
Gruppe Freital: Hoge straffen voor aanslagen op vluchtelingen
Kort nieuws - 8 maart 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebAcht leden van een rechts-extremistische groep in Oost-Duitsland, bekend als de Gruppe Freital, zijn woensdag veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De twee hoofddaders kregen tien en 9,5 jaar celstraf.
De groep van zeven mannen en een vrouw is schuldig verklaard aan het vormen van een terroristische groep, het plegen van aanslagen met explosieven en poging tot moord, danwel medeplichtigheid daaraan. De groep pleegde in 2015 een reeks aanslagen in Freital en Dresden, gericht tegen vluchtelingen en mensen die het voor vluchtelingen opnamen. Ze bliezen onder meer de auto van Linke-politicus Michael Richter op en lieten explosieven ontploffen onder het raam van een opvanghuis voor asielzoekers, waardoor een Syriër gewond raakte.
In hun commentaren zien Duitse kranten het oordeel als een belangrijk signaal dat vijandigheid tegen buitenlanders niet wordt geaccepteerd. De daden van de Gruppe Freital werden door de autoriteiten in Saksen steeds weer gebagatelliseerd, soms zelfs afgedaan als kwajongensstreken. Hoewel de politie de groep al langer in het vizier had, zag justitie geen aanleiding op te treden. Pas toen de Generalbundesanwalt, de hoogste federaal aanklager, de zaak overnam, kwam het tot een groepsproces. De Generalbundesanwalt doet zaken waarbij de staatsveiligheid in het geding is.
De veroordeelden hadden elkaar leren kennen tijdens de demonstraties tegen de komst van vluchtelingen naar Freital in 2015. Freital kwam door de protesten landelijk bekend te staan als zeer vijandig tegenover vluchtelingen. Die sfeer was volgens de krantencommentaren nog steeds merkbaar in de rechtbank. Bijvoorbeeld, zo beschrijft Die Zeit, toen de buurman van politicus Richter verklaarde dat de aanslag op zijn auto zijn eigen schuld was, omdat hij vluchtelingen hielp. Op Richter was overigens een tweede aanslag gepland. Hij is inmiddels naar Beieren verhuisd.
Lees meer:

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.

Ambtenarenstatus
Duitse ambtenaren hebben privileges, maar die hebben een prijs. Column van Maarten Westerveen, Nederlander in Keulen
Reacties
Geen reacties aanwezig