikaans softwarebedrijf UGS te kopen voor 3,5 miljard euro. 

Een einde aan de lijdensweg van het elektronicaconcern lijkt vooralsnog niet in zicht. Het OM heeft inmiddels meer dan vijftien topmanagers in het vizier. “Ik heb geen idee hoe diep de beerput is”, verklaarde bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld gisteren tegen de Süddeutsche Zeitung, al had hij zich misschien beter kunnen afvragen hoe hoog de mestvaalt reikt. In november deed het OM ook in zijn kantoor een inval.

Agenda voor de aandeelhoudersverzameling op Siemens.com.

Die Welt
Ein Scherbenhaufen

Handelsblatt
Hauptversammlung: „Es gibt einen großen Knall“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger