Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt vrijdag over homohuwelijk - tegen zin van CDU

Kort nieuws - 28 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag stemt vrijdag over het homohuwelijk, de Ehe für alle. De stemming vindt hoofdelijk plaats, daarmee wordt duidelijk hoe alle Bondsdagleden stemmen. Dit is zeer tegen de zin van Merkel en de CDU. 

De SPD, Die Linke en Die Grünen hebben de aanvraag voor een hoofdelijke stemming vanmorgen goedgekeurd. Zij hebben hun meerderheid laten gelden in de juridische commissie die over de stemming in de Bondsdag beslist. Daarmee geldt de invoering van het homohuwelijk als zeker omdat alle partijen in de Bondsdag, behalve de CDU/CSU voor zijn. 

Op verzoek van de SPD vindt de stemming hoofdelijk plaats, waarbij elke Bondsdaglid publiekelijk laat zien wat hij of zij stemt. "Voor de CDU/CSU is dat een enorm probleem", zei SPD-fractieleider Oppermann dinsdagavond op tv bij de ZDF. Hij rekent erop dat een meerderheid van de christendemocraten tegen stemt. De aanvraag is zeer tegen het zere been van de CDU/CSU. De christendemocraten wilden pas na de verkiezingen in september over het homohuwelijk stemmen. Fractievoorzitter Kauder (CDU) sprak van een "vertrouwensbreuk" tussen zijn partij en coalitiepartner SPD.

Binnen de CDU/CSU-fractie is ook veel kritiek op Merkel, melden Duitse media. Zij voelen zich overvallen door Merkels uitspraken maandag in een podiumdinterview van vrouwentijdschrift Brigitte. Na een vraag uit het publiek over de Ehe für alle zei ze dat ze een discussie wil "die eerder in de richting van een beslissing op grond van ieders geweten gaat". Daarmee maakte ze de weg vrij voor een stemming waarbij de Bondsdagleden niet meer aan de fractiediscipline zijn gebonden die tot nu toe bij de CDU/CSU over dit onderwerp gold. 

In Duitsland zelf is de overgrote meerderheid voor het homohuwelijk: 73 procent, blijkt uit een peiling van de ZDf van deze maand. Ook de meerderheid van de aanhang van de CDU/CSU is voor: 64 procent. 

Duitsland kent geen homohuwelijk. Sinds 1 augustus 2001 bestaat een geregistreerd partnerschap voor homoparen - ingevoerd door de rood-groene regering van kanselier Schröder. Maar dat geeft hen niet dezelfde rechten als heteroparen. Zo mogen homoparen geen kinderen adopteren en in veel wetten en regelingen worden ze benadeeld ten opzichte van gehuwden. Lees meer bij tagesschau.de en ZDF Politbarometer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger