Regeerakkoord grote coalitie een feit
Nieuws
Achtergrond - 14 november 2005
(15 november 2005) ‘Samen voor Duitsland - met moed en menselijkheid’, zo luidt het regeerakkoord van de grote coalitie dat de partijcongressen van SPD en CDU/CSU gisteren hebben bekrachtigd. Volgens beoogd kanselier Angela Merkel (CDU) heeft het verdrag als voornaamste doel “Duitsland binnen tien jaar weer tot de economische top drie van Europa te laten behoren”. Matthias Platzeck is vandaag met grote meerderheid door het SPD-partijcongres benoemd tot partijvoorzitter.
De belangrijkste bepalingen in het honderdvijftig pagina’s tellende akkoord concentreren zich rond het herstel van de Duitse economie. De BTW wordt verhoogd van 16 naar 19 procent en om de economie een impuls te geven wordt een staatsinvestering van 25 miljard euro in de begroting opgenomen. Volgens Peer Steinbrück (SPD), beoogd minister van Financiën, zal Duitsland in 2007 voldoen aan de normen het Europese stabiliteitspact. Dit stelt dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Angela Merkel verklaarde gisteren “dat het succes van de grote coalitie zal worden gemeten aan het aantal gecreëerde arbeidsplaatsen”.
De oppositie leverde stevige kritiek op het regeerakkoord. FDP-voorzitter Guido Westerwelle sprak van “kiezersbedrog”, omdat “de SPD in de verkiezingsstrijd een BTW-verhoging altijd categorisch heeft uitgesloten en de christen-democraten zich zouden inzetten om de loonkosten te verlagen”. Ook Claudia Roth, voorzitter van Die Grünen, noemde de grote coalitie “een coalitie van gebroken verkiezingsbeloftes”. Volgens Roth zullen “vele mensen in Duitsland tot verliezers worden gemaakt”.
Vanuit eigen gelederen kwam er kritiek van Friedrich Merz, financieel expert van de CDU, die verklaarde “het handschrift van de christen-democraten te missen”. Merz is van mening dat zijn partij “een te hoge prijs betaalt voor het kanselierschap van Angela Merkel”. Dieter Hundt, voorzitter van de werkgeversbond, waarschuwde afgelopen weekend voor nadelige gevolgen die de BTW-verhoging op de economische groei zou kunnen hebben. Hij werd hierin gesteund door de directeur van de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) Ludwig Georg Braun: “Het zijn té weinig hervormingen en téveel belastingverhogingen”.
Klaus Zimmermann, voorzitter van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) prees echter het regeerakkoord en stelde dat het “een goed begin van een lange weg is”. Hij uitte de hoop dat het “nog in deze legislatuur tot een tweede hervormingsperiode komt”.
De partijcongressen van de regeringspartijen hebben het regeerakkoord gisteren ter stemming gebracht. Met overgrote meerderheid hebben alle drie partijen vóór het akkoord gestemd. Op het SPD-partijcongres verwierf Matthias Platzeck vandaag 99,4 procent van de stemmen. Hij is hiermee de eerste Oost-Duitse voorzitter van de sociaal-democraten.
Reacties
Geen reacties aanwezig