Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse cultuur proeven tijdens Boekenweek
Overzicht activiteiten tijdens Boekenweek 2016

Achtergrond - 4 maart 2016 - Auteur: Rosa Pelser

Over anderhalve week begint de boekenweek met Duitsland als thema. ‘Was ich noch zu sagen hätte’ gaf organisator CPNB als titel mee. De lijst activiteiten is lang, hier een kleine selectie. Meer activiteiten zijn te vinden in onze agenda en via de website van de Boekenweek.

Duitse cultuur proeven tijdens Boekenweek
© CPNB

Wie zijn de Duitse schrijvers van het moment en wat vertellen zij over hun land? Daarover gaat de driedelige collegereeks Duitse hedendaagse literatuur, georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam. Op 8, 10 en 17 maart geven drie literatuurexperts een overzicht. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Jenny Erpenbeck, Nele Neuhaus, Kristine Bilkau zijn enkele van de Duitse schrijvers die hun onlangs vertaalde boeken in Nederland komen presenteren. Zie ook dit artikel voor alle namen en data.

Vrijdagochtend 11 maart zendt NPO Radio 4 het Nationaal Boekenweekontbijt uit vanuit Deventer. Onder anderen schrijver David van Reybrouck, die het Boekenweekessay schreef, en oud-correspondent Merlijn Schoonenboom schuiven aan om te praten over Duitse boeken, de Duitse taal en de Nederlands-Duitse verhoudingen. De gesprekken worden afgewisseld met muziek. De uitzending begint om 08:00 uur en wordt live uitgezonden.

In Bureau Buitenland op Radio 1 gaat het vrijdag 11 maart vanaf 20.00 uur ook over Duitsland. Te gast zijn oud-correspondenten Wouter Meijer en Margriet Brandsma.

Denk je veel over Duitsland te weten? De Centrale bibliotheek in Utrecht organiseert als aftrap voor de boekenweek op vrijdag 11 maart de Bieb, Bier und Bratwurst Quiz. In acht rondes van elk tien vragen wordt de kennis over Duitse onderwerpen op de proef gesteld. Opgeven is nog mogelijk.

Televisie-iconen Van Kooten en De Bie maken een speciale Duitsland-uitzending ter gelegenheid van de Boekenweek. 'Was Von Kooten und Der Bie noch zu sagen hätten' wordt zaterdagavond 12 maart om 20.30 uur uitgezonden op NPO2 De basis van deze vijftig minuten durende compilatie is de film die zij in 1981 maakten over hun rol in de Tweede Wereldoorlog, laat de VPRO weten. "Koot en Bie bezoeken hun ouderlijke huizen en speuren naar sporen van het 'kleuterverzet 40-45'. Daarnaast laten zij enkele voorbeelden zien van satire over Duitsland door de jaren heen." Met een Duitse versie van Keek op de Week (Guck auf die Woche, 1993).

Eveneens op zaterdag 12 maart presenteert literair tijdschrift De Parelduiker een themanummer over Duitsland tijdens een feestelijke literaire bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, in samenwerking met uitgever Bas Lubberhuizen. Hoogleraar Duitse letterkunde Ton Naaijkens draagt vertaalde poëzie voor en Els Snick en Hans Olink presenteren beiden een boek waarin ze in Duitsland op zoek gaan naar sporen van het verleden. Muziek is er van tenor Guido Groenland en pianist Daan Boertien. 

Ein Sonntag in Berlin, 1930’, is een evenement van het Goethe-instituut, Uitgeverij Wereldbibliotheek, Uitgeverij Bas Lubberhuizen en De Groene Amsterdammer. Op zondag 13 maart wordt er uitgebreid aandacht besteed aan Duitsland tijdens het interbellum. In het sfeervolle gebouw van het Goethe Institut in Amsterdam vertellen verschillende sprekers over de auteurs en boeken van de jaren ‘30. Met beelden en muziek uit die tijd, en een goed glas Duitse wijn. Dit evenement is uitverkocht.

In Maastricht geven auteur Marente de Moor en journaliste Margriet Brandsma op zondag 13 maart de aftrap voor de Boekenweek, tijdens een programma met muzikale omlijsting in het Centre Ceramique Maastricht. Margriet Brandsma is overigens een veelgeboekte spreekster tijdens de Boekenweek, met optredens in het hele land.

Christoph Buchwald schreef het essay ‘Gute Nacht, Freunde’. Hierin beschrijft hij 25 Duitse boeken die elke Nederlander gelezen zou moeten hebben. Op zondag 13 maart is Buchwald te gast in het VPRO-programma ‘Boeken’. Daarnaast geeft hij in de Boekenweek door het hele land lezingen. Kijk hier voor meer informatie.

Een verhaal dat zo lang mag duren als het roken van een sigaret, slecht 500 woorden. Dat was dit jaar de opdracht voor de schrijfwedstrijd van de Boekenweek. Inmiddels zijn er 5 winnaars gekozen, die van 14 t/m 18 maart te zien zijn in het TV-programma ‘Iedereen schrijft’ op NPO2. Daarnaast worden de verhalen, voorzien van muziek, ook voorgedragen op NPO Radio 4.

Op de laatste zaterdag van de Boekenweek geeft het CPNB traditioneel een boekenbal voor lezers. Dit jaar vindt dit evenement op 19 maart plaats in Nijmegen. Met onder andere boekenweekessayist David van Reybrouck, schrijver Herman Koch en historicus Maarten van Rossem. Meer informatie en tickets

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam is op zondag 20 maart de themamiddag ‘Was die DDR noch zu sagen hat’. Het DDR-museum in Monnickendam organiseert dit programma samen met de OBA. Met een introductie door Felix Rottenberg, een interview van publiciste Annette Birschel met Markus Meckel, minister van Buitenlandse Zaken in de laatste DDR-regering, een gesprek van journaliste Dieuwke van Ooij met de perswoordvoerder van de laatste DDR-regering en een auteurspanel waaraan ook Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut deelneemt. Het hele programma en informatie over aanmelding zijn te vinden op de site van het DDR-museum.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Literatuur':

‘Soms is schrijven intensiever dan het leven zelf’

‘Soms is schrijven intensiever dan het leven zelf’

Interview met Julia Schoch over 'Het liefdespaar van de eeuw', dat in Duitsland lovend werd ontvangen en nu in Nederland verschijnt.


Lees meer

Op de Buchmesse Leipzig: booktok, cosplay en politiek

Op de Buchmesse Leipzig: booktok, cosplay en politiek

Petra Schulze Göcking (DIA) sprak in Leipzig met auteurs en bezoekers van de Buchmesse en kwam terug met hun boekentips.


Lees meer

DDR-roman Brigitte Reimann vertaald en zonder censuur

DDR-roman Brigitte Reimann vertaald en zonder censuur

Roman 'Mijn broer en ik' van Brigitte Reimann wordt 60 jaar na verschijnen internationaal ontdekt.


Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Met ‘Kairos’ wil schrijfster Jenny Erpenbeck haar DDR-herinneringen vastleggen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger