Stasi-verleden brengt Linkspartei in het nauw
Nieuws
Achtergrond - 1 september 2005
(1 september 2005) Peter Porsch, voorzitter van de PDS-fractie in Saksen, moet zijn mandaat als volksvertegenwoordiger neerleggen. Dit heeft een speciale commissie van deelstaat Saksen gisteren besloten. Afgelopen dinsdag beschuldigde het televisieprogramma Frontal 21 al elf Linkspartei-kandidaten voor de Bondsdagverkiezingen van een Stasi-verleden.
Porsch raakte al een jaar geleden in opspraak, toen bekend werd dat hij als Inoffizielle Mitarbeiter (IM) voor de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst, werkzaam was geweest. De IM leverden informatie aan de Stasi, zonder er formeel werkzaam te zijn. Porsch heeft de beschuldigingen altijd ontkend en verklaarde dat hij nooit bewust met de Stasi heeft samengewerkt. De beoordelingscommissie van de deelstaat Saksen, een orgaan dat onderzoek doet naar eventueel Stasi-verleden van parlementariërs, zag echter voldoende reden om Porsch uit zijn functie als volksvertegenwoordiger te ontheffen.
Afgelopen maandag werden in het ZDF-programma Frontal 21 al elf Linkspartei-kandidaten beschuldigd van een Stasi-verleden. Linkspartei-kopstuk Lothar Bisky, de voormalige rector van de Berlijnse Humboldt Universiteit, en zanger Dieter Dehm zouden ook op deze lijst staan. Beiden ontkennen ooit werkzaam te zijn geweest voor de Stasi.
In dezelfde uitzending bekritiseerde Joachim Gauck, voormalig beheerder van de Stasi-archieven, het beleid van Die Linkspartei: “Ondertussen is het volkomen normaal dat voormalige Stasi-medewerkers verkiesbaar zijn voor de Bondsdagverkiezingen. Ik ben net als de meerderheid van de voormalige DDR-bevolking zeer verontwaardigd dat zoiets mogelijk is.” Gauck kreeg bijval van zanger Wolf Biermann: “Dat Die Linkspartei zoveel spionnen van de Stasi in haar partijkader heeft, toont aan dat ze daar geen andere mensen beschikbaar hebben. Het betekent dat ze in een zeer slechte toestand verkeren.”
Met de recente beschuldigingen komt Die Linkspartei steeds meer in het vizier van de Verfassungsschutz, de binnenlandse veiligheidsdienst van Duitsland. Vooral leden van de Duitse communistische partij (DKP) die op de kieslijst van Die Linkspartei staan, worden volgens de krant Die Welt scherp in de gaten gehouden. Marianne Birthler, de huidige beheerder van de Stasi-archieven, verklaarde dat een vrijwillige deelname aan een ‘Stasi-onderzoek’ voor Linkspartei-kandidaten een “maatregel zou zijn die het vertrouwen in de partij zou vergroten”.
Reacties
Geen reacties aanwezig